1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Aile Terapisi ile hayata olumlu bakın

Aile Terapisi ile hayata olumlu bakın

Terapistler, 15 günde ya da ayda bir yapılan seanslarla yaklaşık altı ayda huzurlu ve mutlu bir aile oluşturmanın mümkün olduğunu söylüyor.

A+A-

BUGÜN GAZETESİ - Aile terapisi, aile ile ortak bir çalışma, yeni bir rota çizme, yeni bir ilişki biçimi deneme amacını taşıyor. "Mutlu aile, aile bireylerinin her birinin mutlu olmasının yanı sıra aile içinde olumlu duyguların paylaşılmasıyla da ilgili bir durumdur. Bir bireyin herhangi bir sıkıntısı, bütün aileyi etkiler" diyen Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç, ailenin üç temel işlevini şöyle sıraladı:

NELERİ KAPSIYOR?

"İlki, bireylerin bakımı, beslenmesi, korunması gibi temel ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik işlevler. İkincisi, bireylerin psikolojik gelişimlerini destekleme işlevi. Bireylerinin birbirlerine olan sevgi, şefkat, yakınlık, destek gibi karşılıklı etkileşimlerini kapsıyor. Üçüncüsü, kriz durumundaki işlevleri. Aile bireylerinden biri zorluk yaşadığında ailenin birbirini desteklemesi önemli."

AİLE OLGUNLAŞIYOR

Dr. Kılıç, hangi aşamalarda ailede sorunların yaşanmaya, mutsuz aile yapısının oluşmaya ve psikiyatrik destek alınmaya başlandığını şöyle açıklıyor: "Başvuran aileler genellikle psikolojik işlevlerin yerine getirilemediği aileler oluyor. Psikolojik gelişimi destekleme derken sadece çocukları düşünmemek lazım. İnsan yaşamın her aşamasında gelişiyor, olgunlaşıyor ve diyebiliriz ki bir ailede tüm üyeler birlikte olgunlaşıyorlar. Eş, anne, baba olmak da insanı olgunlaştırıyor.

YENİ BİR ROTA ÇİZMEKDE ETKİLİ

Bize gelen anne babalar çocukları için iyi bir şeyler yapmak istedikleri için geliyorlar ama bazen iyi niyetlerle yola çıkılıp yanlışa girildiği de oluyor. Biz kişilerin hedefledikleri şeyleri gerçekleştirmede etkileşimin farklı olup olmayacağını araştırıyoruz aile ile. Aile terapisi, aile ile ortak yeni bir rota çizme amacını taşıyor."

KRİZDE TERAPİNİN İŞLEVİ

"Kriz durumundaki ailelerle çalışmak çok önemli" diyen Dr. Kılıç, "Babanın işini kaybetmesi, ailenin göç etmesi, hastalıklar, aile bireylerini etkileyen travmalara neden olabiliyor. Bu durumda insan en çok ailesinden destek bekliyor. Bu desteği nasıl alacağını bilemediği zamanlar oluyor. Bazen bir taraf destek bekliyor, diğer taraf desteklediğini düşünüyor ama karşı taraf bunu görmüyor. Bu kör noktaları ortaya çıkarmak terapinin işlevi.

BOŞANMAKTAN VAZGEÇENLER OLUYOR

Ailelerin çoğunlukla boşanmayı düşündüklerinde son çare olarak terapiye geldiklerini anlatan Dr. Kılıç, "Ailenin boşanmadan önce yol arama çabasına girmesi, bir arada kalmak için çaba göstermeye hazır olduklarını gösteriyor. Çoğu zaman iyi sonuç alıyorlar. Bazı şeyleri farklı görmeye ve davranış stillerini değiştirmeye başlıyor, birbirlerinin kırgınlıklarını anlayabiliyorlar. O yüzden de boşanmalardan vazgeçtikleri çok oluyor. Bazen boşanmayı istediklerinde çocukla ilgili konuşmak için geliyorlar" diyor.

ÇOCUKLARLA İLETİŞİM İÇİN GELİYORLAR

Dr. Emine Zinnur Kılıç, son zamanlarda iyi bir gelişme olarak, ailelerin bazen çocuklarını nasıl yetiştirecekleri, nasıl daha iyi destekleyecekleri konusunda danışmak için de terapiye başvurduklarını, özellikle ergenlik döneminde çocuğu olan anne babaların çocukları ile iletişimlerini güçlendirebilmek için bu tür bir danışmanlığa gereksinim duyduklarını belirtiyor.
Bu haber toplam 3113 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.