YGS ve LYS'de Bölüm Seçerken Yapılan Hatalar

YGS ve LYS'de Bölüm Seçerken Yapılan Hatalar
YGS ve LYS'de Bölüm Seçerken Yapılan Hatalar nelerdir. Adaylar meslek seçiminde nelere dikkat etmelidir. İşte ayrıntılar...

YGS ve LYS'de Bölüm Seçerken Yapılan Hatalar nelerdir. Adaylar meslek seçiminde nelere dikkat etmelidir. İşte ayrıntılar...

Meslek seçimi bir insanın hayatındaki en önemli kararlardan biri…Kariyerlerinin şekillendiği meslek seçiminde öğrenciler birçok hataya düşebiliyor. Uzmanların çoğu adaylara yeteneklerine ve ilgi alanlarına göre seçim yapmalarını önerirken, ‘geleceğin meslekleri’ diye öngörülen alanlar da tercih sırasında oldukça etkili.

Peki öğrenciler, doğru tercih yapmak için meslek seçimini neye göre yapmalı? Meslek seçimini yaparken en çok nelere dikkat etmeli? İş imkanı fazla olan ve 2013’de yıldızı parlayan meslekler hangileri? Bu soruların cevabını Globalcv Genel Müdürü Ertan Kirik verdi.

Mesleğe ilk adımı atmadan önce kendini tanımak çok önemli. Herkes, doğuştan gelen bir takım yeteneklere sahiptir. Öğrenciler tercih yaparken güçlü ve zayıf yönlerini göz önüne alarak yeteneklerini gösterebileceği meslekleri tercih etmeli. Örneğin çekingen, içine kapanık ve ikna gücü düşük biri satış, pazarlama ve hukuk gibi güçlü iletişim gerektiren alanlarda çok da başarılı olamayacaktır. Meslek seçiminde göz önünde bulundurmamız gereken bir diğer etken de ilgi alanlarımızdır.  Sevdiğiniz şeylerle meşgul olabilmek ve aynı zamanda bu işi meslek haline getirip para kazanabiliyor olmak, sizi maddi ve manevi mutlu edecektir. 

Öğrencilerin kendilerini tanımaları, yetenek ve ilgi alanlarını belirlemeleri için yapabilecekleri çeşitli, bilimsel testler bulunmakta. Her testin, kendine özel bir algoritması var ve verilen yanıtların genel değerlendirmesini yapıp, kendinizi tanımızda yardımcı oluyor. Bu testler sayesinde, karakterinize uygun,  gelecekte başarı grafiğinizi oldukça yükseltecek mesleki tercihleri yapmanız kolaylaşacaktır.

Globalcv olarak bu konuda öğrencilerimize yardımcı olabileceğimiz bir kişilik ve ego analizimiz mevcut. Globalcv.com üzerinden ücretsiz olarak yapabileceğiniz bu test sayesinde, hangi mesleğe daha yatkın olduğunu görebilirsiniz. Testi yaptıktan sonra [email protected]’a mail atarak geniş kapsamlı raporunuzu da temin edebilirsiniz.

Çevrenizdeki kişilerin, rehber öğretmenin ve ebeveynin dayatma yapmadan tavsiye niteliğinde destek olması da dikkat edilmesi gereken konulardan. Bu noktada kişiye sadece ihtiyacı olan bilgi ve deneyimler aktarılmalı, gerisi tercih yapacak kişiye bırakılmalıdır.

Meslek seçerken birçok öğrencinin sıkça yaptığı hatalar var. Bu hataları sıralayacak olursak:

-Meslek hakkında tam bilgi sahibi olmamak

-Ebeveynin istediği mesleği seçmek

-Yetenekler ve kişilik özellikleri göz ardı edilip statüsüne bakılarak meslek seçmek.

-Alınan puana göre tercih yapmak.

-Neresi olursa olsun bir bölüme yerleşeyim düşüncesiyle tercih yapmak

-Akran grubunun etkisinde kalmak.

