Adaylar için örnek tercih listesi

Adaylar için örnek tercih listesi
Üniversite adayları dikkat! Tercih yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalar... İşte örnek tercih listesi...

Öğrencilerin tercih yaparken "Üniversite mi önemli yoksa fakülte mi?" sorusunu yanıtlamakta güçlük çektiklerini söyleyen FEM Dershaneleri'nden Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, "Üniversite elbette önemli ama fakülte ve meslek seçimi de bir o kadar önemli" diye konuştu.

Bazı öğrencilerin ısrarla "ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, Bilkent olsun da hangi bölümü olursa olsun" mantığında olduğunu kaydeden FEM Dershaneleri'nden Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, "Oysa bu üniversitelerin sıradan bir bölümünde okumak yerine bir başka üniversitenin en çok istediğiniz bölümünde okuyabilirsiniz" ifadesini kullandı. Ardıç, tercih yaparken öğrencilerin Anadolu'daki üniversiteleri de göz önünde bulundurmalarını tavsiye etti.

TERCİH YAPARKEN BU HATALARA DÜŞMEYİN

Öğrencilerin tercih yapmadan önce istedikleri üniversite hakkında ön araştırma yapmalarını tavsiye eden Ardıç, tercihlerde en sıklıkla düşülen hataları şu şekilde sıraladı: "Öğrencilerin seçecekleri üniversite hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmaması, Öğrencinin kendi yetenek ve isteklerini bilmeden mesleki tercih yapması, Seçilen yükseköğretim programının özel koşullarının gözden geçirilmemesi. ( ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda, programların özel koşulları bulunuyor.

Bu bölge yeterince incelenmeden yapılan tercihler sonrasında birçok öğrenci yerleştirildiği halde kayıt yaptıramamaktadır.) 'PUANIM KAYBOLMASIN' ENDİŞESİ "Puanım kaybolmasın " anlayışı ile öğrencinin girmek istediği değil, puanının yettiği daha yüksek puanla öğrenci alan bir programı tercih etmesi, Öğrencinin, programların puan türleri ile liseden mezun oldukları alanları dikkate almaksızın tercih yapması (Lisede sözel alanından mezun olan bir öğrenci, EA -2 puanı ile Hukuk fakültesini tercih etmesi gibi.) Bu tür ayrımların detaylı biçimde bilinmemesi tercih hatalarına yol açmaktadır.

ÖRNEK TERCİH LİSTESİ VE YORUMU

YÜZDELİK DİLİME GÖRE TERCİH

2009 ÖSS'nin Türkiye soru çözüm ortalamaları ve standart sapmaları değiştiğinden geçen yılın taban puanı ve başarı sıralamalarında düşme veya yükselme olabilir. Aday, ideal olarak sağlık bilimlerinden tıp, diş hekimliği ve eczacılık bölümlerini tercihi yapmıştır.

Adayın Y-ÖSS SAY-2 puanı 350.451 ve başarı sıralaması da 7 bin 700 olduğu için, başarı sıralaması 419 olan tercihlerden başlamıştır. İlk tercihler için çok ideal olması, puanın yüksek, başarı sıralamalarının ilk sıralarda olması ilk birkaç tercih için problem oluşturmaz. Tercihlerin 'tutarlı' olabilmesi için tercih sıralamalarını küçükten büyüğe doğru yapmak önemlidir.

9. TERCİHE DİKKAT!

Tercihteki sıralamalar arasında 500-1000 kişilik farklılıkları, sorun oluşturmaz. Çünkü önemli olan istek sırasıdır. Nitekim adayın ölü tercih yapmaması için 10. tercihinin istek sırasına göre daha aşağılarda olması gerekir.

Eğer aday mutlaka 11. tercihine listede yer vermek istiyorsa 9. sırada olan tercihiyle yer değiştirmesi gerekmektedir. Aday tercihlerini 419- 23.800 arasında gerçekleştirmiştir.

Aday, tercih listesinde 17. bölüme yer vermiş. İsteseydi tercih listesine 7 bölüm daha ekleyerek 24 tercih yapabilirdi. Son olarak aday yerleştiği taktirde 17 tercih olan özel Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okuyacağını ifade etmektedir.

PUAN MI YOKSA İSTEK SIRASI MI ÖNEMLİ?

Bu sorunun cevabı, kesinlikle istek sırasıdır. Daha az istediğiniz bir fakülteyi, sadece puanı yüksek diye çok daha fazla istediğiniz bir fakültenin üzerine kesinlikle yazmayın. Özellikle yüksek puanlılar için en büyük tehlike, istedikleri alanlardan çok popüler alanlara yönelmeleridir.

Adaylar için örnek tercih listesi





İSTEDİĞİNİZ BÖLÜMÜ YAZARKEN İKİ KEZ DÜŞÜNÜN

Örneğin öğrenci mimarlığı çok istiyor. Ama puanı endüstri mühendisliğine de yetiyor. Çevrenin de baskısıyla öğrenci ilk tercihine çok istediği mimarlığı değil, endüstri Mühendisliğini yazıyor.

