Sınavlarda İşlem Hatalarını Azaltabilirsiniz

Sınavlarda İşlem Hatalarını Azaltabilirsiniz
Test çözerken yaşanan en büyük sıkıntılardan biri işlem hatalarıdır. Matematiksel yanlışlar yaparak sınavda netlerinizi düşürmek yerine aceleci davranmayın ve mutlaka kağıt kalem kullanın.

STAR GAZETESİ


Aceleci davranıp akıldan hesap yapmak yanlış

İNSAN metabolizmasının uzun bir süre dikkatini belli bir işte yoğunlaştırması çok da kolay değildir. O nedenle deneme sınavlarında ya da testlerde abartılı olmayacak düzeyde yapılan işlem hatalarını doğal bir durum olarak görmek lazım. Bir diğer nokta ise deneme sınavında yapılan işlem hata sayısı ya da oranıyla gerçek sınavlarda yapılan hata sayısı ya da oranının birbiriyle örtüşmediğidir. Peki, işlem hatalarının belli başlı nedenleri ve çözüm yolları nelerdir?

İlk olarak acelecilikten kaynaklanan işlem hatalarından söz etmek gerekir. Sınav sadece bilgiyi ya da bilgiyi kullanma becerisini, yorumlama gücünü ölçmüyor. Öğrencinin belli bir sürede soruları cevaplamasını da istiyor. Dolayısıyla süreye karşı yarış halinde olan öğrenci eğer makul sürede soruları cevaplayamıyorsa aceleci davranarak ya verileri yanlış okumakta ya da işlemlerde hata yapmaktadır.

ÇOK SORU ÇÖZEN ÇOK KAZANIR

SORU
çözüm hızını artırmaya yönelik bazı tedbirler alınmalıdır. Ne kadar çok ve farklı nitelikte soru (sınav formatına uygun olmak koşuluyla) çözülürse hem sınavda soruyu algılama hızı artacak hem de işlemleri daha seri yapma becerisi kazanılacaktır. İşlem hatalarına neden olan bir diğer faktör kalem kullanmadan kafadan yapılan hesaplamalarla doğru cevaba ulaşma gayretidir. O nedenle mutlaka kalem kullanarak soruları çözmek gerekir. Çözümün bu şekilde yapılması sınav sonunda öğrencilere cevaplarını kontrol etme imkánı da sağlayacaktır. İşlemli soruların sınavın son zaman dilimlerine bırakılması da bazı öğrencilerde işlem hatalarının yoğun olarak yaşanmasına neden olmaktadır. O sürece kadar yorulan beyin, soruları tam, doğru ve hızlı bir şekilde algılayamaz ve işlemlerde basit hataların yapılmasına zemin hazırlar. Bu noktada öğrencilerin sınavdaki soru çözüm sıralarını kendi bünyelerine uygun şekilde ayarlamasının önemi ortaya çıkmaktadır. Her öğrenci kendi durumuna göre bir çözüm stratejisi geliştirmelidir. Bu stratejiyi belirlerken sınava kadar çözdüğü deneme sınavlarındaki tecrübelerini kullanmalıdır.

TESTLERİ CİDDİYE ALIN

ZAMAN
zaman kısa molalar verip, oturuş pozisyonunu değiştirerek bedeninizi ve beyninizi rahatlatıp dikkatini yeniden toparlayabilirsiniz. İşlem hatalarının bir diğer nedeni karşılaşılan sorulara olumsuz tavır takınarak ön yargılı yaklaşmak ve paniğe kapılmaktır. Çözdüğünüz sorularda yapamadığınız ya da doğruluğundan emin olmadığınız soru sayısı fazlaysa yeni çözeceğiniz soruya ön yargılı, panik ve endişe içerisinde yaklaşabilirsiniz. Sorularla kurduğunuz bu olumsuz duygusal ilişki beraberinde işlem hatalarına düşmenize neden olabilir. Soruyu gelişigüzel çözme, girilen sınava önem vermeme de işlem hatalarının bir diğer nedenidir. Özellikle gereğinden fazla ve bilinçsiz şekilde çözülen deneme sınavlarına karşı öğrenciler böyle bir tavır geliştirebilirler.

