Somatoform: Psikolojik Kökenli Bedensel Şikayetler

Somatoform: Psikolojik Kökenli Bedensel Şikayetler
Somatoform bozukluk denilen psikolojik kökenli bedensel yakınmalar; erkelere oranla kadınlarda daha sık görülüyor. Hastalığın tedavisinde; ilaç takviyesi ile birlikte psikoterapi de etkili oluyor

Yoğun bedensel yakınmalarınız varsa, farklı branşlarda birçok doktora gitmenize rağmen, fiziksel olarak bir hastalık bulunamadıysa; şikayetlerinizin kaynağı psikolojik olabilir. Uzm. Dr. Orhan Karaca, 'somatoform bozukluk' olarak bilinen psikolojik kökenli bedensel şikayetlerle ilgili bilgiler verdi: 

Somatoform bozukluk yaşayan hastalarda; ağrı, uyuşma, döküntü, kasılma, tutulma gibi semptomlar görülebilir. 

SAĞLIĞA AŞIRI DÜŞKÜNLÜK 

Bu sorun, beş kategoride incelenebilir: 

Somatizasyon bozukluğu: Vücudun farklı yerlerindeki ağrı, uyuşma gibi belirtilerin fiziksel bir nedene bağlanamamasıdır. Psikolojik sıkıntıların yoğunluğu ile hastalık daha da şiddetlenir. Kadınlarda, erkeklere göre 20 kat fazla görülür. Somatizasyon, yani bedenselleştirme; bir çeşit kendini ifade biçimidir. Bu hastalığı olanlarda; baş, boyun, omuz, sırt ağrıları ve ellerde uyuşma olabilir. Tedavide antidepresan kullanımı ve psikoterapi büyük yarar sağlar. 

Ağrı bozukluğu: Kişinin, herhangi bir doku problemi olmamasına karşın; uzun süreli ağrı yaşamasıdır. Yapılan tetkiklerde vücutta ağrıyı açıklayacak bir fiziksel neden tespit edilemez. İlaca ek olarak psikoterapi uygulanmalıdır. 

Hipokondriazis: Kişinin zamanının önemli bir bölümünü sağlığıyla ilgili konulara harcamasıdır. Hastalar tatmin edici açıklamalara rağmen, ikna olmakta zorlanabilirler. Kimi zaman, pahalı tetkikleri tekrar tekrar yaptırarak ekonomik zorluk yaşarlar. 

FİZİKSEL GÖRÜNÜMLE İLGİLİ TAKINTI 

Beden dismorfik bozukluğu: Gerçek bir neden olmamasına rağmen, fiziksel görünümle aşırı uğraşılmasıyla kendini gösteren bir bozukluktur. Bu rahatsızlığın, kadın ve erkekler arasındaki görülme sıklığı eşittir. Yapılan girişimler veya operasyonlar hastaları tatmin etmez. Yüz, saç, burun, kaslar ve cinsel bölgelerle ilgili takıntılar çoğunluktadır. İlaç tedavisi ve psikoterapi şarttır. 

NÖBETLER EPİLEPSİ İLE KARIŞTIRILIR

Konversiyon bozukluğu: Psikolojik kökenli bir nöbet geçirme sorunudur. Bu nöbet; bayılma, kol ve bacaklarda tutulma, denge kaybı, titreme, ses çıkaramama, çift görme, körlük, işitme ve his kaybı şeklinde olabilir. 

KADINLARDA DAHA SIK 

Kişi, genelde bir çatışmanın içindedir. Bu çatışmalar; kişinin iç dünyasında olabileceği gibi, etkileşimde olduğu dış çevresiyle de ilgili olabilir. Konversif nöbet ile kişi yaşadığı çatışmalarından geçici de olsa kurtulur, rahatlama sağlar. Sorun kadınlarda, erkeklere göre daha sık görülür. Fiziksel, ruhsal ya da cinsel travmaya maruz kalmış kişilerde bu nöbetlere sık rastlanır. Genelde epilepsi (sara hastalığı) ile karıştırılır; hasta ve yakınları buna yönelik tedavi arayışı içine girer. 

Kaynak:Aktüel Psikoloji

Bu haber toplam 12108 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.