Sonuçta endüstri mühendisliğini kazanıyor ama daha birinci sınıfın sonuna gelmeden çok büyük bir hata yaptığını anlıyor. Bazıları ise alışırım diye işi mezun olmaya kadar götürüyor ve ömür boyu süren bir mutsuzluğun girdabına kapılıyor. Siz siz olun çok istemediğiniz bir alanda öğrenim görmeye zorlamayın kendinizi.

LİSTE DOLMAK ZORUNDA MI?

Tercih listesinin tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da tercih hakkı 24'tür. Tercihlerin tamamının doldurulması kişiye avantajlı olunmasıyla bir ilgisi yok. Bu tamamen öğrencinin isteğine bağlı bir durumdur. ÖSYM, yerleştirmede adayların tercihlerinin sıralamasını değil, her adayın bireysel başarısını göz önüne alır.

BANKACILIK VE FİNANSIN ALTIN ÇAĞI

Okan Üniversitesi Rektörü Sadık Kırbaş, popüler mesleklere bir eğilim olduğunu fakat çok dikkatli hareket etmek gerektiğini söyledi.

Herkesin bu meslekleri seçtiği için yığılmalar olduğunu vurgulayan Kırbaş, "Bugünün en popüler meslekleri uluslararası lojistik, uluslararası ticaret ve bankacılık" dedi.

Bankacılık sektörünün 2001'de bir kriz geçirdiğini ve bunun sonucunda yapılan reformlarla çok güçlendirildiğini ifade eden Kırbaş şöyle devam etti: "Bankacılık bu krizde en az hasar alan sektör.

Bu sebeple yeni şubeler açıp eleman alıyorlar. Özellikle finans kesimi güçlü görünüyor. Bu sektörler altın çağını yaşıyor denebilir.

Burada önemli olan piyasanın aradığı çalışan tipini karşılayabilmek. Örneğin piyasada çok sayıda inşaat mühendisi var ve bunların da önemli bir bölümü işsiz. İnşaatta Avrasya ve Ortadoğu'da geniş iş imkanları bulunuyor. Bu sebeple sadece İngilizce bilmek artık yeterli değil.

Çince ve hatta Rusça da öğrenmek gerekiyor. Artık aranan tip bu. Bunları bilip de inşaat mühendisliği seçilirse sorun olmaz. Bunu görüp biz de Çin ve Rusça eğitim vermeye başladık." Okan Üniversitesi'nde gastronomi, psikoloji ve hukuk bölümlerinde inanılmaz bir talep artışı olduğunu belirten Kırbaş, "Piyasada avukat çok fazla var fakat hakim sıkıntısı çekiliyor.

Avukatlıkta ise büyük şirketler, rekabet hukukunu bilen, borsayı yakından takip eden kişileri hukuk danışmanı olarak arıyor. Bu niteliklere sahip olanlar önemli şirketlerde çalışırken normal bir avukat zorla geçimini sağlıyor" şeklinde konuştu.

Hangi meslek seçilirse seçilsin o alanda aranan kriterlerin iyi bilinmesi gerektiğine işaret eden Kırbaş, "En fazla işsizin olduğu sektörlerde bile eleman arandığı unutulmamalı. Yoksa dünya talebini karşılayacak kadar maden mühendisi yetiştiriyoruz" dedi.

BİR ÜNİVERSİTEDE ISRAR ETMEK YANLIŞ

Fen Bilimleri Merkezi'nin sahibi Nazmi Arıkan üniversite tercihinde dikkatli hareket edilmesi konusunda öğrencileri uyardı. Gençlerin yapabileceği, mutlu olabileceği mesleklere yönelmesi gerektiğine işaret eden Arıkan, "İlle de bir üniversitede ısrar etmek anlamsız. Artık Sabancı Üniversitesi Boğaziçi'nden, İTÜ ODTÜ'den geri değil" dedi.

Kendi okuduğu alanda çalışan öğrenci sayısının yüzde 25'i geçmediğini söyleyen Arıkan, şöyle devam etti: "Son derece doğru bir uygulamayla yatay geçiş kolaylaştırıldı.

Bu sayede Boğaziçi Üniversitesi fizik bölümünde okuyan bir öğrenci notlarını yüksek tutup aynı üniversitede bilgisayar mühendisliğine kolayca geçebiliyor. Burada önemli olan geçilecek alandaki temel bilgileri doğru almak."

KiTAPÇIK BUGUN YAYINLANIYOR

ÖSS tercih kılavuzunun bugün ÖSYM'nin sitesinde yayınlanacağını ve başvuru merkezlerinden de kitapçığın temin edilebileceğini belirten Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, öğrencilerin tercih yapmadan önce kitapçığı incelemesini tavsiye etti.

Bugün Gazetesi

Bu haber toplam 37045 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum