Resim Yapmak Kanserin Acısını Dindiriyor
Üzüntüsünü ifade etmek için resim yapan Holliday, aynı zamanda eşinin ölümünde rol oynadığına inandığı Amerikan sağlık sistemindeki sorunlar hakkında kamuoyunu bilinçlendirmeye çalışıyor.
Hayatı boyunca resim yapan Regina Holliday bir gün yavaş yavaş ölmekte olan eşinin resimlerini yapacağını hiç düşünmediğini söylüyor. Holliday eşi Fred’in birkaç ay ağrı içinde kıvrandığını ancak doktorların kayıtsız kaldığını, en sonunda eşine ileri derecede böbrek kanseri teşhisi konduğunu söylüyor. Ancak Regina, kanser teşhisine rağmen söz verilen tedavinin uygulanmamasından şikayetçi:
”Bir Cumartesi günüydü. Doktor içeri girdi, bizden üç metre ötede durdu ve ‘ağrınızı geçirmek için size PCA pompası verip eve çıkaracağız’ dedi. Çok şaşırdık. ‘Peki daha önce sözünü ettiğiniz ameliyat ve kemoterapi ne olacak?’ diye sorunca “şu anda bu seçenekleri düşünmüyoruz” dedi ve çıkıp gitti.”
PCA pompası hasta tarafından ağrı ilacını doğrudan almak için kullanılan bir cihaz. Regina anlatıyor:
”İkimiz de ağlamaya başladık. Eşim bana döndü ve ‘Peşlerini bırakma, beni iyileştirsinler’ dedi.”
Frederick Allen Holliday 17 Haziran 2009’da, 39 yaşında hayatını kaybetti. Eşi Regina, günlerce Amerika’da sağlık sistemini değiştirme yolları bulmaya çalıştığını söylüyor. Regina, Fred’in ölümünden sonra sanatçı yeteneğini sağlık sisteminin eksiklikleriyle mücadele etmeye adamış:
”Hayatım boyunca resim yaptım. Eşimi resim sayesinde tanımıştım. Birlikte resim yapardık. Bize büyük zorluk çıkaran, hayatımızı karartan sağlık sistemini resmederek fark yaratabileceğimi düşündüm.”
Regina, Fred’in ölümünden altı gün sonra Washington’daki evinin yakınında bir otoparkın duvarına resim yapmaya başladı. Resim, çiftin deneyimlerini anlatıyordu. 2009 yazında sağlık reformuna ilişkin tartışmalar kızıştığında Regina duvar resmine devam ediyordu. Geçen yaz sağlık reformu hareketine katılan Holliday, reformun ne kadar gerekli olduğunu anlatmaya başladı.
Bütün Amerikalılar’ın sigortalanmasını zorunlu kılan sağlık reformu tasarısı, 2010 yılı Ocak ayında yasalaştı. Cumhuriyetçiler yasaya hala karşı çıkıyor ve değiştirilmesini istiyor. Sağlık sektörüyse halkın sigorta sisteminden memnun olduğunu öne sürüyor. Ancak bazıları aldıkları hizmetten hiç memnun değil. Holliday resimlerinde siyasi mesajlar aktarmaya devam ediyor.
Resimlerin çoğu Washington’daki bir doktor muayenehanesinde sergileniyor. Holliday’in en sevdiği resimlerden birinde 17 yazar, Amerika’daki sorunlu sağlık sistemiyle ilgili deneyimlerini anlatıyor. Regina Holliday:
”Bazı yazarların kitaplarında çok büyük sağlık trajedilerinden bahsediliyor. Resimde kalemleri mızrak, kitapları da kalkan olarak anlattım.”
Kağıt Aktarımının Ölümü adlı tablo ressamın sevdiği bir başka yapıt:
”Bu resimde Fred’in öfkeli olduğunu anlatıyorum. Fred’in kolundaki iğnenin öylece sarktığını ve hiçbir ilaca bağlı olmadığını görüyorsunuz. Hastanın tek başına ölüme terk edildiğini anlatmaya çalıştım.”
Resimleri hakkında genellikle olumlu tepkiler alan Holliday bazı eleştiriler de geldiğini söylüyor:
”Birçok kişi sağlık sistemimizin işlemediğini kabullenmek istemiyor. Amerika’nın en iyi sağlık sistemine sahip olduğunu düşünüyorlar. Teknolojik açıdan ileride olduğumuz doğru. Ancak herşey yolunda gitmiyor. Ciddi bir aksaklık herşeyi etkiliyor.”
Holliday, sağlık sistemindeki aksaklıklara dikkat çekmeyi başarmaktan ve yaşadığı acının Amerikan sağlık sisteminde olumlu etki yaratmasından memnun olduğunu söylüyor.
VOANEWS.COM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.