Yetenek doğuştan mı gelir?

Yetenek doğuştan mı gelir?
Kimilerine göre bir çocuğun eğitimine yeterli zaman ve para ayrıldığı takdirde o çocuk özel bir uzmanlık geliştirebilir.

Kimilerine göre bir çocuğun eğitimine yeterli zaman ve para ayrıldığı takdirde o çocuk özel bir uzmanlık geliştirebilir. Ancak bazılarına göreyse, yetenekli çocuklar sadece yetenekli doğmakla kalmayıp o yeteneği küçük yaşta ilerletme isteğine de doğuştan sahip oluyor.

13 yaşındaki Gaven Largent 5 yıldır müzikle uğraşıyor. 8 yaşında gitar dersleri almaya başalayan Gaven, daha sonra ders almayı bırakmış ve beste yapmaya başlamış. Gaven "Derste birşey öğrenmiyordum. Kağıttaki notaları çalıyordum ve çok sıkılıyordum," diyor. Gaven'ın annesi Melissa Largent ise "Dinlediği bir müziğin notalarını çıkarmak Gaven'da takıntı haline gelmişti. Biz de Gaven'ın bu tutkusunun yaşı ilerledikçe ağır basacağını daha Gaven 10 yaşına gelmeden anladık," diyor.

Boston Üniversitesi'nde gelişim psikoloğu olan Ellen Winner takıntının yetenekli ya da dahi çocukların bir özelliği olduğunu söylüyor. Winner "Bu çocuklarda yeteneklerini ilerletmek için doğuştan bir hırs oluyor. Onları ilgilendikleri alandan ayırmak çok zor," diyor.

Sounding Point adlı bir albüm çıkaran Julian Lage gitar çalmaya 5 yaşında başlamış. Şimdi 21 yaşında olan Lage çocukken saatlerce gitar çaldığını hatırlıyor. Aynı zamanda Jules at 8 adlı bir belgesele de konu olan Lage kendisini dahi çocuk olarak görmediğini söylüyor. Lage "Genç müzisyenler, benim yaşıtlarım dahi çocuk olarak çağrıldıklarında bu kendi iş ahlaklarını gölgeliyor düşüncesine kapılıyor. Halbuki bu müzisyenler bir şey yaratmak için saatlerce çalışıyor," diyor. Aynı düşünceyi dahi çocuk olarak bilinen Rasta Thomas da paylaşıyor. Thomas şimdi kendi dans grubu Bad Boys of Dance'ın sahibi. Thomas "7 yaşındaki bir çocuğu eğittiğiniz  zaman çok iyi  sonuç almanız doğal. Benim eğitimim için saatler harcandı ve milyonlarca dolar yatırıldı," diyor.

Psikolog Winner bu görüşü paylaşmıyor. Winner "Bence bu çocukların doğuştan gelen üstün bir yeteneği var. Dahi bir çocuk sonradan yaratılamaz. Tabii ki yeteneklerinin yeşermesi için imkan tanınması gerekiyor," diyor.

Julian Lage ise "Yaratıcılığımı destekleyecek bir çevrede yetiştim" diyor.

Thomas da kendi başarısını içinde yetiştiği ortama bağlıyor. Thomas "Sonuçta yeteneğimi aileme ve öğretmenlerime borçluyum," diyor.

Doğanın verdiği yetenek ve ailenin desteği dahi çocukların yetişkin olarak da başarılı bir hayat sürmelerini sağlıyor.


 

Bu haber toplam 26458 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum