Mutlu Olmanın 6 Yolu!

Mutlu Olmanın 6 Yolu!
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi’nden Uzm. Psk. Reyhan Algül, kadınların erkeklere göre daha depresyonda olduğunu, psikolojik yapılarının daha zayıf yapıda olduğunu söyledi ve mutlu olmanın yollarını açıkladı.

 Hayatımızda hayallerimiz, planlarımız, geleceğimiz gibi bir çok şeyin peşinde koşarken aslında çok önemli bir şeyi ihmal ettiğimizin de farkında olamıyoruz. Çoğu zaman kendimizi ve kendimizi mutlu etmeyi ihmal ediyoruz.

Kadınlar yapıları gereği erkeklere göre depresyon ve tükenmişlik gibi çeşitli psikolojik rahatsızlıklara daha yatkın. Bunun biyolojik temelleri kadar sosyopolitik nedenleri de var. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül, kadınların çalışma hayatının yanında evdeki işlerin sorumluluğunu da üstlenmeleri, emek-ücret dengesizliği, çalışma hayatında yükselme olanaklarının daha az olması ve kendilerini yeterince ifade edememelerinin bunun en önemli nedenleri arasında olduğunu belirtiyor. Bir de kadınların kendi elleriyle yaptıkları bazı hatalar var ki mutlu olmalarını engelliyor. Klinik Psikolog Reyhan Algül, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında kadınların en sık yaptığı 6 hatayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.  

Arkadaşlarınızla ilişkiyi güçlendirin 

Kadın kadının kurdudur derler, sakın bu söze inanmayın! Kadınsal rekabet kadınları ataerkil sistem içinde daha zayıf hale getiriyor. Birbirlerini rakip olarak algıladıkları için özellikle iş ortamlarında birbirlerini negatif yönde etkiliyorlar.  İş arkadaşlarınızı rakip ya da sinir bozucu insanlar olarak görmek yerine, beraber ne yapabiliriz diye düşünmek, onları anlamaya çalışmak sizi de zamanla mutlu edecek. 

Kendinize değer verin 

Birçok kadın çocukluğundan itibaren azla yetinmesi öğretildiği ve kendini sevmesi aşılanmadığı için kendini yeterince değerli bulmuyor. Bunlar; kadının kendini farkındalığı ile başlıyor. Farkındalığı artan kadınların seslerini yükseltmeleri aslında değer vermeleri anlamına geliyor. Üstesinden gelemeyeceğiniz ya da üstesinden gelseniz bile sizi tüketecek görev ve sorumluluklara gerektiğinde hayır deyin. 

Kendinizi suçlamayın 

Kadınlar, bir ilişki bittiğinde ya da aldatıldıklarında ‘neyim eksik’ diye kendilerini sorguluyorlar. Çoğunlukla da kendilerini suçluyorlar.  Sık terk edilen kadınlar, sevilmeye değmeyeceklerini bile düşünebiliyor. Oysa belki de sorun sizde değil partnerinizde. 

Mükemmeliyetçi olmayın 

Mükemmelliğe giden yolu arayan kadınlar, kendilerini mükemmel görmedikleri ve hissetmedikleri için de yine kendilerini suçlayıp duruyorlar. Dünya bile mükemmel değilken bir insanın mükemmel olabilmesinin herhangi bir yolu yok. Daha güzel, daha başarılı, daha zayıf, daha iyi anne olmak yerine yapabileceklerinizin farkında olmanız önemli. 

Hayatın sorumluluğunu üstlenin 

Kadınlar, genellikle ‘öğrenilmiş çaresizlik’ duygusuyla kendilerini yeterince güçlü bulmuyorlar. Karar vermekten, hata yapmaktan fazlasıyla korkabiliyorlar. Kendinizi yetersiz ve çaresiz olarak görmeyin. Sorun odaklı düşünmek yerine çözüm odaklı düşünmeye çalışın. Hayatta başımıza gelenlerin çoğu bakış açımızla ilgili. Kendinizi bir kurban olarak görürseniz, hayatı da bir zalim olarak algılar ve yaşarsınız. 

Dikkat! İncinirsiniz!

Kadınlar genelde bir erkeği hayatının merkezine koyup tüm hayatını ona göre şekillendirmek, yıllar içinde kadında geçmeyen bir kırgınlık hissine ve incinmişliğe dönüşüyor. Hayatınızdaki insanı sevin ama asla kendinizi yok saymayın.
 

Kaynak: http://www.ozgurhaberci.com

Bu haber toplam 5325 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.