-Bölüm değil üniversite adı için tercih yapmak

‘Geleceğin meslekleri’ diye öngörülen alanlar da tercih sırasında etkili olabiliyor. 2013'ün yükselen sektörleri arasında genetik, bilişim, telekomünikasyon, enerji, mobil teknolojiler ve internet var. Aynı zamanda sosyal medya, internet pazarlama, mobil uygulama yazılımcılığı, e-ticaret yazılımı ve girişimciliği popüler meslekler ve iş alanları arasına girdi.

Nükleer uzmanı,  hafıza artırma cerrahlığı, uzay pilotluğu, gen terapistliği, soru bankası tasarımcılığı, elektronik gazetecilik ve siber teknoloji mühendisliği gibi ilginç ve yeni meslekler, geleceğin parlak meslekleri olarak görülüyor. 

Bundan 10 yıl önce adını hiç duymadığımız meslekler var artık. Doktor, öğretmen veya avukat olmayı hayal eden gençlerin önüne SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) uzmanlığı, gayrimenkul danışmanlığı, uluslararası finans, sermaye piyasası uzmanlığı, bilişim teknolojileri ile teknolojiye dayalı meslekler; internet gazeteciliği, yazılım mühendisliği ,siber teknoloji mühendisliği, kablosuz iletişim mühendisliği, mekatronik mühendisliği, elektronik haberleşme mühendisliği ve tıp alanında biyomedikal mühendisliği gibi meslekler çıkıyor. 

Elektronik Haberleşme Mühendisliği

Bu alandaki kişiler, iletişim sistemlerinin ve her türlü elektronik aletin tasarımı, üretim teknolojisi, çalışma ilkeleri, yapımı ve işletilmesi ile ilgili alanlarda çalışırlar. 

Elektronik ve haberleşme mühendisleri, ulusal ve çok uluslu şirketlerde, radyo-tv yayını ve internet hizmeti ile ilgili kuruluşlarda, bilişim teknoloji şirketlerinde, sağlık sektöründe mühendislik kuruluşlarında, gerek araştırma geliştirme, gerekse üretim ve pazarlama birimlerinde kolaylıkla iş bulabilirler. 

Yazılım Mühendisliği

Bu mesleği yapan kişiler bankacılık, otomotiv, telekomünikasyon vb. sektörler olmak üzere her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerinin, yazılım tasarımını hazırlayıp sisteme entegre ederler. Özel sektörde ve kamuda çalışabilirler. Fikir üretimine dayalı bir iş olduğundan, yazılım mühendisleri kendi işini de kurabilir. 

Uluslararası Finans

Bu bölüm, uluslararası iş yapan banka ve şirketler ile borsalarda, mali konularla ilgili çalışacak elemanlar yetiştirir.

İşletmelerin mali kaynaklarının temini ve en verimli şekilde kullanılmasının her geçen gün daha da önem kazanması, finans sektörünün de hızla gelişmesine yol açmakta ve nitelikli insan gücüne olan gereksinimi artırmaktadır. Bu nedenle, önümüzdeki yıllarda, bu alanda iyi yetişmiş ve yabancı dil bilen uzmanların iş bulma olanakları yüksek olacaktır.

Finansal analistler, Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası şirketlerde strateji planlama yöneticisi ve borsa uzmanı olarak çalışabilir.

Sermaye Piyasası Uzmanlığı

Bu kişiler ülkedeki menkul kıymetleri yabancı yatırımcılara pazarlayan uluslararası sermaye piyasa uzmanlarıdır. Ülkeye Finansman sağlarlar. İktisat ve işletmeyle birlikte muhasebe, finans, pazarlama ve diğer sosyal bilgiler dallarındaki yetenekleri, meslekleri açısından önemlidir. Türkiye’de sermaye piyasalarının gelişmesiyle öne çıkan bu meslek gelecekte çok önemli olacaktır. 

Mekatronik Mühendisliği

Mekanik ve elektronik kelimelerinin birleşiminden oluşan Mekatronik Mühendisliği, gelecek vaat eden mesleklerden. Bu meslek, istihdam alanı oldukça geniş bir alan olarak mühendislik alanına ilgi duyan öğrenciler tarafından tercih edilebilir.

