Unutkanlık Demansın Belirtisi Olabilir

Unutkanlık Demansın Belirtisi Olabilir
Unutkanlığın yaşlılık belirtisi olarak algılanmaması, bunun tedavisi mümkün olmayan Demans hastalığına neden olabileceği bildirildi.

Nöroloji Uzmanı Doktor Fatma Sağlam, unutkanlığın tedavisi mümkün olmayan hastalık habercisi olabileceğini belirterek, Demans hastalığının, öğrenme, bellek, oriantasyon, dil fonksiyonları ve kişilik gibi mental fonksiyonların bozulması ile karekterize, sosyal ve iş hayatını etkileyen, çoğunlukla geri dönüşsüz ilerleyici bir beyin hastalığı olduğunu söyledi. Demans hastalığının beyin kabuğuna ilişkin üst düzey işlevlerin genel olarak bozulması olduğunu açıklayan Sağlam, hastalığın tedavisi yönünden erken tanının çok önemli olduğunu vurguladı.

Nöroloji Uzmanı Doktor Fatma Sağlam, "Demanslar, orta ve ileri yaştaki kişilerde en çok yıkıma neden olan beyin hastalıklarıdır. İnsan ömrünün uzaması ile birlikte, bu tip hastalıkların sayısı çoğalmakta ve buna paralel olarak hastalığın tanısı, tedavisi ile ilgili ekonomik yük de artmaktadır. Demanslar içinde en sık görülen Alzheimer Hastalığıdır. Bunu vasküler ve frontal lob demansları izler. Her yıl 100 bin kişiden 75'inde Demans hastalığı görülürken yaş arttıkça bu hastalığın sıklığı da artar" dedi.

ALZHEİMER HASTALIĞI NEDİR?

Doktor Sağlam, Alzheimer hastalığının Demansa yol açan hastalıklar arasında en sık görüleni olduğunu, 40-85 yaşları arasında ortaya çıkan, sinsi başlangıçlı, genellikle yavaş ilerleyen ve çoğu hastada bellek problemleriyle kendini gösteren bir beyin hastalığı olduğunu belirtti. Hastalığın özellikle sanayileşmiş ülkelerde sık görüldüğüne değinen Sağlam, nüfusun yaşlanmasına paralel olarak giderek de artış gösterdiğini belirtti. Alzheimer tipi demansların ortalama %3'ü ailesel geçiş gösterdiğini ancak tüm vakalarda bu durumun geçerli olmadığını ifade eden Sağlam, "Yakın akrabalarında hastalık görülmüşse bu sizin ya da çocuklarınızın ileride yüzde yüz hasta olacağınız anlamına gelmez. Ancak ailesinde Alzheimer hastalığı olanlarda bu risk 4 kat kadar fazladır" diye konuştu.

İŞTE ALZHEİMER'İN RİSK FAKTÖRLERİ

Tüm demans tiplerinde en önemli risk faktörü yaştır. En sık 65-85 yaşları arasında görülür ve yaşla birlikte görülme oranı artar. Kadınlarda Alzheimer Hastalığı riskinin daha fazla olduğu bilinir ve bunun sebebinin de hormonların etkisinin olduğu düşünülmektedir.

Düşük eğitim seviyesinin ileri yaşlarda hem Alzheimer Hastalığı hem damarsal demans gelişmesi için risk faktörü olduğu gösterilmiştir. 75 yaşından sonraki demans sayısında eğitimsizlerde belirgin artış görülür. Eğitimsiz bir kişinin 75 yaşından sonra demansa yakalanma riski, en az 8 yıllık eğitim görmüş bir kişiye göre iki misli fazladır.

Birinci derece yakınlarında Alzheimer Hastalığı bulunanlarda demans gelişme riski ortalama 4 kat fazladır. İki ya da daha fazla birinci derece yakınında Alzheimer Hastalığı olanlarda bu oran daha da artmaktadır.

Boksörlerde olduğu gibi, bilinç kayıbına neden olan kafa travması ile mültipl kafa travmaları Alzheimer Hastalığı için risk faktörüdür.

Özellikle ileri yaşlardaki kadınlarda kalp krizinin Alzheimer Hastalığı için bir risk faktörü olduğu ileri sürülmüştür

ALZHEİMER HASTALIĞINI NASIL TANIYACAĞIZ?

Doktor Fatma Sağlam, erken tanının önemine vurgu yaparak, hastalığın oldukça sinsi başladığını ve aşağıdaki belirtileri kendinizde ya da çevrenizdekilerde fark ettiğinizde hemen bir nöroloji doktoruna müracaat edilmesi gerektiğini dile getirdi. Sağlam, Alzheimer bulgularını ise şöyle sıraladı:

Erken dönemlerde unutkanlık dikkati çeker; özellikle yakın geçmişteki olayları, insanların yüzleri tanıyamama, isimlerini hatırlayamama, telefon numaralarını, tarihi unutma başlar. Aynı soruları tekrar tekrar sorarlar.

Hastanın sosyal yaşantısında ve iş hayatında problemler yaşamaya başlar ve performansı oldukça düşer düşer. Yeni öğrendiği bilgileri saklayamaz. . Örneğin; bazı telaşlı insanlar yemeği fırında unutabilirler ve yemek yanınca hemen hatırlarlar. Oysa Alzheimer'lı hastalar yemeği fırında unutmakla kalmazlar, ne hazırladıklarını da unuturlar. Artık kendi elbiselerini seçmekte de güçlük çekerler. Kelime bulmakta sorun yaşarlar.

Kelimeleri unuttuğundan cümle kurmakta zorlanır, konuşmanın akıcılığı bozulur, anlama daha iyidir. Bazen doğru kelime yerine uygun olmayan kelimeleri kullanırlar. Bununla da kalmayıp konuşurken kullandığı cümlenin başını hatırlayamadığından yanlış ve anlamsız cümleler de kurarlar. Zaman ve mekanı karıştırmaya başlar, objeleri isimlendiremez, zaman zaman idrar kaçırmaları olur. Anlama ve karara varmada güçlükleri olur.

Bu haber toplam 7125 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.