Rehber Öğretmenler, Seminer Dönemi Ücretini İstiyor
1 Eylül itibariyle öğretmenler göreve başladılar ve 2 hafta seminer döneminde mesaiye gidip gelecekler. Rehber Öğretmenler de diğer meslektaşları gibi seminer döneminde yaptıkları mesainin ek ders ücretini istiyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’da (Kapsam-Madde 2)”Bu Karar, Millî Eğitim Bakanlığının merkez ve taşra teşkilâtı ile Bakanlığa bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarını, hizmet içi eğitimleri, kurs ve seminerleri kapsar” demektedir. Aynı karar (Madde 6/3) “Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir” derken Rehber Öğretmenler kapsam dışında tutuluyor ve mağdur oluyorlar.
Rehber Öğretmenlere, Ek Derslerle ilgili Karar’ın (10/d) “Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları rehber öğretmenlerinin ders yılı süresince haftada 18 saati” ibaresi gerekçe gösterilerek verilmeyen seminer dönemi ücretine ilişkin İstanbul 10. İdare Mahkemesine dava açan Eğitim Bir Sen üyesi Pendik Fazilet Kırımlı Olcay Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Adem Hıdır açtığı davayı kazandı.
29.05.2009 tarih ve 2009/971 sayılı İstanbul 10.İdare Mahkemesi Kararında “…ödenmeyen ek ders ücretlerinin ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi. Aynı kararda, “davacıya ödenmeyen ek ders ücretlerinin idareye başvuru tarihi olan 01.09.2008 tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davalı idarece davacıya ödenmesine” denilerek yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verildi.
Eğitim Bir Sen, Hak Gaspı Tekrar Teyit Edildi.
Konu üzerine açıklama yapan Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Ali Yalçın; “Aksaray İdare Mahkemesine üyemiz Şaban Usta adına açılan davada ödenmeyen seminer dönemi ücreti ile ilgili 2008/1437 sayılı kararla tespit edilen hak gaspı, İstanbul 10 İdare Mahkemesinin 2009/971 sayılı kararıyla teyit edilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı konuya ilişkin ivedilikle adım atmalıdır. İdareye düşen öğretmenleri Bölge İdare Mahkemesi yollarında yormak olmamalıdır dedi.
Şube Başkanı Yalçın, Ek Derslere ilişkin Karar’ın (10/d) “Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları rehber öğretmenlerinin ders yılı süresince haftada 18 saati” hükmündeki, “ders yılı süresince” ibaresi “öğretim yılı” olarak değiştirilmeli ve Rehber Öğretmenler kurumlarla İdare Mahkemeleri arasında mekik dokumaktan kurtarılmalıdır dedi.
Konuya ilişkin kararlar peş peşe yayınlandıkça Rehber Öğretmenlerin sendika hukuk bürolarına başvuru sayısında artış yaşandığını söyleyen Şube Başkanı Ali Yalçın, hükümet bürokraside gereksiz gördüğü 421 değişik belgeyi işlemden kaldırdı ve 215 hizmette de noter onayına gerek görmeyecek düzenleme yaptı. Rehber Öğretmenlerin mağduriyeti konusunda gereksiz mahkeme masraflarını ödemek yerine, hükümet bir düzenlemede bu konuda yapmalıdır” dedi.
Kadıköy Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.