Psikologlar tarafından tanımlanan 7 türlü aşk
Sternberg, geliştirdiği bu yöntemi binlerce yazılmış şarkılardan ve kitaplardan ilham olarak oluşturdu ve daha sonra kendi teorisi yönünde 7 tür aşktan söz etti. Biz de sizin için belirlenen 7 türlü aşkı açıkladık. Verdiğimiz türler arasında eğer yedinci aşk türüne ulaşamadıysanız, sizin ve sevgilinizin/eşinizin daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu hatırlatalım.
Delicesine aşık olmak
Bu tür aşk, çiftlerin birbirlerini hiç tanımadan ancak karşılıklı olarak birbirlerine delicesine aşık oldukları dönemdir. Böyle bir ilişki yaşayan iki kişi genellikle ortak bir şeyleri olup olmadıklarına dair en ufak bir fikre sahip değildirler fakat yine de birlikte yaşamaya devam ederler.
Hoşlanma/beğenme
Bu aşk türünde, kişiler birbirleri ile hayata bakış açılarını ve hislerini paylaşarak ortak bir samimiyet kurarlar. Fakat burada önemli olan nokta ise karşılıklı olarak sadece, bir hoşlantı ve beğenme dürtüsü yaşarlar. Bu durumu Psikologlar, böyle bir samimiyetin tutku ve bağımlılık olmadan aşktan daha çok, arkadaşlığa yol açacağına inanırlar.
Tutkusuz aşk
Bu türde bir aşk yaşayan çiftler, aralarında samimiyet ve tutku olmadan sadece bir bağlılığa sahiptirler. Bu tür bir ilişki, yaşanan büyük bir aşktan sonra ortaya çıkabilir. Tutkusuz boş bir aşkı deneyimleyen insanlar zamanla değişebilir ve kişiye tutku duygusunu da katar.
Aptal aşk
Bu aşk türünde birçok çift, birbirlerine bağlılık ve tutku içerisindedir. Geleneklere göre evlenmeyi severler ve ev içerisinde ortak paylaşımlarda bulunmaya hazırdırlar. Psikologlar bu tür çiftlerin uzun süre birlikte yaşayabileceğini düşünürler, fakat mutluluklarının göreceli olduğunu söylerler.
Romantik aşk
Bu tür aşk yaşayanların ilişkilerinde, tutku ve samimiyet yer alır. Çiftler birbirlerinden asla çekinmezler ve her zaman rahat hissederler. Ancak birbirlerine karşı ciddi emirlerde bulunmaya hazır değildirler ve evlilik düzeyine ulaşamazlar.
Tamamlayıcı aşk
Tamamlayıcı aşk, bağlılık ve samimiyetten oluşan bir aşk türüdür. Çiftler arasındaki gerçek bağ, arkadaşlıktan çok daha güçlüdür. Fakat bu tür bir aşk karmaşıklığa yol açabilir çünkü ortaya tutkusuz bir ilişki çıkar. Psikologlar bu ilişki türünü, uzun yıllardan beri tanışan veya evli olan çiftlerin sonradan yaşadığı bir durum olarak değerlendiriyor.
Mükemmel aşk
Bu aşk yukarıda bahsettiğimiz kurala göre 3 bileşenden oluşur: Tutku, duygusal yakınlık ve bağlılık. Tabii ki, çiftler bu bileşenleri eşit olarak hissedemeyebilir fakat burada önemli olan, 3 bileşenin de bu türde yer almasıdır. Bu tür ilişkiler günümüzde nadir olarak görülebilir ancak çiftler bunu inşa etmeyi başarırsa aralarında mükemmel bir aşk ve gerçek sevgi oluşacaktır. Psikologlara göre böyle çiftler uzun süre birlikte yaşayabilir ve evliliklerini yürütebilirler.
Bu maddeler, şu an içinde bulunduğunuz ilişkiyi tanımlamanıza ve ilişkinize devam edip etmeyeceğinize yardımcı olacaktır. Eğer partnerinizle anlaşamama gibi durumlar yaşıyorsanız, bu aşk türlerini ilişkinize yansıtarak aranızı düzeltebilirsiniz. Bizden söylemesi...
Kaynak:pembenar
Kaynak:Milliyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.