1. HABERLER

  2. KONGRE-SEMİNER

  3. Uluslararası Ruhsal Travma Toplantıları - VIII

Uluslararası Ruhsal Travma Toplantıları - VIII

Ruhsal Travma Toplantıları’nın Sekizincisini 5-7 Aralık 2014 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. Etkinlikle ilgili ayrıntılar şöyle...

A+A-

Etkinlikle ilgili organizasyon komitesi adına yapılan yazılı açıklamada şu ayrıntılar yer verildi.

Ruhsal Travma Toplantıları’nın Sekizincisini 5-7 Aralık 2014 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştiriyoruz.

Savaşın ve çatışmaların ülke ve bölge insanını çok yorduğu, yıprattığı yıllardan geçiyoruz. Çatışmalar, kayıplar, ölümler, göçler insanları ruhsal açıdan olumsuz etkileyen olaylardır. Bu olayların ortak özelliği insan elinden kasıtlı olarak ortaya çıkmaları ve uzun bir zaman dilimine yayılmalarıdır. Süreğen toplumsal travmaların insan ruh sağlığını olumsuz olarak etkilediği bilinmektedir. Gerek travmatik stres gerekse başta duygudurumla ilişkili olan pek çok sorun ortaya çıkmakta ve süreğenleşebilmektedir.

Ülkemiz ve bölgemiz ne yazık ki süreğen toplumsal travmaların çok yaşandığı bir coğrafyada bulunmaktadır. Yıllardır devam eden bu sorunlar ve etkileri daha uzun yıllar sürecek gibi gözükmektedir. Toplum ruh sağlığı çalışanları olarak bu etkilenmeleri azaltmak için yeterliliğin artması gerekmektedir. Ruh sağlığı ve insan hakları çalışanları olarak diğer bilim dalları ve uzmanlık alanları ile birlikte alandaki bilgi ve deneyimlerimizi artırmamız gerekmektedir. Ruhsal Travma toplantıları farklı uzmanlık dallarının katılımı ve farklı içerikteki konuları ile bize böylesi bir zenginlik sunmayı hedeflemektedir.

Bu zenginlik çerçevesinde savaşı, şiddeti, sonuçlarını ve nedenlerini çok çeşitli yönleri ile incelemeyi ve tartışmayı hedefledik. Ağırlığı ise çözüm yolları üzerine vermeye çalıştık. Toplumsal çözüm yolları kadar Ruhsal sorunlara yönelik bireysel yaklaşımlarda gündemimizde oldu. Psikoterapilerden biyolojik tedavilere kadar olan tüm gelişmeleri zengin bir çerçeve içerisinde paylaşmayı tasarladık. Bu alanda ülkemizin diğer bölge ülkeleri için önemli bir model oluşturacağını da düşünmekteyiz. Bunun da yolunun ortak çalışma, bilgi ve deneyim artırımından geçtiğine inanıyoruz.

Bir taraftan çatışmaların yaşandığı ya da yoğunlaştığı, iç ve dış göç hareketlerinin gittikçe önemli olduğu, bazı illerimizde toplumsal dokunun değiştiği bir süreçten geçmekteyiz. Bu tür zamanların uyumsuzluk ve ötekileştirmeyi artırabilmektedir. Kadınlar, çocuklar ve yaşlıların bu olumsuz dönemlerden daha fazla etkilenebildiği bilinmektedir. Ruhsal ve toplumsal yaklaşımlara, üstelik uzun dönemli olarak gereksinim duyulmaktadır. Ruhsal Travma toplantıları savaşın, çatışmanın mültecilik de dahil farklı yönlerinin tartışılmasına olanak sağlayacaktır.

İnsanlara destek olabilmek için sorunun doğru tanımlanması gerekmektedir. Bunun için ise yol gösterici ölçütlere ihtiyaç duyulur. Toplantılar süresince tanı ölçütleri de dahil farklı kılavuz ve ölçütler üzerinde çalışmalar yapılacaktır.

Ortak deneyim ve bilgi paylaşımının öneminin farkında olarak katılım ve katkılarımızın zor durumdaki insan ve topluluklara fayda sağlayacağı açıktık. Alanla ilgili tüm çalışanları ortak toplantı mekanımıza davet etmekteyiz, katkılar önemli bir zenginlik yaratacaktır.

Görüşmek dileğiyle.

Etkinlik broşürü için tıklayınız

Bu haber toplam 16546 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.