Tıp dünyası bu kızı konuşuyor

Tıp dünyası bu kızı konuşuyor
Uzmanlar 1 yaşında görünen 17'lik kızın genlerinde yaşlanmamanın sırrını çözmeye çalışıyor.

ABD'li bilimadamları, 17 yaşında olmasına rağmen 1 yaşındaki çocuğun görünüm ve davranışlarına sahip Brooke Greenberg'in gen haritasını inceleme altına aldı.

Bir süre öncesine kadar doktorların rahatsızlığına herhangi bir tanı koyamadığı 76 santimetre boyunda ve 7.2 kilogram ağırlığındaki Brooke Greenberg'in "yaşlanma genleri"nde bozukluk olabileceği belirlendi. Eğer bu olasılık doğrulanırsa, bilimadamları yaşlanma ve yaşlanmaya bağlı hastalıklara karşı yeni yöntemler geliştirebilecek.

Araştırma ekibinin başı South Florida Tıp Üniversitesi'nden Profesör Richard Walker, "Genç kızın yaşlanma genlerinde, gelişmesine engel olan bir mutasyon oluştuğunu düşünüyoruz" dedi. Prof. Walker ve ekibi, Greenberg'in gen haritasını normal bir insanın gen haritasıyla karşılaştırarak hangi genlerin yaşlanmaya neden olduğunu ve bu genleri kontrol etmenin yollarını araştıracak.

ABD'li bilim adamlarının daha önce de benzer çalışmaları hayvanlar üzerinde gerçekleştirdiği biliniyor. "C elegans" adında sadece 2 haftalık ömrü olan bir kurtçuk üzerinde yapılan çalışmada, hayvanın genleriyle oynanarak ömrü 10 haftaya çıkarıldı. Daha sonra fareler üzerinde de çalışma yapan araştırmacılar, aynı genlerle oynayarak farelerin ömrünü uzattılar. Farelerin insanlarla oldukça benzer genetik özellikleri taşıdığını belirten California Üniversitesi Biyokimya Profesörü Cynthia Kenyon, yaşlanmanın oldukça az sayıda gen tarafından kontrol edildiğini ve yerleri tespit edildikten sonra, geliştirilecek yeni yöntemlerle bu genleri değiştirmenin mümkün olacağını açıkladı.

ABD'nin Maryland Eyaleti'nde annesi babası ve 3 kız kardeşiyle yaşayan ve fiziksel ve zihinsel olarak 1 yaşında bir çocuk gibi davranan Greenberg'in gen haritası bu noktada araştırma için büyük önem taşıyor. Prof. Walker, felç, ülser ve nefes darlığı gibi bazı yetişkin hastalıkları da geçiren Greenberg'in DNA'sındaki değişime uğramış genleri tespit ettikten sonra, laboratuvar ortamında hayvanlar üzerinde aynı genleri "kapatarak" yaşlanma sürecinde değişiklik olup olmadığını incelemeyi planlıyor. Walker ve ekibi, bu deney sayesinde insanların niçin "ölümlü canlılar" olduğuna bir açıklama getirmeyi umuyor.

Genç kızın babası Howard Greenberg, 17 yaşında olmasına rağmen konuşamayan, tek başına yemek yiyemeyen ve tuvalet ihtiyacını tek başına karşılayamayan kızının gen haritasının incelenmesine destek veriyor.

İHA

Bu haber toplam 6098 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.