Bu bölümden mezun olanlar; Endüstriyel Sanayi, Savunma Sanayi, Sağlık Endüstrisi, Otomotiv Endüstrisi ve daha birçok kamu veya özel kuruluşta rahatlıkla iş bulabilir.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Fizyoterapist bölümü, üniversitelerin en çok tercih edilen bölümlerinden biri. Bu programdan mezun olanlar hastanelerin fizik tedavi, ortopedi, nöroloji, yanık, kardiyoloji kliniklerinde görev alabilirler. Ayrıca rehabilitasyon merkezlerinde, bir uzman hekimle özel klinik açarak çalışabilirler.

Dünya genelinde yaşlı ve engelli nüfusun artışı, fiziyoterapistlere her zaman yeni meslek alanları oluşturacaktır.

Gayrimenkul Danışmanlığı

Yatırım yapılması halinde arsa gibi taşınmazların ekonomik değerini belirleyen bu iş kolu, fabrika ve şirketlerin de belirli zamanlarda ekonomik değerlendirmesini yapıyor.

Gayrimenkul geliştirme danışmanlığı, dünyada yaygın olmasına karşın Türkiye'de fazla bilinmeyen bir meslek. Gelecekte bu mesleği seçenler çok cazip imkanlarla karşılaşabilir özellikle yabancı dil bilenler.

İnternet Gazeteciliği

Gelişen çağın teknolojileriyle birlikte yıllardır var olan gazetecilik mesleği de yeni bir boyut kazandı. Bu yeni gazetecilik anlayışına doğru hızlı şekilde yol alan internet gazeteciliği ve yayıncılığı mezunları gazetelerde, haber sitelerinde, radyo ve televizyonlarda editör ya da muhabir olarak çalışabilirler.

Biyomedikal Mühendisliği 

Gelecekte istihdam olanaklarının en çok artacağı mesleklerden biri olan Biyomedikal mühendisliği; mühendislik prensipleri ve tasarım kavramlarının tıp ve biyoloji alanına uygulanmasıdır. Bu alanın temel amacı, mühendislik ve tıp arasında köprü görevi görerek, sağlık alanında yeni tanı, takip ve tedavi yöntemleri geliştirmek, tıbbi problemlerin çözümü için gereken araç-gereçleri tasarlamak ve üretmektir.

Biyomedikal Mühendisleri, sağlık sektörünün her kademesinde çalışabilir. Tasarım, üretim, pazarlama, araştırma-geliştirme ve kalibrasyon konularında uzmanlık gösterebilirler. Hastanelerden, protez üreticilerine, ilaç sanayinden tek kullanımlık tıbbi ürünlere kadar çok geniş bir alanda iş bulma olanakları vardır.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Uzmanlığı

SEO yani “Arama Motoru Optimizasyonu”, web sitelerin Google doğal arama sonuçlarında ilk sayfada ve en üst sıralarda yer alması için yapılan çalışmaların bütününe verilen isimdir. Bu işi yapan kişiye de “SEO uzmanı” deniliyor.

Firmalar için Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak, günümüz rekabet şartlarında büyük önem arz etmekte olduğu için, SEO uzmanlarına duyulan ihtiyaç da gün geçtikçe artıyor.

Özellikle 2010 yılından sonra adından sıkça söz ettiren SEO uzmanlığının, Türkiye’deki üniversitelerde henüz bölümü bulunmuyor. Bu alanda uzmanlaşmak isteyen kişiler; özel sertifikasyon sağlayan kurslara giderek, SEO firmaları bünyesinde çalışarak veya internet üzerindeki kaynaklardan takibini yaparak yetkinlik kazanabilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı

İş yerinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması ve geliştirilmesi amacı ile verilecek eğitimleri belirleyen ve uygulayan kişidir.

Bakanlığın 2013 yılında getirdiği yeni düzenlemelere göre; her firma İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı çalıştırmak zorunda. Bu düzenleme, yaklaşık 100 bin kişiye istihdam kapısı açacak.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olabilmek için; mühendis, mimar, teknik öğretmen olmak ya da üniversitelerin Fen veya Kimya bölümlerinden mezun olmak gerekiyor. Daha sonra mezunlar 180 saat uygulamalı, 40 saat teorik eğitimin ardından İş Güvenliği Uzmanı olabilmek için, Milli Eğitim’in sınavlarına katılıyor

  

Bu haber toplam 7793 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.