Türk PDR-Der Rehberlik Hizmetleri İçin Taslak Hazırladı

Türk PDR-Der Rehberlik Hizmetleri İçin Taslak Hazırladı
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, Genel Başkan Prof. Dr. Tuncay ERGENE imzasıyla yayımladığı kamuoyu bildirisinde "Özel Eğitim Hizmetleri ile Psikolojik Danışma ve Rehberlik Yönetmeliği Taslağı" ile ilgili meslek mensuplarının görüşünü açıklad

Geçtiğimiz günlerde MEB tarafından hazırlanan "Özel eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Taslak" metni yayımlanmıştı. Hazırlanan bu taslak Başta Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği olmak çeşitli meslek mensupları ve meslek kuruluşlarının tepkisini çekmişti. Bu tepkileri bir araya getiren Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği MEB'e taslakla ilgili görüşleri aktardı. İşte Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği'nin MEB'e gönderdiği taslağın ayrıntıları...

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğüne


İlgi: 27.01.2014 tarih ve 10096465/10.03/369844 sayılı yazınız.

 

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmelik Taslağı, 22.01.2014 tarihinde Genel Müdürlüğünüz internet sayfasında yayınlanmış ve ilgi yazı ile de derneğimizden görüş istenilmiştir. Öncelikle Derneğimizden görüş istenilmiş olmasından dolayı teşekkür ederiz.

 

Yönetmelik Taslağı hakkında, meslektaşlarımızdan, Derneğimiz üyelerinden ve Derneğimiz şube yönetim kurullarından görüşler istenmiştir. Gelen görüşler ve derneğimiz arşivlerinde yer alan önceki çalışmalar derneğimiz yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek son şekli verilerek Derneğimiz görüşü olarak ekte CD içerinde sunulmuş, aynı zamanda Genel Müdürlüğün [email protected] adresine gönderilmiştir. Derneğimiz görüşlerine yazının en altında yer alan eklerden ulaşabilirsiniz.

 

Derneğimiz görüşleri Taslak üzerinde detaylı olarak belirtilmiş olmakla birlikte aşağıda yer verilen konuların vurgulanmasına gerek duyulmuştur.

 

1) Yönetmelik taslağı bu haliyle psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerini sadece "özel eğitim" gerektiren öğrencilere yönelik bir hizmet olarak algılanmasına yol açmakta bu da psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerine yönelik SINIRLILIK yaratmaktadır. 


2) Taslakta yer verilmeyen psikolojik danışma ve rehberlik kavram ve ilkelerine, Yönetmeliğin son şeklinde yer verilmelidir.


3) Taslakta tercih edilen rehberlik veya rehberlik ve psikolojik danışma kavramı yerine hizmetin tarihsel geçmişine ve literatür birikimine uygun olarak psikolojik danışma ve rehberlik kavramı tercih edilmelidir.


4) Bireysel ve grupla psikolojik danışma yapma, risk altındaki çocuklarla çalışma yapma, danışmanlık tedbir kararı almış çocuklara ve ailelere hizmet sunma gibi mutlak uzmanlık gerektiren çalışmalara Yönetmelik hükmünde yer verilmelidir.


5) Yönetmelik taslağında "Psikolojik Danışman" tanımının kullanımından özenle kaçınıldığı görülmektedir. Oysa konunun uzmanlarının da yakından bildiği gibi “counselor”ın karşılığı psikolojik danışmandır. Ulusal mevzuatta bu unvanın yer alması için süren girişimlerimize Genel Müdürlük tarafından düzenlenen bu Yönetmelikte de yer verilmelidir. 


6) Taslak yönetmelik mevcut yönetmeliğin gerisinde kalmış ve kurumlar, görevler, kavramlar iki yönetmeliğin bir arada düşünülmesi nedeniyle de iç içe geçmiş durumdadır. Bu durum yönetmeliğin anlaşılmasını zorlaştırmakta ve uygulamalarda ise oldukça karmaşıklığa (görevler, tanımlar vb.) neden olacağı (yöneticiler, öğretmenler, öğrenciler, veliler, ilgili kurumlar vb.) düşünülmektedir. 
7) Taslak hangi gerekçelerle bu şekilde oluşturulmuş olursa olsun, bu şekliyle yürürlüğe girdiği durumda, süreci kaotik hale dönüştüreceği kaçınılmaz bir durumdur.


Taslak Yönetmeliğe ilişkin değerlendirmelerimizin anlaşılması açısından;


1) Taslak Yönetmelik, Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği olarak iki ayrı Yönetmelik şeklinde değerlendirilmiştir. 


2) Yönetmelikler her bir maddeye ilişkin Dernek görüşleri açısından ele alınarak düzenlenmiştir.
3) Madde önerisine ilişkin gerekçeler de ayrı bir sütunda belirtilmiştir. Bazı maddelerin gerekçelerine detaylı bir açıklama getirme ihtiyacı duyulduğundan, sayfa görünümünü olumsuz etkilememek için bu açıklamalar ayrı bir şekilde ek olarak verilmiş ve ilgili sütunda ek sayısı belirtilmiştir. Bu şekilde sunulan eklerin sayısı beştir.

 

Yukarıda açıklanan nedenlerle, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Daire Başkanlığı döneminden itibaren, tarihinde ilk defa PDR alanından, üstelik akademik kariyeri bu alan olan bir profesörün GENEL MÜDÜR olduğu dönemde; “Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetlerinin 21. Yüzyıl Vizyonu”na uygun bir Yönetmeliği hayata geçirmek için meslek örgütü, alan akademisyenleri ve alan uygulayıcılarının bir araya geldiği bilimsel bir ortamda tartışılmasını Genel Müdürlüğümüzün bilgisine sunarız.

 

Saygılarımızla…



Prof. Dr. Tuncay ERGENE
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği
Genel Başkanı

 

Ek:
1) CD (Aşağıdaki Ekler CD İçinde Yer Almakta,
Kağıt Tasarrufu Gereği Ayrıca Kağıt Çıktı Olarak Verilmemiştir.)

a) Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği Görüşleri
b) Ek-1
c) Ek-2
d) Ek-3
e) Ek-4
f) Ek-5
g) Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği Görüşleri

 


DAĞITIM:

Gereği:
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

Bilgi:
1) Prof. Dr. Nabi AVCI Milli Eğitim Bakanı
2) Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı
3) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı
4) Rehberlik ve Denetim Başkanlığı
5) İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü

Kaynak:Aktüel Psikoloji

Bu haber toplam 14620 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.