Okula Yeni Başlayacak Çocuklar İçin Öneriler

Okula Yeni Başlayacak Çocuklar İçin Öneriler
Okulların açılmasına az bir süre kala uzmanlar, çocuğu okula yeni başlayacak olan anne babaları, 'okul korkusu' ve 'okul uyumsuzluğu' konusunda uyarıyor.

Okul yaşamının başlangıç döneminde sorunların bütün öğrenim hayatını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken psikologlar, anne-babaların çocuklarını okula hazırlaması gerektiğini belirtiyor.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mediko Sosyal Merkezi'nde görevli psikolog Neşe Canavar, çocuğu, okula başlamadan önce bilgilendirmenin ve psikolojik olarak hazırlamanın çok önemli olduğunu söyledi.

Çocukta okulla ilgili bir tanıdıklık hissi oluşturulması gerektiğini ifade eden Canavar; "Okul açılmadan bir hafta önce çocuğun okulu ziyaret etmesi, sınıfları, bahçeyi gezmesi sağlanmalı. Çocuk okul konusunda ne kadar çok bilgi sahibi olursa, okula başladığında yaşayacağı korku ve kaygı da o kadar az olur. Bu nedenle, yalnız okul konusunda değil, çocuğun maruz kalacağı olaylar, kişiler ya da durumlar konusunda önceden bilgilendirilmesi, çocuğun ruh sağlığını koruyucu bir etkiye sahiptir." diye konuştu.

'Kademeli alıştırma' tekniğinin, çocuklar eğitim hayatına başlarken izlenebilecek en sağlıklı ve doğru teknik olduğunu belirtti. Psikolog Canavar, teknikle ilgili şu bilgileri verdi: "Günün belli saatlerinden tüm güne, haftanın belirli günlerinden tüm haftaya doğru kademeli bir geçişle çocuk okula alıştırılmalı. Okulda çocuğu bırakıp eve gitme sürecinde ebeveyn vedalaşmayı çok uzatmamalı. Uzatılırsa çocuğa karışık mesaj vermiş olur. 'Seni burada bırakıp gitme konusunda ben de endişeliyim' gibi bir mesaj çocuğa vermiş ve çocuğunu da kaygılandırmış olur."

Aileler, çocuklarını okula hazırlarken, okulun ve okumanın çocuğa kazandırabileceği şeylerden söz etmeleri gerektiğini anlatan Psikolog Canavar, bunun, çocukların okula karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlayacağına vurgu yaptı. Ailelerin, çocuğun okula gitmeyi bir zorunluluk gibi algılamasına neden olacak şekilde konuşmalar yapmaktan uzak durmaları gerektiği uyarısında bulunan Canavar; "Anne babalar, çocukları hiç bir zaman okula göndermekle tehdit etmemeli ve okula gitmeyi bir ceza olarak sunmamalıdır." dedi.

OKUL KORKUSU

Okula adapte olamayan bazı çocuklarda 'okul korkusu' denen bir sorunun ortaya çıktığını söyleyen Canavar, bu durumda çocuğun okula gitme konusunda isteksiz görülebileceğini, kimi çocuklarda da çok sık ağlamalar, sabah okula giderken huysuzlanmak, inatçılık yapmak gibi şikayetlere rastlanabileceğini ifade etti. Canavar, okul korkusunun bazı çocuklarda kusma, mide bulantısı, karın ağrısı, baş ağrısı, diyare ya da uykusuzluk gibi belirtilerle kendisini gösterebileceğine dikkat çekti. Okuldaki düzene uyum sağlayamayan çocukların da bulunduğunu anlatan Canavar, şöyle konuştu:

"Bu tip çocuklar, okuldaki kurallara uyum sağlamada sorun yaşarlar. Öğretmenlerine ya da arkadaşlarına karşı saldırganca eğilimleri olabilir. Ancak gerek okul korkusu, gerek okul uyumsuzluğu konularında ailenin bir uzmandan yardım almasında yarar var. Bu konuda öncelikle okulundaki rehber öğretmenlerden yardım alabilirler. Çünkü, okul yaşamının başlangıç döneminde yaşanan bu sorunlardan bütün öğrenim yaşamları olumsuz etkilenebiliyor. Tamamen bu soruna bağlı olarak birtakım psikolojik sorunlar gelişebiliyor."

DERS VE ÖDEVLER KONUSUNDA YAPILMASI GEREKENLER

Ebeveynlerin, okul ve derslerle ilgili konularda eleştirel ve baskıcı tutumlardan uzak durması gerektiğini ifade eden Neşe Canavar, çocukların ders ve ödevleri konusunda yapılması gerekenlerle ilgili olarak şöyle dedi:

"Ebeveynin, ders konusundaki yaklaşımı mümkün olduğunca olumlu olmalı. Çocuğa derslerini yapması konusunda zaman zaman hatırlatmalarda bulunmak doğaldır, ancak bunu yaparken ebeveynlerin kullandığı üslup önemli. Anne, babaların çocuğun dersleri ile ilgili alacağı sorumluluklar konusundaki yaklaşımı, daha çok çocuğu bu konuda yönlendirmek, cesaretlendirmek ve sorumluluklarını eline almasını sağlamak şeklinde olmalıdır. Anne, baba çocuğa yardım edebileceğini çok açık ve net bir biçimde ifade etmeli ama çocuğun yerine hiç bir şekilde sorumluluk almayacağını da belirtmelidir." şeklinde konuştu.

(CİHAN)

Bu haber toplam 10376 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.