1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. ABD'li askerlerde ağır depresyon

ABD'li askerlerde ağır depresyon

Irak ve Afganistan işgallerine katılan 1,6 milyon ABD'li askerin ağır depresyon ve travma tedavisi için yaklaşık 6,2 milyar dolar gerekiyor. Çoğunluğu ölümle ilgili travma geçiriyor.

A+A-

TİMETURK.COM - Irak ve Afganistan işgallerine katılan 1,6 milyon ABD'li askerin ağır depresyon ve travma tedavisi için yaklaşık 6,2 milyar dolar gerekiyor. Çoğunluğu ölümle ilgili travma geçiriyor.

Afganistan ve Irak işgallerinden Amerika’ya dönen askerlerin yüzde 20’sinin depresyon ve travma sorunlarının olduğu açıklandı. RAND’ın araştırmasında, geri dönen toplam 300 bin askerden sadece yarısından biraz fazlasının psikolojik desteğe başvurduğu belirtildi.

Ayrıca araştırmacılar, askerlerin yüzde 19’unun ciddi beyin travması geçirdiğini saptadı. Bunlardan yüzde 7’sinin olası beyin hasarı ve PTSD (Travma sonrası stres bozukluğu) ya da ağır depresyon altında olduğu ifade edildi.

Birçok ordu mensubu, kariyerlerini etkileyeceğini düşünerek psikolojik destek almak istemiyor. Profesyonel yardım almak isteyenlerin de ancak yarısının tedaviyi kabul etmesi de araştırmanın diğer ilginç bulgularından.

Kendi türü arasında bir ilk olan araştırmaya göre, dönen askeri personelin 2 senelik PTSD ve depresyon tedavisi için 6,2 milyar dolar gerekiyor. Bu gidere, tıbbi gözetim, üretkenlik kaybı ve intihar gibi kalemler de dâhil. 500 sayfalık araştırmanın sonucunda, tedavinin kalitesini artırılmasıyla 2 milyar dolar tasarruf edilebileceği belirtildi. RAND’ın çalışması, 6 yıldır Irak ve Afganistan işgaline katılan askerler üzerinde yapılan ilk hükümet dışı psikolojik değerlendirme olmasıyla ayrı bir önem taşıyor.

Kasım 2001’den beri, Afganistan ve Irak işgallerine 1,6 milyon Amerikan askeri katıldı. Bunlardan birçoğu savaş/ölüm stresine ve travmaya maruz kaldı. Yapılan bu son araştırma, işgallerin psikolojik bilânçosunun fiziksel kayıplardan çok daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

Ülke genelinde 1.965 kişi üzerinde yapılan araştırmada, askerlerin travmatik olaylarla karşılaşmaları, işgal sırasında beyin hasarı görüp görmedikleri, psikolojik hastalık belirtileri olup olmadığı ve ölüm/savaş problemleriyle ilgili tedavi görüp görmedikleri değerlendirildi.

Askerlerin yarısının arkadaşlarının ölmesi ya da yaralanması, yüzde 45’i sivil ölümlerle ve yüzde 10’u da kendi yaralanmalarıyla ilgili travma geçirdiği saptandı. PTSD ve ağır depresyon Amerikan ordu ve denizcileri arasında yaygın bir rahatsızlık olarak biliniyor. Askerler arasında Latinler ve kadınlar arasında yayın olarak görülen PTSD ve depresyonun en önemli nedeni ise işgal sırasında geçirilen travmalar.

PTSD ve depresyon rahatsızlığı bulunan askerlerin sadece yüzde 53’ü yardım için başvuruyor ve bunlar da ihtiyaç duydukları tedavi kalitesinin yarısını alabiliyor. Bilim adamları, PTSD ve depresyonun eksik tedavisi ya da hiç tedavi edilmemesi durumunda toplum üzerinde olumsuz sonuçları olabileceği uyarısında bulunuyor.

Bu haber toplam 3968 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.