Sadık Gültekin’den ‘Suçumuz Neydi?’,

Sadık Gültekin’den ‘Suçumuz Neydi?’,
Yakın tarihteki çarpıcı olayları kısa ve akıcı bir üslupla ‘Suçumuz Neydi?’ adlı kitabında anlatan eğitim uzmanı, yapımcı ve sunucu Sadık Gültekin, 1 dakikalık günlük kitap okuma süresini 2 dakikaya çıkarmayı amaçlıyor.

Kitap, Beykoz Üniversitesi sponsorluğunda, 1 Şubat – 30 Nisan tarihleri arasında her gün ntv.com.tr’de ‘Arkası yarın’ konseptiyle yayınlanacak

Eğitim uzmanı, yapımcı ve sunucu Sadık Gültekin’in ‘Suçumuz Neydi?’ adlı yeni kitabı, “Tarihin en büyük deniz kazası hangisidir?” sorusuyla başlıyor. “Çoğunluğun bu soruya vereceği yanıt büyük olasılıkla ‘Titanic’ olurdu” diyen Gültekin, “Lakin, öyle değil! Tarihin en büyük faciası, 9 bin 600 kişinin yaşamını yitirdiği ‘Wilhelm Gustloff’tur. Guinness Rekorlar Kitabı da bunu böyle tescillemiştir. Titanic’te 1.200 kişi hayatını kaybetmişti” diyerek etkileyici bir giriş yapıyor ve ardından Türkiye’nin yaşadığı gemi facialarını anlatıyor. 

Beykoz Üniversitesi destekliyor

Gültekin, bu şekilde çarpıcı örnekleri kısa ve akıcı bir anlatımla sunarak Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutuyor. Kitap, Beykoz Üniversitesi’nin sponsorluğunda, ntv.com.tr’de 1 Şubat-30 Nisan tarihleri arasında ‘Arkası yarın’ konseptiyle yayınlanacak.

Kitap okumada dünyada 86. sıradayız

Kitabın günlük yayınlanmasındaki amacın günde 1 dakika olan okuma süresini hiç olmazsa 2 dakikaya çıkarabilmek olduğunu anlatan Gültekin, okuma alışkanlıkları ile ilgili önemli verileri açıklıyor: “UNESCO verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86’ncı sırada. Afrika ülkeleriyle aynı kategoride! Dünyada kitap için kişi başına harcanan para ortalama 1.3 dolarken, Türkiye’de çeyrek dolar. Kitap, ihtiyaç listemizde 235’inci sırasında yer alıyor. ‘En önemli ihtiyacınız nedir?’ sorusuna verilen cevapta, cep telefonunun 1’inci sırada çıktığı ülkemizde, yılda kişi başına kitaba 6.9 TL harcanırken, sigaraya 1.400 TL harcanıyor. Türkiye’de kişi başına düşen kitap sayısı 8.4. En çok kitap okuyan ülkelerin başında yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere geliyor. Hemen ardından yüzde 14 ile Japonya, yüzde 12 ile ABD…


egitim-uzmani,-yapimci-ve-sunucu-sadik-gultekin.jpg



Çocuklara kitap hediye etmede 140. ülkeyiz

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yaptığı araştırmaya göre, günde 6 saat televizyon izleyen, 3 saat internete giren ve ortalama günde 8 saat uyuyan Türk insanı, kitap okumaya sadece 1 dakika ayırıyor. Televizyon kitap okuma alışkanlığını elimizden alıyor. Kitap okuyanların ise yüzde 65’i aşk, yüzde 24’ü siyasi, yüzde 13’ü düşünce, yüzde 7’si kişisel gelişim kitapları okuyor. Türkiye’de basılı kitap sayısı artıyor, ancak kitap okuma oranı düşüyor! Üretilen bu kitapların neredeyse yarısından fazlasını, öğrencilere dağıtılan ücretsiz ders kitapları oluşturuyor. Çocuklara kitap hediye edilmesinde, Türkiye 180 ülke arasında 140’ıncı sırada bulunuyor.”

Hazırlığı uzun, yazması kısa sürdü 

Kitabın ana konusunun ve yazılış nedeninin “Okutulmayan tarih” olduğunu belirten Gültekin, “Müfredatlar sürekli değişiyor. ‘Daha iyisini yapıyoruz’ diyorlar ama bilmemiz gereken ve bize okutulmayan o kadar çok şey var ki! Yakın tarihte olan ve doğrudan bizi ilgilendiren konulardan bihaberiz. İşte, bunlar beni rahatsız etti” dedi. Bir tarihçi olmadığının altını çizen Gültekin, “Sadece bildiklerimi paylaşmak istedim. Kitabın hazırlığı uzun, yazması kısa sürdü. Kitap 7 bölümden oluşuyor. 7 bölüm aslında birbiriyle iç içe, birbirini tamamlıyor” diyerek kitap hakkında bilgi verdi.   

Kaynak:Aktüel Psikoloji

Bu haber toplam 3873 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.