1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Psikolog Daha Etkili Bir Empati İçin Saçlarını Kazıttı

Psikolog Daha Etkili Bir Empati İçin Saçlarını Kazıttı

Sakarya'da kanserli hastalara gönüllü ücretsiz terapi yapan bir psikolog, saç ve kaşı dökülen hastaları daha iyi anlamak için kaş ve saçlarını kazıttı

A+A-

Psikolog Ümit Çiftçi, kanser hastalığı sebebiyle tedavi gören, kemoterapi sonucu kaş ve saçları dökülen hastalarla daha iyi empati kurabilmek için kaş ve saçını kazıttı, onlar gibi maske takmaya başladı. Saçı ve kaşı dökülmüş kanser hastalarında nasıl bir hissiyatın oluştuğunu görmek ve onları daha iyi anlamak için böyle bir yolu tercih ettiğini belirten Çiftçi, "Kanser hastalarından çok olumlu tepkiler aldım. Ancak çevreden özgüveni yıkacak yaklaşımlarla karşılaştım. Bu görüntüm çevremde korku ve endişeye yol açtı. Bu tepkilerin kanser hastalarını nasıl etkilediğini , nasıl bir his içinde olduklarını, karşı tarafın nasıl algıladığını anladım. Kendim için de iyi bir deneyim ve tecrübe oldu" dedi.

Çiftçi, yaptığı bu davranışın kanser hastalarının hoşuna gittiğini belirterek, öncelikle kendilerine değer verildiğini fark ettiren bir hareket olarak algıladıklarını kaydetti. Onlar gibi görünmesi sebebiyle hastalarla daha iyi iletişim kurduğunu dile getiren Çiftçi, şöyle konuştu: "Hastalarımdan çok güzel tepkiler aldım. Empati kurulduğu zaman sempati de oluşuyor. Bu görüntümün, hastalarla ilk karşılaşmadaki soğukluğun çabuk giderilmesine katkısı oluyor. İşin başka bir boyutu ise hastalarla psikolog arasındaki güveni hızlandırması. Ayrıca olumlu duyguları geliştiriyor. Kendilerini hem bilgi hem de hissiyat olarak anlayan birisiyle konuşmaları sebebiyle hastanın moralinin yükselmesi bakımından daha kolay sonuç alınıyor."

Dört yıldır göğüs kanseri tedavisi gören ve Çiftçi'den psikolojik yardım alan Gülşen Kortak (56) ise "Biz kanserli hastaları daha iyi anlamak için kaş ve saçını kazıtan Çiftçiye'ye teşekkür ediyoruz. Bizi daha iyi anlıyor, bize çok yardımcı oluyor. Benimde kemoterapiden sonra saç ve kaşlarım dökülmüştü. İnsanların nasıl baktığını biliyorum." diye konuştu.

"ÇOK ANLAMLI BİR HAREKET"

Sakarya Lösemi ve Kanser Hastaları Sağlık Eğitim Derneği (LÖSDER) Başkanı Nihal Akar, Ümit Çiftçi'nin derneğe üye kanser hastalarına gönüllü ve ücret almadan terapi yaptığını belirterek, hastaları daha anlamak, onlarla empati kurmak için saç ve kaşını kazıtarak onlar gibi görünmeye çalıştığını kaydetti. Çiftçi'nin bu hareketini ilk duyduğunda 'işte budur' dediğini anlatan Akar, "Bu çok anlamlı bir adım, bir fedakarlık. Her sağlıklı insan bir gün uyandığında hastalanabilir, dış görüntüsü değişebilir. Ancak hayat devam ediyor. Çiftçi de kanserli hastalara hareketiyle bunu gösterdi." ifadelerini kullandı. (CİHAN)

Bu haber toplam 4529 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.