Tercih sürecinde merak edilenler
Bekir Türkmenoğlu / AKŞAM GAZETESİ
ÖSS tercihlerinde sona doğru yaklaşılırken, adayların merak ettiği ve cevabını bilmediği bir birçok soru var. Sınavsız geçiş hakkından kimler yararlanır, açıköğretime gitmek için gerekli olan puan nedir, bir programa yerleşilmesi halinde ve tekrar ÖSS’ye girildiğinde puanların düşüp düşmeyeceği, tercihler yapılırken ve 2 ve 4 yıllık programların aynı listeye yazılıp yazılmayacağı gibi konular adayların en çok merakını çekiyor.
Bu konuları Fen Bilimleri Merkezi Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt sizler için cevapladı. Adayların en çok merak ettiği konular ve rehberlik uzmanı Cihan Yeşilyurt’un bu sorulara verdiği yanıtlar şöyle:
ÖSS’de SAY-1 puan türünde 146.000 aldım. Açıköğretim programlarına yerleşebilir miyim?
ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1 veya ÖSS-DİL puan türlerinden herhangi birinde 145.000 veya daha yüksek puan alan adaylardan açıköğretim programlarını tercih edenler, kontenjan sınırlaması olmayan açıköğretim programlarına yerleşebilmektedirler.
Tercih Bildirim Formumu teslim ettim. Fakat 5.sıradaki tercihimi değiştirebilir miyim?
ÖSYM’ye iletilen tercihlerde sonradan değişiklik yapılması mümkün değildir.
Bir yıl önce Açıköğretim Fakültesi’ni kazandım. Bu yıl tercih yaptığımda puanım düşer mi?
Açıköğretim Fakültesi’ne (kontenjanlı programlar hariç) yerleşen adayların puanlarında herhangi bir değişiklik olmamaktadır.
SINAVSIZ GEÇİŞTE PUAN
2007 ÖSS’de Sınavsız Geçiş ile yerleştirildim. Bu sene puanım düşer mi?
Sınavsız geçiş ile 2007 ÖSS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların AOBP’lerine uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.
Meslek liseleri dışındaki liselerden mezun olan öğrenciler 2 yıllık önlisans programlarını tercih edebilirler mi?
145 barajını aştığınız tüm 1’li puan türlerinde, lisedeki alanınız ne olursa olsun 0,3 AOBP’li Y-ÖSS puanınızla iki yıllık bölümleri tercih edebilirsiniz. Ancak iki yıllık bölümlerde meslek lisesi çıkışlı adayların yerleştirme önceliği vardır.
Özel yetenek sınavıyla yerleşmek istiyorum, bu bölümler için de tercih yapmam gerekir mi?
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlere sadece ilgili üniversiteye gidip bizzat başvurmanız gerekir, Tercihlerimizi puan sırasına göre mi yoksa istek sırasına göre mi yapacağız?
ÖSYM tercihlerinizi ilk tercihinizden son tercihinize doğru değerlendirecektir. Bu nedenle tercihlerinizi sıralarken istek sıranızı ön planda tutmalısınız.
KARIŞIK TERCİH YAPILABİLİR
Kaç tercih yapabilirim? Bunların 2 ya da 4 yıllık dağılımı nasıldır?
Tercih listesinde 24 tercih yapılabilir. Bunun 2 yıllık-4 yıllık ayrımı yoktur.
Meslek lisesi öğrencisiyim. Sınavsız geçişten yararlanmak istiyorum. AOBP’yi mi yoksa OBP’yi mi dikkate almalıyım?
Diploma notunuzdan hesaplanan OBP’niz dikkate alınacaktır.
Genel lise fen alanı mezunuyum. Elektrik öğretmenliğini tercih etmek istiyorum. Bu bölümün alan dışı olduğu doğru mu?
ÖSS kılavuzunda alanınızla ilgili verilen tabloda Elektrik Öğretmenliği bulunmamaktadır; yani alan dışıdır. Bu bölümü tercih ettiğinizde 0,3 AOBP’li SAY-1 puanınız değerlendirmeye alınacaktır.
MÜHENDİSLİK İSTİYORUM
Meslek lisesi son sınıf öğrencisiyim. Üniversitelerin mühendislik programlarına gitmek istiyorum.
Ne önerirsiniz?
Meslek lisesi mezunlarına sağlanan birinci olanak, bitirdikleri programın devamı niteliğindeki 2 yıllık meslek yüksekokullarına sınavsız geçiştir. İkinci olanak ise, varsa kendi alanlarındaki (bitirdikleri programın devamı niteliğindeki) yükseköğretim lisans programlarına (4 yıllık), ÖSS puanlarına göre yerleştirilmektir.
Meslek lisesi mezunları, kendileri ile aynı alandaki yükseköğretim lisans programlarına yerleştirilirken AOBP 0,8 katsayısı ile çarpılacak, ayrıca AOBP’nin 0,24 ile çarpılmasından elde edilecek ek puanlar da katılacaktır. Bu olanaktan yararlanmak isteyen adayların ÖSS’ye girmeleri ve ÖSS’de ilk 4 testi yanıtlamaları yeterlidir.
Bu olanaklar dışında, meslek lisesi mezunları isterlerse, bitirdikleri programın devamı niteliğinde olmayan yükseköğretim lisans programlarını da tercih edebilirler. Ancak bu programlara yerleşebilmek için, sınavda ilk 4 teste ek olarak ilgili puan türünün hesaplanmasında kullanılan 2 testi daha yanıtlamaları gerekmektedir. Ayrıca bu adayların, bu programlara yerleştirilmesinde AOBP için kullanılacak katsayı alan dışından tercih yaptıklarından 0,3 olacaktır.
ÖSS formlarının tesliminde son üç gün
Tercih formlarının teslimi yaklaşırken, adayların kafasında beliren soruların sayısı da artıyor. Fen Bilimleri Merkezi Dershaneleri Rehberlik uzmanı Cihan Yeşilyurt, bu soruları tek tek yanıtladı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.