Umreye giden ünlülerden tavsiyeler

Umreye giden ünlülerden tavsiyeler
Hacı olmak istediniz, ama kurada çıkmadınız. Kutsal topraklara olan özleminizi umre ile gidermek istiyorsunuz. Umreye giderken yanınıza ne almalısınız? Sorunun cevabını ünlülerden okumak ister misiniz?

Kazım Pıynar'ın haberi

Önce Mekke'ye mi, yoksa Medine'ye mi gitmelisiniz? Daha önce umreye gitmiş ünlülerden kutsal toprakları ziyaret edecekler için tavsiyeler aldık. Farklı öneriler olsa da hepsinin ortak bir çağrısı var: "Kutsal topraklara genç yaşta gidin."

İslam'da imkânı olanların hacca gitmeleri emredilmiştir. Ancak bazıları çok istese de hacca gidemiyor ve kutsal topraklara olan özlemini umreyle gideriyor. Hacca gidenler de Kâbe'ye ve Peygamber (sas) şehrine doyamadıkları için sünnet olan umre ibadetine koşuyor. Son yıllarda umreye gidenler kervanına kamuoyunun yakından tanıdığı isimler de katılmaya başladı. Son olarak şarkıcı Kibariye ile Safiye Soyman kutsal toprakların yolunu tuttu. Eşi Ali Küçükbalçık ile umreye giden Kibariye, çocukluğundan beri duygularının değişmediğini ve ünlü olmadan önce de inançlı biri olduğunu söyledi. Bu duygunun yaşanması gerektiğini ifade eden Kibariye, "Çok önemli bir yere gidiyorum. Allah'ın yoluna gidiyorum. Karı koca bu bizim isteğimizdi, Allah kabul etsin." dedi. Safiye Soyman ise umrenin sünnet olduğunu belirterek, "İnşallah hacı olmak da nasip olur. Babam 3 kez hacca gitti. Ben hoca kızıyım. İnşallah geldiğim zaman namazımı da kılacağım." ifadelerini kullandı.

Geçmişte umreye giden ünlülerin ortak görüşü ise herkesin ömründe bir kez oraları ziyaret etmesi gerektiği. Umrede manevi huzuru tattıklarını ifade eden şöhretler, bir kere gittikleri Kâbe'ye tekrar gitmek istiyor. Umreyi haccın provası olarak gören tanınmış simalardan biz de kutsal topraklara gidecekler için öneriler aldık.

Necla Nazır: Mutlaka tavaf patiği alın

Özellikle bir turla ve onları yönlendirebilecek bir şirketle gitsinler. İyi bir hoca bulunsun başlarında. Bu, duaları tam yerine getirmeleri açısından önemli. Zaten oradaki maneviyat sizi kuşatıyor. Etraflarındaki dostlarına ve Müslüman âlemine bol bol dua etsinler. Umreye giderken alışverişlerini buradan yapsınlar, sadece hediyelik eşyalarını oradan alsınlar. Zaten orada alışverişi de unutuyor insan. Kâbe'de tavaf ederken ayakkabı yasak olduğu için bale ayakkabıları alabilirler.

Sibel Can: Orada bol bol dua etmek lazım

Muhteşemdi. Oradaki duygular anlatılmaz, yaşanır. Orada olduğunuz sürece dua etmek lazım. Çocukluğumdan beri olan hayalimi gerçekleştirdim. Kutsal topraklarda olmak, orada ibadet etmek dünyanın en güzel şeyi. Allah bütün herkese nasip etsin. En huzurlu 5 günüm orada geçti.

