"Rehber Öğretmen" Alanının Adı "Rehberlik" Olarak Değişti
Milli Eğitim Bakanlığı'nca öğretmenlik alanları, atama ve ders okutma esasları yeniden düzenlendi. Yeni düzenleme ile "Rehber Öğretmen" tanımı yerini "Rehberlik" tanımına bıraktı.
Öğretmen ünvanının kaldırılmasını "8-5 Mesaisine bağlı memur olma" düzenlemesi olarak değerlendiren bazı rehber öğretmenler değişikliğe tepki gösterirken, bazıları ise "Zaten fiili olarak öğretmenlik tanımı uygun bir tanım değildi" diyerek değişikliğe şartlı destek veriyor. Değişikliğe şartlı destek veren rehberlik uzmanlarının temel endişesi mesai saatlerindeki olası değişiklik.
Web sitemizin genel yayın yönetmeni Maruf BEÇENE'ye göre değişikliğin olası etkileri şunlar: "Rehber Öğretmenlik" bir kadro tanımıydı. Bu tanım "Rehberlik" olarak değiştirildi. PDR mezunları Psikolojik Danışman ünvanlarıyla bu kadroya atanacak. Değişikliğin rehberlik servislerini nasıl etkileyeceği henüz net değil. Çıkacak yönetmelik veya genelgelere bakmak gerekir. Eğer değişiklikle rehberlik servisinde çalışan uzmanların idari kadroya alınması amaçlanmışsa dikey bir değişiklikten bahs edilebilir. Bu etki çalışma saatlerinden, faaliyet alanlarına, yıllık izinlerden idari ilişkilere kadar bir çok alanı etkileyebilir.
Yapılan değişiklikle Rehberlik branşına, PDR, Eğitimde Psikolojik Hizmetler, Eğitim Programları mezunları atanacak. Ayrıca Pedagojik Formasyonu olan Psikoloji mezunlarına da Rehberlik Kadrosuna atamaların önü açılmış oldu.
[PAGE]
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Talim ve Terbiye Kurulunun 07 Temmuz 2009 tarihli ve 80 Sayılı Kararı ile yürürlüğe giren ''Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yükseköğretim Programlar ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslarda'', eğitim öğretimde değişme ve ihtiyaçlara bağlı olarak zaman zaman kısmi değişiklikler yapıldığı hatırlatıldı.
Yapılan düzenlemeler
Açıklamaya göre yapılan düzenlemeler ile esasların adı ''Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları'' olarak değiştirildi.
''Pedagojik Formasyon'' tanımı sadeleştirilirken, ''yan alan'' tanımında yer alan ''yüksek lisans üzerine doktora eğitimi'' ifadesi ''yüksek lisans veya doktora eğitimi'' şeklinde değiştirildi.
Sağlık alanına ilişkin atamalarda karşılaşılan güçlükleri gidermek için de düzenleme yapıldı. Buna göre, ''Görme Engelliler Öğretmenliği'', ''İşitme Engelliler Öğretmenliği'' ve ''Zihinsel Engelliler Öğretmenliği'' alanları, ''Özel Eğitim'' adı altında birleştirildi. ''Rehber Öğretmen'' alanının adı "Rehberlik" olarak değiştirildi. 47 alanın alana kaynaklık eden yükseköğretim programları güncellenirken, 58 alana ait ''okutacağı dersler'' sütununda güncelleme yapıldı. ''Tekstil Teknolojisi'' alanının alt alanları yeniden düzenlenirken, ''Drama'' ve ''Zeka Oyunları'' derslerinin kimler tarafından okutulacağı yeniden belirlendi.
Konuyla ilgili MEB'in ilgili yazıları için tıklayınız
Kaynak:Aktüel Psikoloji
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.