Sokakta Büyüyen Çocuk Daha mı Sağlıklı?
Şehirleşmeyle birlikte sokaklarda koşturan, oyun oynayan çocuklara rastlamak oldukça güçleşirken, öğrenme ve gelişme çağındaki çocuklar birçok şeyden mahrum kalıyor. Çocukların fiziksel, duygusal, sosyal ve psikomotor gelişimleri açısından dış mekan oyunları çok önemli olduğunu dile getiren Uzman Psikolog Şeyda Öz dalga "Koşup oynayan çocuk hayata daha pozitif bakar" dedi.
İşte Özdalga'nın ailelere tavsiyeleri:
*Dış mekanlar çocuğa doğal öğrenme ortamı oluşturuyor. Öğrendiklerimizin yüzde 50'sini 4 yaşına, yüzde 80'ini de 8 yaşına kadar öğrendiğimizi düşünürsek, okul öncesinde çocuklarımızın bu tür oyun ve aktiviteler içinde olmasının önemini anlayabiliriz.
*En basit tanımıyla 'koşup oynayan' çocuğun hayatında gerçekleşen birçok olumlu değişiklikler vardır. Atlama, koşma, tırmanma faaliyetleri çocuğun sindirim, dolaşım, solunum sistemlerinin düzenli çalışmasına yardım eder.
*Güneşten ve temiz havadan yararlanan çocuk D vitamini ve oksijen ihtiyacını karşılar. Enerjisini boşaltır, rahatlar. Daha huzurlu ve sakin iç yaşama sahip olur.
*Grup oyunlarındaki rol değişiklikleriyle empati kurma becerisi geliştirir. Dikkati, algısı, koordinasyonu, hızı artar.
*Zıplama, inme, çıkma, bükme, düzeltme, yoğurma faaliyetleri ile büyük ve küçük kasları gelişir. Ait olma, saygınlık kazanma, kendini kanıtlama gibi sosyal rolleri tanır.
*Toplulukta nasıl davranması gerektiğini, iş birliği yapmayı, paylaşmayı, rekabet etmeyi, yeni arkadaşlar edinmeyi, kurallara uymayı, grubun parçası olmayı, grupta dinamik yaratmayı, kendini ifade etmeyi tecrübe eder.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.