Sabah Sporundaki Riske Dikkat
Özellikle sabah saatlerinde yapılan sporun ani ölümlere neden olduğuna dikkat çeken ve özellikle sabah saat 10.00’dan önce ağır sporlardan uzak durulması gerektiğini belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Mahmut Akyıldız, ölen sporcuların % 90’ının erkek olduğunu söyledi.
35 yaş sonrası ağır spor yerine, temposu orta ve düşük düzeyde egzersiz yapılmasının daha güvenli olduğuna vurgu yapan Akyıldız, doğuştan kalp sorunlarına dikkat çekti.
Sporun sağlıklı yaşamın en önemli aktörlerinden biriyken, ani ölümü tetikleyen bir suçlu da olabileceğine işaret eden Akyıldız, şu uyarılarda bulundu: “Sporcunun tansiyonu, kalp ritmi, nabzı, şeker hastalığı, kolesterol değerleri önemli. İster çocuk isterse de ileri yaşlarda olsun muhakkak kalp muayenesi yaptırıp doğuştan bir hastalık olup olmadığının araştırılması şart.”
Daha önce ölümcül hastalığı olmayan birinde, aniden ortaya çıkan ve şikayetlerin başlamasından sonraki bir saat içerisinde oluşan ölüme, ani ölüm deniliyor.
Kalp krizlerinin sabah saat 4-10 arasında en yüksek seviyede olduğunu, gün içinde de bu oranın giderek azaldığını gösteren birçok çalışma mevcut. Ani ölümün erkeklerde görülme oranı, kadınlara göre 4 kat fazla. Türkiye’de ani ölümlerin % 80’i kalp hastalıkları kaynaklı.
STRES, ANİ ÖLÜM RİSKİNİ % 40 ARTIRIR
Dr. Akyıldız, riskin 0-6 aylık bebeklerle 45-65 yaş arası erişkinlerde daha yüksek olduğunu söyledi ve şu bilgileri verdi: “Ani ölümlerin % 80’inin sebebi çeşitli kalp ve damar hastalıklarıdır. Stres, ani ölüm riskini % 40 artırıyor. Araştırmalar, stres yükünün fazla olduğu bazı meslek gruplarında (bankacılar, borsacılar, gazeteciler, politikacılar, doktorlar) ani ölüm olasılığının daha yüksek olduğunu doğruluyor.
Dr. Akyıldız: Ani ölümler, en çok pazartesi günlerini, sabah saatlerini ve kış aylarını seviyor.
Dr. Akyıldız: Ani ölümler, en çok pazartesi günlerini, sabah saatlerini ve kış aylarını seviyor.
Ani ölüm depresyonlularda da sık görülüyor. Çok sık öfke nöbeti yaşayanlar, her şeye sinirlenip kızanlar, öfke ve gerginliklerinden kolay kolay kurtulamayanlar daha fazla risk taşıyor.”
KOLTUK ALTI AMELİYATLARI AVANTAJ SAĞLIYOR
Kalp hastalıklarında yaygınlığı giderek artan koltuk altı ameliyatlarına da değinen Akyıldız, koltuk altından girilerek yapılan bu ameliyatların uygun vakalarda artık rutin olarak yapıldığını aktardı.
Özellikle ileri yaşta ve risk düzeyi yüksek hastalarda olumlu sonuçlar vermesi nedeniyle yöntemin gittikçe yaygınlaşacağını söyleyen Akyıldız, yöntemin avantajlarını; “Genç hastalar için estetik, insizyonun görülmemesi ön planda; yaşlı hastalar için özellikle kemik erimesi olan hastalarda sternumun (iman tahtası kemiğinin) operasyon sonrası oynamaması, enfeksiyon riskinin daha az olması, daha erken hareketlenme ve sırtüstü yatma zorunluluğunun olmamasını çok büyük avantajları olarak sayabilirim” şeklinde özetledi.
Kaynak:ntv.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.