Agorafobi Hastalarına İBB'den Psikolojik Destek
Agorafobi" halk dilindeki tanımıyla panik atak. Dışarıya çıkma veya kapalı ve kalabalık alanlarda bulunamama korkusu olarak tanımlanan Agorafobi hastaları için işlek bir cadde, sinema, tiyatro, cami, tünel, asansör, toplu taşıma vasıtaları ve büyük kapalı alış veriş merkezleri korku tüneli durumundadır.
Agorafobikler çoğu kez evden çıktıklarında mutlaka güvendikleri birinin kendilerine eşlik etmelerini ısrarla isterler. İmkânı olmayanlar ise evlerinin çevresinde belirli, güvenli bir uzaklık belirlerler ve belirledikleri uzaklığın ötesine geçmekte zorlanırlar.
Tıpkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi'ne başvuran N.M. gibi.
Çocuğumu Bana Emenet Etmiyorlardı…
N.M. 41 yaşında, dört çocuk annesi bir ev hanımı. Uzun yıllardır Agorafobi. Evden tek başına çıkmakta zorluk çeken, yolda karşıdan karşıya geçmekte zorlanan, yakınlarının cenazesine bile gitmekten korkan bir hayat sürüyordu. Tüm bu kaygılarını ise ölüm korkusuyla açıklıyordu.
N.M'nin bu korkuları, ocak ayından beri geldiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi Psikolojik Danışmanlık Merkezi'ndeki terapiler sonunda büyük oranda azalmış durumda.
"4 yaşındaki çocuğuma 10 yaşındaki kızım bakmaya başlamıştı diyen N.M., çevresinin içinde bulunduğu durumu algılayamadığını ve bu nedenle çok zor günler geçirdiğini söylüyor."
Psikolog gözetiminde ocak ayında başlanan terapiler 5 seanstır devam etmekte. N.M'nin geldiği ilk günden bu yana büyük ilerleme kaydettiğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Psikolojik Danışma Hizmetleri Psikologu gelinen sürecin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Agorafobi Bir Yaşam Şekli Değildir…
Agorafobi hastalarının yaşadığı bu kaygıların aslında tehlikeye karşı bedenin ve beynin verdiği doğal bir tepki olduğunu söyleyen Psikolog Aslı Karasaç: "Normal anksiyete, biraz gerekli ve kişiyi motive edici bir ruh halidir. Ancak ne zaman ki anksiyete yoğun, sürekli ve kişiyi rahatsız eden bir hal alır o zaman anksiyetenin bir hastalığa dönüşmesi olasıdır".
N.M'nin evden güçlükle çıkması, yolda baygınlık geçirmesi ve sevdiği insanlara kötü bir şey olacak kaygısını sürekli hissetmesini örnek gösteren Karasaç, uyguladıkları Bilişsel Davranış Terapileri ile hastalığı yüzde seksen oranında iyileştirdiklerini söyledi.
Ücretsiz Danışmanlık ve Eğitim Hizmeti…
Büyükşehirlerde yaşamanın güçlüklerini daha fazla hisseden Agorafobikler için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Psikolojik Danışma Hizmetleri; yetişkin, çocuk ve grup terapisi olarak gerçekleştirdiği seanslarla İstanbulluların sıkıntılarını dinleyip çözümler üretiyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ücretsiz olarak sunduğu Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim hizmetlerinden yararlanmak isteyen İstanbulluların, ALO 153'ü arayıp kendilerine en yakın merkezden randevu almaları yeterli.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.