1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Şiddet Uygulayanlara Psikiyatrik Tedavi Uygulanmalı

Şiddet Uygulayanlara Psikiyatrik Tedavi Uygulanmalı

Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, Türkiye'de her gün yüzlerce kadının şiddet gördüğünü belirterek, şiddet mağdurlarının korunması konusunda alınabilecek çeşitli önlemler konusunda önerilerde bulundu.

A+A-

Evsizlere, Güçsüzlere, Açlara, Cinsel Kurbanlara, Şiddet Mağdurlarına, Şefkat Kapısı, Yoksullukla Mücadele ve Ötekilere de İnsan Hakları Derneği (Şefkat-Der) Genel Başkanı Hayrettin Bulan, Kültür Park'ta yaptığı basın açıklamasında, derneklerinin, şiddet gören, hayati tehlikeleri olan, cinsel tacize uğramış kadın ve çocukların sorunlarına yönelik çalışma yapan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi.

Şiddet yönünden risk altındaki kadınların ve ailelerin hayatını nasıl kurtarabilecekleri konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Hayrettin Bulan, şiddet gören, hayatları tehdit altında olan kadınların korunması gerektiğini belirterek, ''Şiddet yönünden risk altındaki kadınlara, 24 saat evinin ve iş yerinin çevresinde, geliş gidiş güzergahında sürekli yakın koruma sağlanması şarttır. Sığınaklar arttırılmalı, ev tipi stüdyo sığınma evleri, aile sığınakları açılmalıdır'' dedi.

Bulan, belediyelerin sığınma evleri açmalarının yasal bir zorunluluk olduğunu ifade ederek, sığınma evi açmayan belediyelerin cezalandırılmasını da istedi.

-''ŞİDDET UYGULAYANLAR SÜRGÜNE GÖNDERİLSİN''-

Şiddet uygulayan kişilerin tutuklu yargılanması gerektiğini ve hapis cezasının yanı sıra psikiyatrik tedavinin de uygulanması gerektiğini ifade eden Bulan, şöyle dedi:

''İdam cezalarının gündeme getirilip tartışılması bile şiddeti caydırıcı hale getirme konusunda faydalı olacaktır. Şiddet uygulayanlara karşı cezalar ağırlaştırılmalı, tahrik indirimi de kaldırılmalıdır. Şiddet uygulayanlara hapis cezasının yanı sıra zorunlu psikiyatrik tedavi de uygulanmalıdır. Hapis ve psikiyatrik tedaviye rağmen şiddet uygulamakta ısrar edenler, anlaşma yapılan bir ülkeye sürgün edilmelidir. Şiddette bulunma şüphesi taşıyanlar, kolluk güçleri tarafından takip ve denetim altında tutulmalıdır.''

Bulan, kadına karşı şiddet, kadın ve çocuklara tecavüz olaylarının kamu düzenini tehdit sıralamasında 1. sırada yer aldığını dile getirerek, kadına karşı şiddet olaylarının süreklilik gösteren ve giderek artan büyük bir ''terör'' halini aldığını savundu.

-''KİMLİK NUMARALARI DEĞİŞTİRİLSİN''

Bulan, Türkiye'de her 3 kadından 1'inin şiddet gördüğünü, her gün yüzlerce kadının yaralandığını ve günlük ortalama 3-4 kadının öldürüldüğünü ileri sürerek, şunları kaydetti:

''Devlet şiddet yönünden risk altındaki kadınlara, sosyal imkanlar sunmasının yanında, tehdit eden kişinin kadını bulmasını engellemek için yeni T.C kimlik numarası, vergi numarası vermelidir. Tehdit edilen kadının ismi ve kimlik bilgileri değiştirilmelidir. Risk altındaki kadın kira, elektrik, su faturalarını, çocuğunun eğitim işlemlerini yeni kimlik bilgilerine göre yapmalıdır. Devlet gerekirse tehdit edilen kadının estetik operasyon geçirmesi için destek olmalı. Hayati yönden risk altındaki kadınları koruyamayan savcılar, hakimler, emniyet görevlileri cezalandırılmalıdır. Risk altındaki çalışan kadınlara, risk ortadan kalkıncaya kadar maaşlı ücretli izin verilmelidir.''

AA

Bu haber toplam 2924 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.