1. HABERLER

  2. KONGRE-SEMİNER

  3. Üstün Zekalı Çocukların Eğitimi Çalıştayı Düzenlendi

Üstün Zekalı Çocukların Eğitimi Çalıştayı Düzenlendi

”Türkiye’de 300 bin üstün zekalı ve yetenekli öğrenci potansiyeli var. 30’ar kişilik sınıflar düşündüğümüzde bu öğrencileri eğitecek 10 bin eğiticiye ihtiyaç var”

A+A-

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel  Yetenekleri Geliştirme ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa  Baloğlu, ”Türkiye’de 300 bin üstün zekalı ve yetenekli öğrenci potansiyeli var.  30’ar kişilik sınıflar düşündüğümüzde bu öğrencileri eğitecek 10 bin eğiticiye  ihtiyaç var” dedi.

”Üstün zekalı ve Yetenekli Çocukların Eğitimi 1. İstanbul Çalıştayı”,  İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile İÜ Kongre  ve Kültür Merkezi’nde başladı.

Prof. Dr. Baloğlu, çalıştaydaki konuşmasında, Başbakan Recep Tayyip  Erdoğan’ın özel ilgisi sayesinde üstün zekalı ve yetenekli öğrencilerin  eğitiminin Türkiye’de gündeme geldiğini söyledi.

TBMM’de üstün zekalı ve yetenekli çocuklar için komisyon kurulduğunu  anımsatan Baloğlu, daha önce Karabük ve Gaziosmanpaşa üniversitelerinde de  çalıştayların yapıldığını, bugün başlayan çalıştayın da bu çalışmalara önemli  katkı sağlayacağını ifade etti.

Akranlarına göre daha üstün performans gösteren bireylerin, ”üstün  zekalı” olarak nitelendirildiğini kaydeden Baloğlu, şöyle konuştu:

“Bu öğrenciler eğitim sistemi içerisinde tam da zıt bir yerde yaramaz,  haylaz, içine kapanık olarak tanımlanıyor. Genel olarak baktığımızda normal  dağılım içerisinde bu çocuklara yüzde 2, ileri boyutlarında binde 1  karşılaşıyoruz. Eğitim sistemi de doğal olarak  ortalama öğrenciye göre  planlanmış. Ortalama öğrenciye göre farklılığınız ortaya çıktıkça sistemle  problemleriniz artıyor.”

Türkiye’de yaklaşık 15 milyon öğrencinin bulunduğunu aktaran Mustafa  Baloğlu, ”Türkiye’de 300 bin üstün zekalı ve yetenekli öğrenci potansiyeli var.  30’ar kişilik sınıflar düşündüğümüzde bu öğrencileri eğitecek 10 bin eğiticiye  ihtiyaç var. Mevcut sistem içinde maalesef öğretmen bulamıyoruz. Bu öğretmenleri  yetiştiren iki kurum var. Bu üniversitelerin kontenjanı 100 kişi ile sınırlı. Bu  10 bin öğretmeni bulmamız çok zaman alacak” ifadelerini kullandı.

-”Bu çocuklara nasıl bir eğitim modeli verileceği önemli”-

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da Milli Eğitim Bakanlığı’nın  son yıllarda üstün zekalı ve yetenekli çocukların eğitimine büyük önem verdiğini  söyledi.

İÜ işbirliğiyle çalıştayı düzenlemekten duyduğu memnuniyeti dile getiren  Yıldız, ”Üstün zekalı ve yetenekli çocuklarımızın seçimi, dünyada akademik  anlamda en önde gelen konulardan biridir. Türkiye de buna önem veriyor. TBMM’de  araştırma komisyonu kuruldu. Bu çocukların seçimi kadar metodolojik olarak nasıl  bir eğitim modeli ile yetiştirilecekleri de çok önemli” diye konuştu.

İܒnün ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalıştaya en üst düzeyde sahip  çıktığını ifade eden Muammer Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir de siyasi irade olarak bu çalıştaya sahiplenen bir yapı var. Bu  çalıştaydan çıkacak raporu bekleyen 17 kişiden oluşan bir komisyon var.  Çalıştayda uygulanabilir, doğru, dünya ile paralel bakış açıları ve  değerlendirmeler ortaya koyabilirsek bunları hızla uygulamaya koyabilecek, hayata  geçirecek bir irade de var.”

-"İÜ olarak programı zamanında başlattık”-

İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan da İܒnün   kuruluşundan bu yana kamu hizmetini ilk sırada tuttuğunu belirterek, üstün zekalı  ve yetenekli çocuklar için müfredatın, Türkiye’de ilk kez İstanbul Milli Eğitim  İl Müdürlüğü işbirliği ile Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi tarafından  başlatıldığını söyledi.

Kayacan, ”Üstün zekalı ve yetenekli çocukların farklı psikoloji ve  davranış biçimlerine, eğiticilerin farklı tutumlar ve müfredatlarla iyi ve  istikrarlı cevaplar vermeleri gerekir. Bunların uygunlanması halinde istenmeyen  sonuçlar ortaya çıkar. Üstün zekalı çocukların standarteğitim süreçleri içinde  kaybolma riskini bildiğimiz için İstanbul Üniversitesi olarak bu programı  zamanında başlattık” ifadelerini kullandı.

İki gün sürecek çalıştayda, ”Üstün yetenekli çocukların eğitim sürecinde  eğiticilerin eğitimi” ve ”üstün zekalı ve yetenekli bireyler için  sürdürebilirlik stratejileri ve onların istihdam politikaları” başlıkları ele  alınacak.

Çalıştaya, kamu kurumu yöneticileri, ilçe eğitim müdürleri,  akademisyenler, üstün yetenekliler alanında hizmet veren resmi ve özel eğitim  kurumlarının idarecilerinin yanı sıra çok sayıda öğretmen katıldı.

 

Bu haber toplam 4587 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.