Tekirdağ'ı Kanser Korkusu Sardı
Tekirdağ'ı Kanser Korkusu Sardı
Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde son yıllarda kanserden ölenlerin sayısındaki artış dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl kanserden vefat eden İstiklal Mahallesi Muhtarı Celal Türkoğlu'nun (72) ardından, geçtiğimiz hafta akciğer kanserinden vefat eden Uçmakdere Köyü Muhtarı Recep Karaoğlu (78) ile Şarköy Belediyesi Zabıta Personeli Metin Kuran'ın (36) kanserden ölümleri, kanserle ilgili yapılan istatistiklerdeki rakamlar ilçe halkında korku yarattı.
Şarköy Devlet Hastanesi, hastaneye bağış yapmak isteyen Haldun K. adlı işadamının yazılı sorusunu yanıtlandığında acı gerçek ortaya çıktı. Şarköy Devlet Hastanesi, Tekirdağ il genelinde 10 bin 200 kanser vakası bulunduğunu, 17 bin merkez nüfusuna sahip Şarköy'de 1560 vakanın istatistik olarak belirlendiğinin altını çizdi. Hastane, Haldun K. adlı işadamına yazılı olarak gönderdiği açıklamada "İnsan bedeninde oluşabilecek her türlü yaşamsal riskleri ortadan kaldırmak veya azaltarak yaşam kalitesini artırmak için kurulan sağlık kuruluşları, sizin yardımlarınızla bu hedefe istenilen sürede ulaşmakta ve kuruluş amacını gerçekleştirmektedir" dedi.
Şarköy Devlet Hastanesi yönetimi olarak yardım teklifine teşekkür edilerek, hastanenin kış aylarında 17 bin, yaz aylarında 200 bin nüfusa hizmet verdiği belirtilerek, acı kanser gerçeği dile getiriliyor. Açıklamada "Tekirdağ ilinde 10 bin 200 kanser vakası bulunmakta, bunun 17 bin nüfuslu Şarköy ilçemizde 1560 vaka istatistik olarak belirlenmişken, 300 bin nüfuslu Çorlu ilçesinde 1600 vaka tespit edilmiştir. Oranladığımız zaman üzücü ve tedbir alınması gereken bir boyutta olduğu anlaşılmaktadır" ifadesi yer aldı.
Şarköy Devlet Hastanesi'nden ilçedeki kanser oranının kendisini ürküttüğünü belirten İşadamı Haldun K. "Bir çok sevdiğimiz, saydığımız, tanıdığımız insanımızı kanserden kaybettik. Son olarak iki muhtarımız bir zabıta personelimiz kanserden öldüler. Şarköy'de kanserden ölen kişi sayısının, bizden daha fazla nüfusa sahip Çorlu'yla aynı olması bizi endişeye sevk etti. Üstelik ilçemizde Çorlu gibi sanayi kuruluşları da yok. İlçemiz içme suyunu asbest borularla evlerimize ulaşmaktadır. Asbest boruların kullanılması bunda etkili midir, kanser oranının bu kadar yüksek çıkması mutlaka araştırılmalıdır. Durumu belediye başkanına da anlattım." dedi.
Şarköy Devlet Hastanesi'nin açıkladığı kanser istatistiklerinde, ölen hastaların bir çoğunun, ilçeye sonradan yerleşen yazlıkçı nüfustan kaynaklandığı bilgisi verildi. Vatandaşlar, Şarköy'de kanserde ölen kişi sayısının ürkütücü boyutta olmasının, Kızılcaterziköy'de yapılması planlanan doğalgaz-termik santralinin faaliyete geçmesiyle ilerde insanlar ve doğal yaşam üzerinde daha fazla olumsuz etki yaparak kanser vakalarının artacağından endişe ettiklerini ifade ettiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.