1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Adıyaman Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Açılıyor

Adıyaman Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Açılıyor

Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin, bu ay hizmete girebileceği ifade edildi.

A+A-
"Toplum Ruh Sağlığı Merkezi" sorumlu hekimi Psikiyatri Uzm.Dr.Oğuzhan Bekir Eğilmez; Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı olarak bu ay içerisinde hizmete girecek olan toplum ruh sağlığı merkezimizin amacı Adıyaman'da yaşayan ve ağır ruhsal rahatsızlığı olan hastalara ulaşıp gerektiğinde ev ziyaretleri yaparak hastaları merkezde kayıt altına alarak düzenli takip, tedavi ve rehabilitasyonlarını sağlayarak topluma yeniden kazandırmaktır.

Sadece hastalandıkları zaman hastaneye çoğunlukla aile zoru veya polis gücü ile getirilerek istemsiz yatışları yapılarak tedavi gören hastalar taburcu olduktan sonra tedaviyi sürdürmediklerinde yeniden hastalanmakta ve hastaneye tekrar yatışları yapılmaktadır. Oysa bundan sonra 'Toplum Ruh Sağlığı Merkezi' ekibi tarafından hasta gelmediğinde bile hastanın evine gidilerek; tedavisi takip edilen hastaların merkezde psikoeğitim ile hastalıkları hakkında bilinçlendirildikleri, aile eğitimi ile ailelerin eğitildiği, sosyal beceri eğitimi ile hastaların kaybettikleri yetilerinin yeniden kazandırıldığı, resim, el sanatları gibi uğraşı tedavileri ile rehabilitasyon çalışmalarının yapıldığı 'Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinde hastaların alevlenme dönemleri önlenecek ve böylece hastanelere yatışları en alt seviyeye düşürülebilecektir. Aynı zamanda kendi yaşadığı ortamda rehabilite edilen hastaların toplumla yeniden bütünleşmelerinin sağlanması planlanmaktadır.

Ağır ruhsal rahatsızlığı olan hastalar hastanemiz psikiyatri polikliniklerine başvurduklarında toplum ruh sağlığı merkezimizle ilgili gerekli bilgiler kendilerine ve ailelerine verilecek, bu hizmetten yararlanmak isteyen hastalarımıza sağlık kurulu raporu çıkarılacaktır. Ayrıca ağır ruhsal rahatsızlığı olan hastalarımıza öncelikle telefon yoluyla, gerektiğinde ev ziyaretlerinde bulunularak kurumumuz hakkında bilgi verilecektir.

'Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizin' hastalarımızın tekrar hastaneye yatışlarını azaltmada ve onları topluma kazandırma konusunda oldukça faydalı olacağına inanıyorum. Bu merkezin açılması ve ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda başta sayın başhekimimiz H. Mehmet İnan olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi. 

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi"nde, Şizofreni Ve Benzeri Psikolojik Bozukluklar Ve Duygu Durum Bozuklukları Gibi Kronik Ruhsal Hastalıkların Rehabilite Edilecek

"Toplum Ruh Sağlığı Merkezi"nde, şizofreni ve benzeri psikolojik bozukluklar ve duygu durum bozuklukları gibi kronik ruhsal hastalıkların rehabilite edileceğini belirten Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. H.Mehmet İnan; "Ruhsal problemler yaşayan hastalara toplum temeli ruh sağlığı modeli çerçevesinde destek hizmeti veren 'Toplum Ruh Sağlığı Merkezi' vatandaşlara hizmet vermeyi amaçlayan. Merkezimizde; hastaların mesleki, toplumsal ve ailesel işlevselliklerini geliştirmek, üretkenliklerini arttırmak, yaşam kalitesini arttırmak, hasta yakınlarının yükünü azaltmak, topluma ve hasta yakınlarına ağır ruhsal bozukluklar hakkında eğitimler verilmesi ve hastaların takip ve tedavilerinin sürdürülmesi amaçlanmaktadır.

"Her Zaman Olduğu Gibi Bugünde Yükseklere Taşıma Gayreti İçerisindeyiz."

'Toplum Ruh Sağlığı Merkezimiz'; ağır ruhsal bozukluğu olan hastalara, toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde psiko sosyal destek hizmeti verilmesi, hastaların takip ve tedavilerinin yapılması, gerektiğinde evde takip, tedavi ve hasta-aile eğitimi hizmetlerini yürütmektedir. merkez, ağır ruhsal bozukluğu olan hastalara sunulan ruh sağlığı hizmetini bir bütün olarak değerlendirmekte ve bu kişilerin hizmetten en iyi şekilde yararlanması için ekip anlayışı ile her türlü önlemi almakta, bağlı olduğu sağlık tesisi ve diğer ilgili kuruluşlarla koordinasyon ve işbirliği içerisinde çalışmakta, rehabilitasyon konusunda hastaların özelliklerine uygun psikososyal destek programları geliştirerek rehabilitasyon sürecinin devamını sağlamaktadır. Merkeze devamı sağlanan hastaların farmakolojik tedavisine düzenli devam edip etmediği, ilaçlarını doğru zamanda ve dozda kullanıp kullanmadığı, yan etki olup olmadığı gibi süreçlerin takip edilmesi esastır. Bu bağlamda Adıyaman için önemli bir ilke imza attığımızı düşünerek bu alandaki eksikliklerde giderilerek yakın zamanda hizmete girecek olan 'Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'miz hasta ve hasta yakınlarının kolaylıkla ulaşabileceği ve bu konuda destek alabilecekleri uzman kadro ile çıtamızı her zaman olduğu gibi bugünde yükseklere taşıma gayreti içerisindeyiz.

'Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizde 1 psikiyatrist, 1 psikolog, 1 sosyal hizmet uzmanı, 2 hemşire, 1 güvenlik personeli, 2 temizlik personeli,  halk eğitim merkezinden 2 öğretmen görev yapacaktır.

Sağlık Bakanlığımızın sağlıktaki yeniliklerin yansımalarının Adıyaman'da en iyi şekilde faydalanmasının mutluluğunu yaşarken ilerleyen zamanda yeniliklerimiz ve sağlık alanında Adıyaman'da eksiklerini hissettiğimiz eksikliklerde imkanlar doğrultusunda hızlı gidermekteyiz" dedi.

Kaynak: yamanhaber.com 

Bu haber toplam 9232 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.