1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Tehlikenin Farkından mısınız?

Tehlikenin Farkından mısınız?

Evinizdeki tehlikeli atıkların farkında mısınız?

A+A-

Söz konusu kitapçıkta, normal şartlarda bir evde 1,5 kg ila 5 kg arasında tehlikeli ürün bulunduğu belirtilerek, yaygın olarak kullanılan başlıca evsel tehlikeli atıklar ve bunlarla ilgili olarak alınması gereken önlemler sıralandı. Evlerdeki tehlikeli ürünler ve dikkat edilmesi gerekenler şöyle:

Deodorant ve spreyler:
Bu grup içinde mobilya boyaları, deodorantlar, oda spreyleri ve benzeri ürünler bulunur. Basınçlı ambalajların patlama ihtimaline karşın yüksek ısıya maruz bırakılmamalıdırlar. Bileşenleri yanıcı, toksik, irite edici ve zehirli olabilir. Kullanımı sırasında ortamın iyi havalandırılması gerekmektedir. Çocukların ulaşamayacağı, ısı ve sıcaklıktan uzak ortamlarda saklanmalıdır. Ürün tamamen tüketilmelidir, boş ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ambalaj boş değilse, bertarafı konusunda belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır. Alternatif olarak pompalı spreyler kullanılabilir.

Çamaşır suları:
Klorlu çamaşır suları reaktif olup, diğer temizlik malzemeleriyle karıştırıldıkları zaman oksit gaz çıkışına neden olur. Gözleri ve cildi tahriş eder. Cildin doğrudan temas etmemesi gerekir. Koruyucu eldiven giyilmelidir. Kullanımı esnasında ortam iyi havalandırılmalıdır. Ambalajının ağzı sıkıca kapatılmalı, çocukların ve ev hayvanlarının ulaşamayacakları yerlerde saklanmalıdır. Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse; bol suyla beraber azar azar lavabo ya da tuvalete dökülerek kanalizasyon sistemine verilebilir. Alternatifi için klorlu çamaşır sularının tüketimi azaltılabilir. Oksijenli çamaşır suları ya da boraks tercih edilebilir. Hidrojen peroksit bazlı çamaşır suları kullanılabilir.

Floresan lambalar:
Az da olsa floresan lambalarda metalik civa bulunmaktadır. Metalik civa buharlarının solunması sağlık açısından zararlıdır. Yakılması halinde hava kirliliğine, depolanması ya da toprakla teması halinde toprak ve su kirliliğine neden olur. Bertarafı için belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanmalı ve lisanslı geri kazanım/bertaraf tesislerine gönderilmelidir.

Çamaşır suları zehir gibi
Çamaşır ve bulaşık deterjanları yutulması halinde zararlıdır, ibaresinin yer aldığı açıklamada, şu noktalara dikkat çekildi: Ciltle, gözle teması halinde yanma hissi verir, ciltte kaşınma tahriş yapabilir. Sıvı bulaşık makinesi deterjanları daha az tehlikelidir. Çocuk ve ev hayvanlarının ulaşamayacakları yerde saklanmalıdır. Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Tamamen tüketilmemişse; bol suyla beraber azar azar lavabo ya da tuvalete dökülebilir. Alternatif olarak; bulaşıklar için sıvı deterjanlar, çamaşırlar için sabun tercih edilebilir. Çamaşırların son durulama suyuna 1- 2 fincan sirke eklenip kalan bakiye sabunlar da yok edilir. Sirke ürik asidi de yok eder. Bebek çamaşırlarının son durulama suyuna 1 fincan sirke koyulabilir.

Bu haber toplam 2205 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.