Yeterli sayıda çözülen, zorluk düzeyi gerçek sınavla örtüşen ve uygun şart ve ortamlarda uygulanan deneme sınavları öğrencinin bu olumsuz tavırlarını ortadan kaldıracaktır. Bu noktada öğrenci kadar deneme sınavını uygulayan kuruma da görev düşmektedir. Deneme sınavları gerçek sınav formatına uygun bir biçimde ve ciddiyetle yapılmalıdır. Son bir tavsiye, eğer süreyi doğru kullanabilir ve sınavı erken bitirebilirseniz çözümlerinizi yeniden gözden geçirerek işlem hatasına düştüğünüz soruları düzeltebilirsiniz.

Chat zeka düzeyini düşürüyor

İNGİLTERE’DE yapılan bir araştırmaya göre, e-posta, telefon ya da internet üzerinden sohbet etme yani chat düşkünlüğü, insanların zeka düzeylerini geçici olarak etkiliyor. Bir şirketin kendi çalışanları üzerinde yaptığı araştırmada, çalışanların e-postalar, telefonlar ve öteki elektronik mesajlarla uğraşırken IQ derecelerinde ortalama 10 puanlık bir düşüş meydana geldiği ortaya çıktı. Bu oran, esrar içmenin ya da uykusuz geçen bir gecenin bilişsel kapasitede meydana getirdiği zayıflamaya oranla daha yüksek.

ARAŞTIRMAYA 1100 KİŞİ KATILDI

AraŞtIrmayI
yürüten Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü’nden Glenn Wilson, 1100 denek üzerinde yürütülen çalışmaların ortaya koyduğu bulguların, ‘gerçek ve son derece yaygın bir olguyu’ açığa çıkardığını belirtiyor. Araştırmacı Glenn Wilson göre elektronik haberleşmeyi alışkanlık haline getiren ‘internet tutsaklarının’ normal IQ düzeylerine geri dönme süreleri açık değil. Dolayısıyla ÖSS ve SBS’ye sadece birkaç hafta kalmışken, internette gereğinden fazla vakit harcamak ve arkadaşlarınızla ‘chat’ yapmak algı düzeyinizi düşürecektir.

Arkadaş davetlerini kıramayanlara...

ÖĞRENCİLERİN planlarını en çok zorlayan konu, kıramayacakları arkadaşların davetleridir. Eğer arkadaşlarınızı kaybetmek istemiyorsanız onlarla beraber olacağınız zamanı önceden belirleyip, onları siz davet edebilirsiniz. Böylece hem onları memnun eder hem de planınızı bozmamış olursunuz. ‘Arkadaşlarımla beraber olacak kadar planımda boşluk yok’ diyorsanız, o zaman birkaç günlük boşlukları bir araya getirip belli bir güne yığarak arkadaşlarınıza randevu verebilirsiniz. Ayrıca arkadaşlarınızın hepsine planlı hareket ettiğinizi kabul ettirmeli ve rastgele çağırmamalarını nazikçe ifade etmelisiniz. Bu konuda anlaşabilirseniz hem birbirinizin çalışmasını engellememiş hem de arkadaşlık bağlarınızın gelecekte bozulmaması için önlem almış olursunuz. Ortak ders çalışacağınız bir arkadaş grubunuzun olması size avantaj sağlayacaktır. Onlarla beraber bir evde veya dershanede ders çalışma, hem çalışma hem dinlenme adına iyi bir yoldur.

Siz sorun cevaplayalım

Test çözerken çok yanlışım çıkıyor. Benden daha fazla doğru yapanları görünce kıskanıyorum.

- Bütün soruları doğru yapacaksın diye bir kanun yok ki! Niye dert ediyorsun? Demek ki eksik olduğun konular var. Bu konulara ağırlık vererek çalışırsan, test çözerken daha fazla doğru yaparsın. Eksiklerini görmekten korkmamalısın. Tam tersine, eksiklerini görememek daha kötüdür. Testlerde yaptığın yanlışları iyi değerlendirirsen bir daha aynı hatalara düşmezsin, olur biter. Hep anlatılır ya; Edison, ampulu icat etmek için yüzlerce deney yapmasına rağmen başarısız olmuştu. Belki de Edison’un icat ettiği ampulu, yüzlerce başarısız deneye borçluyuz.

Gelelim senden daha fazla doğru yapanlara... Bu işin çözümü şu; sen sadece kendi yaptıklarına bakmalı ve kendinle yarışmalısın. Başkalarının ne yaptığının senin için önemi yok. Önemli olan, her gün daha iyiye gitmektir. Sen usanmadan çalışmana devam et, her geçen gün daha başarılı olacağını göreceksin.

Bu haber toplam 4723 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.