1. HABERLER

  2. REHBERLİK

  3. ÖSS'nin Özel Durumları

ÖSS'nin Özel Durumları

ÖSS'ye başvuracak adaylardan okul birincileri, üstün yetenekliler, TÜBİTAK yarışmalarında başarı kazananlar ..vb öğrenciler için farklı kurallar uygulanmaktadır.

A+A-

SABAH - ÖSS'ye başvuracak adaylardan okul birincileri, üstün yetenekliler, TÜBİTAK yarışmalarında başarı kazananlar, spor dallarında derece alanlar, bedensel engelliler, yurt dışında yaşayanlar ve yurt dışında okumak isteyenler için farklı kurallar...

Kılavuza göre, orta öğretim okullarını birincilikle bitiren adaylar, genel kontenjana ek olarak yüksek öğretim programlarında okul birincileri için ayrılacak kontenjanlardan yararlanacaklar. Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlı olduğu için, tercihlerinin tümünü çok istenen programlar arasından yapan okul birincileri, puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa yerleştirilmeyebilecekler.

Devlet konservatuvarlarının müzik ve sahne sanatları bölümleri ile güzel sanatlar fakültelerinin resim ve heykel bölümlerinde okumak isteyenlerin üstün yeteneklerinin saptanması için ilgili yüksek öğretim kurumlarına doğrudan başvurmaları gerekiyor.

2006-2007 öğretim yılında orta öğretim kurumlarından mezun olamadıkları için yerleştirildikleri yüksek öğretim programlarına kayıtlarını yaptıramayan adaylar, bir yüksek öğretim programına yerleştirilmemiş gibi işlem görecekleri için puan kayıpları olmayacak.

Spor dallarında yetenekli ve üstün başarılı adaylar, spor alanlarında yüksek öğretim programlarına yerleştirilirken, bu adayların Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları, YÖK'ün belirleyeceği bir katsayı ile çarpılarak, 2008-ÖSS puanlarına eklenecek.

Liselerde öğrenim görürken TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Dairesi Başkanlığınca düzenlenen uluslararası bilim olimpiyatlarına ve proje yarışmalarına gönderilen ve dereceye girenler ile yurt içinde düzenlenen bilim olimpiyatlarında ve proje yarışmalarında dereceye giren adaylar, derece aldıkları alanlarla ilgili yüksek öğretim programlarını tercihleri arasında göstermeleri halinde bu programlara yerleştirilmelerinde ağırlıklı orta öğretim başarı puanları ayrı bir katsayı ile çarpılarak 2008 Yerleştirme-ÖSS (Y-ÖSS) puanlarına katılacak.

Bedensel özelliklerinde ağır derecede ve sürekli olarak işlev kaybı veya bozukluğu olması nedeniyle eğitim-öğretim hizmetlerinden yeterince yararlanamayan adayları seçme ve yerleştirme işlemleri ÖSYM Yürütme Kurulunun saptayacağı bir yöntemle, engel türü, engel derecesi, puanları ve tercihleri göz önünde bulundurularak yapılacak.

Orta öğretimlerini yurt dışında bitirmiş veya halen yurt dışında (KKTC hariç) okumakta olanlar, not belgeleri ile birlikte bir dilekçeyi  ÖSS başvuru formuna ekleyecekler. İsteyen adaylar, sınav ücretlerini döviz cinsinden bankaya yatırabilecekler.

Bu haber toplam 2178 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.