Preimplantasyon Genetik Tanı (PGD) Yöntemi

Preimplantasyon Genetik Tanı (PGD) Yöntemi
Ölümcül kas erimesi hastalığı SMA, ileri düzeyde zeka geriliği gibi çeşitli kalıtsal hastalıklar, Preimplantasyon Genetik Tanı (PGD) yöntemi ile gebelik öncesinde belirlenebiliyor.

Ufuk Üniversitesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Volkan Baltacı, genetik hatadan kaynaklanan yaklaşık 20 bin kadar hastalık bulunduğunu söyledi. Baltacı, genetik hastalıkların, hasta ve özürlü bebek gibi sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu. Bilinen herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan çiftlerin de özürlü bebek sahibi olabileceğine dikkati çeken Baltacı, bu hastalıkların bir kısmının çekinik genlerle geçtiğini belirtti. Baltacı, ‘’Herkes, mutasyonlu (hastalık taşıyan) çekinik gen taşır. Akraba evliliklerinde çekinik genler baskın hale gelerek, bebek hasta doğar’’ dedi. 

20 BİN HASTALIK TESPİT EDİLİYOR

Preimplantasyon Genetik Tanı  Yöntemi’ni Baltacı şöyle açıkladı: Sağlıklı gebelik ve bebek şansını artırmak için anneden 10-15 yumurta alınıyor ve eşinin spermleriyle dölleniyor. Embriyoların bölünmesinin üçüncü gününde 8 hücre haline gelen embriyodan birer tane blastomer hücresi pipet ile alınarak test ediliyor. Bu testte, 20 bin genetik hastalıktan ailedeki risk faktörlerine göre tetkik yapılıyor. Sağlıklı embriyo anne rahmine yerleştiriliyor.

Bu haber toplam 5350 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.