1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. Üniversitenin yolu okul başarısından geçiyor

Üniversitenin yolu okul başarısından geçiyor

1,5 milyonu aşkın öğrencinin başvurduğu ÖSS'yi kazanmanın yolu nitelikli bir çalışma stratejisinden ve bazı teknik ayrıntılara dikkat etmekten geçiyor. Bu teknik ayrıntılardan birisi de AOBP'dir.

A+A-

Akın YILDIRIM / Rehber Öğretmen / ZAMAN


(Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı) Çok dar ve yüzeysel bir ifadeyle "öğrencinin lisedeki başarı düzeyi" olarak tanımlayabileceğimiz AOBP, ÖSS puanının yüzde 21'ini oluşturduğu için üniversiteye yerleşmede adeta kilit vazifesi görmektedir.

AOBP'nin yüksek olması ÖSS'yi kazanmada büyük avantaj sağlamaktadır

2008 ÖSS'de 335,8 Eşit Ağırlık-2 Puanı ile öğrenci alan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni AOBP'si 100 olan bir öğrenci toplam 130 net ile kazandığı halde, AOBP'si 75 olan bir öğrenci aynı bölümü ancak 150 net yaparak kazanabilmektedir. Lisedeki başarı düzeyi düşük olan bir öğrencinin "popüler bir üniversite" kazanma şansı oldukça azdır.

Mezun olduğunuz alana uygun tercih yapmanız çok önemlidir

ÖSS sistemine göre öğrenci alan içi tercih yaptığında AOBP'si 0,8 ile, alan dışı tercihi yaptığında ise AOBP'si 0,3 ile çarpılmakta ve ÖSS puanına dahil edilmektedir. Sözgelimi AOBP'si 90 olan bir öğrenci alan içi tercihi yaptığında (90*0,8=72), alan dışı tercih yaptığında ise (90*0,3=27) puan alır. Aradaki belirgin farkın da gösterdiği gibi, alan dışı tercih yapıldığında AOBP'de ciddi manada kırılma olduğu için ÖSS'yi kazanma şansı oldukça azalmaktadır. Şöyle ki Sayısal alandan mezun olan bir öğrenci ÖSS'deki tüm soruları doğru cevaplasa dahi Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni tercih ettiğinde alan dışı uygulamasından dolayı bu bölüme yerleşmesi teknik olarak imkânsızdır.

AOBP'ye ilişkin bilinmesi gereken bazı hususlar şunlardır:

Bir okuldaki en büyük AOBP 100, en küçük AOBP 50'dir. Fakat en küçük AOBP, okulun başarı düzeyine göre değişebilmektedir.

Okulun her döneminin AOBP'si ayrı ayrı hesaplanır. Sizden önce mezun olan dönemin size bir etkisi olmadığı gibi, sizin de sizden sonraki döneme herhangi bir etkiniz olmayacaktır.

Her öğrenci için Ssayısal, Eşit Ağırlık ve Sözel AOBP hesaplanmaktadır. Sözgelimi Sayısal mezunu olan bir öğrenci tıp fakültesini tercih ettiğinde Say-AOBP'si, iktisat bölümünü tercih ettiğinde EA-AOBP'si baz alınır.

Yüksek AOBP almak için nelere dikkat etmek gerekir?

Diploma notunuz yüksek olmalı. Bunun için de yazılı sınavlara iyi hazırlanmalısınız. Özellikle kredisi fazla olan derslerde yüksek not almak çok önemlidir.

Karnenizdeki notlarınız eğer pek iç açıcı değilse ortalama yükseltme sınavlarına girmeyi ihmal etmemelisiniz.

Sizinle birlikte mezun olacak öğrencilerin diploma not ortalaması ve ÖSS puan ortalamasının yüksek olması size avantaj sağlamaktadır. Bu iki değerin yüksek olduğu okullarda öğrencilerin daha avantajlı olduğu unutulmamalı.

Bu haber toplam 3974 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum