Teknoloji Bağımlılığı Neler Yaptırmıyor?

Teknoloji Bağımlılığı Neler Yaptırmıyor?
Yaptıkları iş karşılığında maaş alamamaktan, ziyaret saatlerinden, yemeklerin kötülüğünden yakınan mahkumlar, SMS ve e-posta grupları aracılığıyla organize olmuş.

 

Cep telefonunuzu bulamadığınızda paniğe mi kapılırsınız?

 ‘Sosyal ağ’ınızda arkadaşlarınıza ulaşamıdığınızda hırçınlaşıyor musunuz? Yanıtlarınız “Evet”se,  uyuşturucu bağımlısının ya da sigarayı bırakmaya çalışan birininkine benzer yoksunluk semptomlarından musdaripsinizdir.


Haber Daily Telegraph’tan; Maryland Üniversitesi’nin araştırmasına göre artık teknolojik zımbırtılar olmadan yaşayamıyoruz.

Şöyle bir deney yapılmış: Dünyanın dört bir yanındaki 12 üniversitede, yüzlerce öğrenciden 24 saat boyunca televizyon ve radyo dahil hiçbir teknolojik alet kullanmaması istendi. Öğrenciler e-posta, SMS, Facebook, Twitter ve hatta gazeteler; hepsinden 24 saat boyunca mahrum bırakıldı. Deneklerin erişimine izin verilen iki şey, eski moda telefonlar ve ‘geleneksel’ kitaplar oldu.
Ve sonunda ‘Fişi Çekilmiş’ isimli deneyi yapan bilim insanları, gönüllülerde sigarayı bırakmaya çalışanlar ve uyuşturucu bağımlılarında görülen semptomlar olan huzursuzluk, endişe ve izole olma duygusu tespit edildi.


Bu duruma bir isim de bulundu: Enformasyon Yoksunluğu Bozukluğu... Uluslararası çalışmanın İngiltere ayağının başında olan Dr. Roman Gerodimos, deneklerde fiziksel belirtiler de tespit ettiklerini söyledi. Bulgular, ‘net kuşağı’ diye anılan ergen ve genç yetişkinlerin, aşırı internet, bilgisayar    oyunları, sosyal ağ kullanımının olumsuz etkileri konusunda  endişelendirmeye yetecek düzeyde.

MAHKUMUN EN İYİ DOSTU: AKILLI TELEFON

Haber New York Times’tan; Georgia Eyalet Cezaevi’nde, üç yıla mahkum bir tutuklunun kalan günlerini Facebook’ta 91 dijital arkadaşına bildirdiği ortaya çıkınca operasyon düzenlendi. Tüm bunları akıllı telefonla yapan mahkum, cihazı bir gardiyandan satın aldığını söyledi. FarmVille’de bile takılan mahkum telefonu, cezaevinde bir eylem düzenlemek için bile kullandı. Yaptıkları iş karşılığında maaş alamamaktan, ziyaret saatlerinden, yemeklerin kötülüğünden yakınan mahkumlar, SMS ve e-posta grupları aracılığıyla organize olmuş. Gelişmeleri dakika dakika Facebook ve Twitter’dan bildiren mahkumlar, gazetelere röportaj bile vermiş.


Diğer bir olayda, Oklahoma’da bir katil, hücresine soktuğu uyuşturucu, alkol ve bıçağın fotoğrafını çekip Facebook’a postalamış. Artık mahkumu suçtan alıkoymak için tutuklamak yeterli değil. Mahkumlar, çetelerini telefonla kontrol altında tutabiliyor. Akıllı telefonlar cezaevine sokulabilecek en öldürücü silah diye tanımlanıyor.

iPHONE BÖYLE GİYİLİR

Vyne isimli bu askı iPhone ve diğer akıllı telefonları kelimenin tam anlamıyla giyilebilir kılacak. Esnek plastikten imal edilen Vyne, film izlemek veya yürürken GPS’ten rotayı takip etmek için oldukça faydalı bir zımbırtı.

Milliyet (New York Times)

Bu haber toplam 9170 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.