Aileder 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Basın Bildirisi

Aileder 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Basın Bildirisi
İstanbul Aile Araştırmaları Derneği (AİLEDER) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir basın bildirisi yayımladı. Söz konusu bildirinin ayrıntıları şöyle:

İstanbul Aile Araştırmaları Derneği (AİLEDER) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir basın bildirisi yayımladı. Söz konusu bildirinin ayrıntıları şöyle:

Kadına Şiddet İnsan Hakları Sorunudur!

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kadınların şiddete, adaletsizliğe, eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı başlattıkları mücadele gününün adıdır. Ülkemiz'de son yıllarda kadına yönelik şiddet hızla artış eğiliminde olduğu gözlenmektedir. %85 şiddet, Kadına Cinayetleri Durduracağız Platformunun 2012 ye ait yayınladığı rapora göre ilk altı ayda 92 kadın erkekler tarafından öldürüldüğü belirlenmiştir.. Rapora göre öldürülen kadınların 29'u boşanma, ayrılma, reddetme ve kıskançlık gibi sebeplerle öldürülürken 11'i işsizlik ve krizin tetiklemesiyle 8'i intihar veya intihar süsü verilerek 6'sı çocuğunu veya başka bir kadını korumak istediği için 3'ü aile meclisi kararıyla 2'si cinsiyet kimliği, 22si tecavüz sonrası öldürüldü. 2012 Eylül ayı itibariyle fiziksel ve duygusal şiddete uğrayan 5 bin 9 kadın İstanbul Barosu kadın hakları merkezine başvurduğu açıklanmıştır. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC), ILO, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Konseyi ve Dünya Sağlık Örgütü verilerinden derlediği ''Kadına Karşı Şiddetin Gerçekleri Raporu''na göre, dünyada her üç kadından birinin, yaşamları boyunca en az bir kez fiziksel ya da cinsel saldırıya maruz kaldığı tahmin ediliyor.

Kadına yönelik şiddet temel düzeyde insan hakları sorunudur. Çocukluk döneminde sürekli şiddet görerek yetişen aşırı müdahale edici otoriter, baskıcı ve koruyucu aile yapısı içinde yetişen erkek, şiddeti normali'ze ederek, içselleştirir ve iletişim yöntemi olarak kullanır. Şiddet uygulayan erkek; kendini merkeze alarak otoritesini mutlaklaştırır, eşi ve çocuklarının kendisine  itaatle yükümlü bireyler olarak görür, ötekileştirir ve dışlar. Şiddeti iletişim yöntemi haline getirir.

İnsan hakları ve sosyal adalet ilkelerini temel alan hizmetler yürütülmelidir.

Ülkemizde insan haklarını ve sosyal adalet ilkelerini temel alan koruyucu, önleyici ve rehabilite edici aile ruh sağlığı politika ve uygulamalarına sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlerde yer vermeli, bu alanda hizmet veren meslek mensupları desteklenmelidir. Erkeği etiketleyerek, damgalayarak ve toplumun dışına iterek şiddet sorunu asla çözümlenmez. Şiddet gösteren erkekle adli tedbirlerinin  yanı sıra psiko-sosyal rehabilitasyon programları uygulanmalıdır. Bu programlarda aile kurumunu güçlendirecek ve iletişimi geliştirecek yönde rehberlik, danışmanlık ve terapi hizmetlerini içermelidir. Özellikle yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları aile destek hizmetlerinde etkin, verimli yer almalıdır. Kadına şiddet sorununun çözümlenmesi yönünde farklılığımızın farkında olmalı, gerçeklerle yüzleşmeli ve yeniden hayatı tanımlayarak sağlıklı toplum tasavvuru oluşturmalıyız. Hayat içerisinde farklılıklarımıza saygı göstermek, anlamaya çalışmak farklılığı tehdit olarak algılamak yerine yaşamımızı zenginleştireceğine olan güven ve inanç ile birbirimizin sesini işitmeli ve doğru anlama çabası içinde olmalıyız.Aileder olarak "8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ'NÜ KUTLAR" insan hakları ekseninde yaşam koşullarının güvenceye alındığı toplumsal yaşam dileriz!

Fatih Kılıçarslan

İstanbul Aile Araştırmaları Eğitimi ve Danışmanlığı Derneği a. 

Bu haber toplam 5897 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.