Psikoloji taban puanları sıralama 2019

Psikoloji taban puanları sıralama 2019
Psikoloji taban puanları ve sıralama 2019 hakkında tüm detaylar. Peki Psikoloji nedir? Psikolojinin alt dalları nelerdir? Psikoloji bölümünden mezunu, klinik psikolog olarak çalışabilir mi? Psikoloji Bölümü mezunlarının iş imkanları nelerdir?

Psikoloji nedir?

Psikoloji, insanların davranışlarını, zihinsel süreçlerini ve duygusal yaşamlarını bilimsel yöntemler kullanarak açıklamaya ve değerlendirmeye yönelik temel bir bilim dalıdır. Üniversitelerin Fen ve Edebiyat Fakültelerine bağlı psikoloji bölümlerinden mezun olan öğrencilere psikolog unvanı verilir.

Psikolojinin alt alanları nelerdir?

Psikolojinin bilimsel gelişmelere paralel olarak artan birçok alt alanı bulunmaktadır. Bunların bazıları klinik psikoloji, sosyal psikoloji, deneysel psikoloji, bilişsel psikoloji, gelişim psikolojisi, sağlık psikolojisi, endüstri ve örgüt psikolojisidir.

Psikoloji bölümünden mezun, klinik psikolog olarak çalışabilir mi?

Hayır. Dört yıllık psikoloji mezunları psikolog unvanıyla mezun olurlar. Klinik psikoloji alanında da uzmanlaşmak isteyen öğrenciler yüksek lisans programlarını tamamlayıp uzmanlık derecesine sahip olabilirler.

Klinik psikoloji alanında uzman olabilmek ve uygulamaları yapabilmek için lisans sonrası klinik psikoloji alanında yüksek lisans ve doktora eğitimi almak şarttır.

Psikoloji bölümü mezunları yüksek lisans yapmadan nerelerde çalışabilir?
Psikoloji bölümü mezunları her hangi bir alt alanda uzmanlaşmadan da çok farklı alanlarda çalışabilirler. İnsan kaynakları ve halkla ilişkiler, pazar ve piyasa araştırmaları, bilişim, finans, reklamcılık, eğitim sektörleri bu alanlara bazı örneklerdir.

Lisans eğitimi sonucunda alınan psikolog ünvanıyla devlet memuru kadrolarında da çalışmak mümkündür. İhtiyaç durumunda bu kadrolar ilan edilmektedir.

Psikoloji bölümü mezunları ilaç yazabilir mi?

Psikoloji bölümü mezunları ilaç yazamazlar. İlaç yazma yetkisine sadece tıp fakültesinden mezun olan tıp doktorları (psikiyatri uzmanları) sahiptir. Psikologlar, üniversitelerin Fen ve Edebiyat Fakültelerinin psikoloji bölümlerinden mezundurlar. Ve ilaç yazma yetkileri yoktur.

Klinik Psikolog, Psikiyatrist, Psikoterapist ve Danışman arasında ne fark var?

Psikiyatristler

Tıp eğitimi almış profesyonellerdir. Depresyon, psikozlar, şizofreni gibi durumları tedavi etmek üzere ilaç yazabilirler.

Klinik Psikologlar

Çok çeşitli psikolojik testleri uygulamak, psikolojik değerlendirmeler yapmak, çeşitli psikoterapi tekniklerini uygulamak ve danışmanlık yapmak üzere kuramsal ve uygulamalı eğitime sahip profesyonellerdir.

Klinik psikologların terapi yaklaşımları sıklıkla organik olmaktan ziyade psiko-sosyal-bilişsel bir doğaya sahiptir.

Terapistler

Tedavi sürecinde yer alırlar. Bir ya da birden fazla tedavi tekniğinde kuramsal ve uygulamalı eğitime sahip profesyonellerdir.

Danışmanlar

Danışmanlar, uzmanlaştıkları alanlarda danışmanlık yapan profesyonellerdir.Danışmanlık endüstri, eğitim, aile, hukuk, gibi yaşamın birçok alanında gereksinim duyulan özel sorunların çözümüne yönelik olarak yapılır.

Psikoloji bölümü eğitim süreci nasıldır?

Psikoloji lisans eğitimi temel bilimsel araştırmaya yönelik bilgi ve becerilerin kazanılmasına yönelik dersler içerir. İstatistik, Araştırma Yöntemleri, Laboratuvar Teknikleri gibi…

Zorunlu alan dersleri

  • Klinik Psikoloji
  • Sosyal Psikoloji
  • Deneysel Psikoloji
  • Psikometri
  • Gelişim psikolojisi dersleridir.

Uygulamalı dersler

  • Endüstri Psikolojisi,
  • Trafik Psikolojisi,
  • Psikolojik Testler,
  • Gözlem ve Görüşme Teknikleri
  • Seçmeli dersleri
  • Kültürlerarası Psikoloji,
  • Evrimsel Psikoloji,
  • İnsan Cinselliği,
  • Adli Psikoloji

Psikoloji Bölümü mezunlarının iş imkanları nelerdir?

Psikologların büyük bir çoğunluğu devlet hastaneleri ve özel hastanelerde, kendi özel ofislerinde, madde bağımlılığı merkezlerinde, diyet kliniklerinde görev yaparlar.

Eğitim alanında da çalışan çok fazla sayıda psikolog vardır.
Eğitimci olarak, üniversitede öğretim üyesi ve/veya araştırmacı olarak

Eğitimde psikolojik test uygulaması, değerlendirmesi ve raporlanması alanlarında da psikologlar görev yapmaktadır.

Bunların dışında psikologlar çeşitli kamu görevlerinde de yer almaktadırlar. Örneğin, adliyelerde, sosyal hizmetlerde ve emniyette görev yapan psikologlar mevcuttur.

Endüstride, halka ilişkiler ve insan kaynakları alanlarında iş ve işyeri verimini arttırma, işçi ve çalışan güvenliği, çalışan seçimi ve çalışanların ödüllendirilmesi ve yükseltilmesi – işten çıkarılması gibi alanlarda çalışan çok sayıda psikolog vardır.

Psikoloji Bölümü kimler seçmeli?

İnsanın doğasını anlamaya yönelik bir merakınız varsa,
İnsanla çalışmaktan rahatsız değilseniz,
Doğa bilimlerine, okumaya ve araştırmaya meraklıysanız,
Sabırlıysanız ve stresle baş etme beceriniz iyiyse
psikolojinin sizin için uygun bir meslek olduğunu söyleyebiliriz.

Psikolog maaşları ne kadardır?

Bu sorunun cevabı yaptığınız işe, çalıştığınız yere, uzmanlığınız ve doktoranız olup olmadığına ve tecrübenize göre oldukça değişkenlik göstermektedir.

Ancak kabaca bakıldığında yeni mezunların 1.500 – 2.500 TL arasında işe başladıkları gözlenmektedir.

Alanlara göre bakıldığında ise devlette akademisyen olarak çalışan psikologların kadro ve ünvan derecelerine göre 2.300-4.800 TL aralığında maaş alırlar.

Vakıf Üniversitelerinde akademisyen olarak çalışan psikologların; 3.500 – 7.000 TL aldıkları bilinmektedir.

Psikoloji Bölümü taban puanları

Yüksek Öğrenim Kurumu YÖK psikoloji bölümü taban puanları için burayı tıklayın.

Kaynak

Bu haber toplam 6844 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.