Sinema Terapi Atölyesi 16 Ekim'de Başlıyor

Sinema Terapi Atölyesi 16 Ekim'de Başlıyor
Katılımcıların hayatlarına anlamlı ve iyileştirici bir boyut katmak amacıyla hazırlan "Filmlerle Psikoloji - Sinema Terapi Atölyesi" 16 Ekim'de 2015'te başlıyor.

Maruf BEÇENE / Aktüel Psikoloji


İstanbul Film Akademesi tarfından organize edilen etkinlikle ilgili ayrıntılar şöyle:

Psikolog Şule Öncü'nün eğitmenliğinde gerçekleştirilecek etkinlik, ilk haftasında "Freud ve Dürtü Kuramına Giriş" ile başlıyor. Haftalar ilerledikçe Birincil Özdeşleşme, Birincil Narsisizm ve Sinemada Özdeşleşmenin Psikodinamikler, Psikopatolojiye Giriş ve Sinemada Sapkın Karakterler ve Haz İlkesinin Ötesi... Ölüm, Zevk ve Sinemada Korku İzleği gibi dersleri de görecek olan katılımcılar dersleri tamalamalarının ardından başarı belgesi alacak. 16 Ekim 2015'te başlayacak olan atölye 6 hafta boyunca haftada 1 gün, 3 saat sürecek. 


Nedir?

Filmlerle Psikoloji, katılımcıların hayatlarına anlamlı ve iyileştirici bir boyut katmak amacıyla hazırlayıp sunulan tematik bir sinematerapi atölyesidir.
 
Kimler İçin?

Kendini ve ötekileri daha iyi anlamak, ilişkilerindeki aksaklıklar hakkında farkındalığını arttırmak, sorunlara farklı bakış açıları ve çözüm getirmek, hayatını anlamlandırmak, ve yaşamını renklendirmek isteyenler için.

(18 yaşını doldurmuş olmak kaydıyla, her yaş ve meslekten kişiler katılabilir.

Eşlerin/çiftlerin ve ailelerin birlikte katılmaları uygundur)
 
Neden Niçin?

Hayatın aşırı hızlanması, yaşam koşullarının zorluğu, kendimiz ve yaşam hakkında düşünecek, yoğunlaşıp derinleşecek zamanı ve enerjiyi alıp götürüyor. Bu şartlar altında insan yaşamında anlamak, anlamlandırmak ve derinlik adına eksiklikler, boşluklar, yoksunluklar baş gösteriyor. Hayat, biz farkına varamadan başımızdan geçen bulanık bir deneyim seli gibi akıp gidiyor. Herkesin bu bulanıklığı netleştirmek ve yaşamını anlamlandırmak için profesyonel destek alacak zamanı, imkanı ya da motivasyonu olmayabiliyor.

Bu bakımdan; insan sağlığı, gelişimi ve mutluluğu için çalışan bir psikoterapist olarak; film izleme hazzıyla, içgörü ve farkındalık kazandırıcı bilgileri harmanlayan bir deneyim platformu oluşturmak istedim. Filmlerle Psikoloji Sinematerapi Atölyesi, bu amaçla tasarlanmış bir eğitim ve terapi sürecidir.
 
Yaklaşık üç yıl boyunca, katılımcılarımızdan aldığımız olumlu geribildirim, çalışmanın amacına hizmet ettiğini doğruladı. Dolayısıyla kapsamlı bir programla Filmlerle Psikoloji Sinematerapi Atölyesini sürdürüyoruz.

Nasıl Çalışır?

Filmlerle Psikoloji bu yıl 2 bölümden oluşuyor: Sekiz haftalık İlişkiler ve dört haftalık Hayatın Anlamı atölyeleri. Her hafta bir temayı ele alıyoruz. İki ila iki buçuk saat içinde o temayla ilgili en az beş, en fazla sekiz filmden sahneler izliyoruz. Her sahnenin ardından benim yaptığım; sahnenin Röntgen Filmini ışığa tutup o sahnede aslında ne olup bittiğini anlatmak: Filmdeki insanlar ne istiyor, ihtiyaçları ne, kendilerinden ve birbirlerinden ne yapmaya çalışıyorlar, dirençleri ve eğilimleri ne yönde, ilişkideki aksaklıklar neler, bir şey oluyorsa neden oluyor, olamıyorsa neden olamıyor; örtünün altında (hikayenin alt katmanlarında) neler var…
 
Filmi bu hatlar üzerinden okuyoruz. Bir durumu ya da ilişkiyi anlamaya çalışırken neye nasıl dikkat edeceğimizi işaret ediyoruz. Atölyede gösterdiğimiz bu “dikkat” gerçek hayatta da karşılığını buluyor ve bir dikkat pratiğine dönüşüyor. Bu sayede içgörü ve farkındalığı arttırıyor. Ayrıca, filmler üzerinden,dolayısıyla duygunun kaldırma kuvvetiyle çalıştığımız için atölyede öğrenilenler kalıcı oluyor.
 