Nazlı Ilıcak: Önce Medine'ye, sonra Mekke'ye gidin

Umreye tek gitmesinler. İyi bir turla veya firmayla anlaşarak gitsinler. Umre vazifesini yerine getirmek için oranın da belli bir ritüeli ve kuralı var. Eğer turla anlaşıp gidilirse onlar size gerekli duaların yazılı olduğu kitapçık veriyorlar ve bu şekilde umre vazifenizi tam yerine getirmiş oluyorsunuz. Önce Medine'ye gitsinler. Mekke'ye önce giderlerse İstanbul'da ihrama girmek gerekiyor. Bu da uzun yol gidileceği için zor oluyor. Medine'de niyet edip ihrama girip oradan Mekke'ye gitmek çok daha kolay oluyor. Orada gerekli yerleri ziyaret edip bir hazırlık yapmış oluyorsunuz. Dönerken taze hurma getirmek isteyenler ise önce Mekke'ye gitmeli. Çünkü taze hurma Medine'de var ve yediğimiz hurmalardan çok farklı.

Nadire İçkale: Genç yaşta gitmek önemli

Oralar, genç yaşta gidilecek yerler. Genç yaşta gitmeye çalışsınlar. Bence umre haccın provasıdır. Hac da kıyamet gününün provasıdır. Orası turistik bir yer değil. Orada kötü huylarını bırakıp dönsünler. Önemli olan giderken ne götürdükleri değil, dönerken getirdikleri. İyi ahlak, ibadet devamlılığı, yardımseverlik, Allah korkusu ile dönebilmek önemli. Ben senede 1 kere muhakkak umreye gidiyorum. Kim geliyorsa gelsin, ibadetini tam yapmak için canla başla mücadele ediyor. Biz de orada tecrübeli olarak rehberlik yapıyoruz. Ayın 7'sinde de büyük bir grubu Kudüs'e götüreceğim. Oradaki insanların desteğe ihtiyacı var.

Ümit Meriç: Peygamber'in yaşadığı yerleri bilinçli ziyaret edin

Umreye gitmeden önce 'ben'lerinden kurtulsunlar. Dönerken de varlıklarının bir kısmını orada bıraksınlar. Döndükten sonra da oradaymış gibi davranmayı sürdürebilsinler. Hz. Peygamber'in yaşadığı yerler hakkında bilgimiz var; ama mübarek adımlarının değdiğinden emin olduğumuz asıl mekân Kâbe'nin çevresidir. Bu bakımdan tavaf yaparken bu bilinçte olsunlar. Müslümanlığın ne kadar derin bir inanç ve Müslümanlığın ne kadar ciddi bir şey olduğunu anlamak için Hicaz'a gidin. Ve sonra, yaşadığınız hallere bakarak karar verin. İslam olmanın zirve lezzetini yaşamak için Allah herkesin o diyara hicretini nasip etsin.

Seda Sayan: Umre'yi ertelemeyin

"Kızımı evlendireyim, oğlumun mürüvvetini göreyim, biraz daha durayım." demesinler, sakın ertelemesinler. Ne olursa olsun önceliği buna versinler. Hocam bana 'Biraz varlık, para da lazım.' dedi. Dedim ki olmayanı bana gönderin, elimden gelen her şeyi yapacağım. Diyanet ile de temasa geçeceğim. Hakikaten bütün Müslümanlar gitmeli. Düşünsenize, dünyanın her yerinden gelen Müslümanlarla namaza duruyorsunuz, Müslüman kardeşlerinizle bütünleşip, Beytullah'ı tavaf ediyorsunuz. Allah ayırmasın, herkese de 'gidin' diyorum.

Mazhar Alanson: Gönlünüzün pasını dezenfekte edin

Gönlünüzün pasını silmek için kutsal topraklara gidin. Ben bu düşünce ile gidiyorum. Gönlümüz paslanıyor sene içinde, gidip onu dezenfekte ediyorum. Orada manevi duş alıyorsun. Geldiklerinde de oradaki kazandıklarını sürdürsünler. Ben kılamıyorum, ama namaz kılmak iyi. Orada odada televizyon seyredemezsin, gidip Hz. Hamza'nın kabrinde dua edersin.

ZAMAN

Bu sayfadaki içeriği Facebooktaki arkadaşlarınızla paylaşmak için lütfen aşağdaki paylaş bağlantısını tıklayınız... Paylaş

Bu haber toplam 5339 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.