Anlatımı Nasıl?

Teoriye sadece gerektiğinde, yalın bir dille ve yeteri kadar giriliyor. Bilgi aktarımının kolay anlaşılır, net ve işlevsel olmasına özen gösteriliyor. Anlatımda mümkün olduğunca metafor (mecaz/benzetme) kullanılıyor. Çünkü metafor; soyutları somutlaştırır, olguları görselleştirir, kendi içinde bütünlüklü, anlamlıdır ve bu yüzden akılda kalır.
 
Hazırlık Gerekli mi?

Atölye için ön okuma yapılmasına gerek yok. Filmlerin önceden izlenmiş olması da şart değil. Seçilen sahneler kendi içinde anlamlı sahneler. Filmle ilgili açıklama gerekirse yapılıyor. Katılımcılar dilerlerse konuyla ilgili kısa paylaşımlarda bulunabiliyor ya da soru sorabiliyorlar. Genel soruları sunum sırasında, kişisel sorular ise 15 dakikalık arada yanıtlanılıyor.
 
Filmler Filmlerin büyük çoğunluğu 2000 sonrası yapımlar. Mümkün olduğunca yeni, konuyla ve alt başlıkla birebir örtüşen ve kana hızlı karışan filmler seçildi. Listede Amerikan bağımsız sinema örnekleri, roman uyarlamaları, Avrupa festival filmleri olduğu gibi, çok sevilen popüler filmler de var. 12 haftanın sonunda 80′e yakın filmden sahneler çözümlemiş oluyoruz.
 
Psikoloji ile ilgilenenler için önerilen bazı yazarlar:

Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Alfred Adler, Irvin Yalom, Rollo May, Abraham Maslow, Jacques Lacan, Viktor Frankl, Eric Fromm, Arno Gruen, Melanie Klein, Donald Winnicott, Jean Piaget, Otto Rank, Harry Guntrip, Thomaz Szasz, Ronald David Laing, Adam Phillips, Gregory Bateson, Salvador Minuchin, Humberto Maturana, Paul Watzlavic, Murray Bowen, Virginia Satir, Jay Haley, Jacob Levy Moreno, Eric Berne, Mony Elkaim, James Francis Masterson, Carlos Castaneda, Aldous Huxley, Ayhan Songar, Cahit Ardalı, Engin Geçtan, Bülent Somay, Nurdan Gürbilek, Talat Parman, M. Bilgin Saydam, Saffet Murat Tura, Tahir Musa Ceylan, Türkay Demir…

BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ


Eğitimen ŞULE ÖNCÜ

Şule Öncü, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu. Lise ve üniversite yıllarında resim ve tiyatro ile ilgilendi.

sule-oncu.jpgUzmanlık alanında; Aile ve Çift Terapisi (IFTI), Psikodrama (IPI), Ericksonian Hypnotherapy, Neuro-Linguistic Programming (Yeditepe Ün.) eğitimi aldı.

1994 – 2000 yılları arasında özel sektörde metin yazarlığı, grafik tasarım, sanat yönetmenliği yaptı.
2000 yılından bu yana psikoterapi ve edebiyat alanında çalışıyor.

Kısa filmi “35’e Palamut” 2002 İstanbul Kısa Film Festivalinde gösterildi. Uzun metraj sinema filmi ve dizi film senaryoları yazdı.

İnsan doğasına dair ikilemleri konu alan ilk romanı “Gertrude 2’ye nasıl bölündü?” 2008’de yayınlandı.

Erk ve erkeklik halleri üzerine öykülerden oluşan ikinci kitabı ‘Zaaf’ 2012′de yayınlandı.

Yazı ve öyküleri, Radikal gazetesi, Psikeart, Eşik Cini ve İZ dergilerinde yayınlandı. Tempo dergisi için söyleşiler yaptı, araştırma, izlenim, kültür sanat yazıları yazdı.

Bireysel psikoterapi ve çift terapisinin yanısıra, İstanbul Film Akademi’de Filmlerle Psikoloji ve Yaratıcı Psikoloji Atölyelerini yönetiyor.

Kaynak:Aktüel Psikoloji

Bu haber toplam 9099 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.