Mustafa Tezcan: Her Aile Eğitim Danışmanı Gerekir

Mustafa Tezcan: Her Aile Eğitim Danışmanı Gerekir
İstanbul Aile Araştırmaları, Eğitimi ve Danışmanlığı Derneği (AİLEDER) tarafından düzenlenen "Salı 18 Seminerleri"nin bu haftaki konuğu Eğitimci- Yazar Mustafa Tezcan oldu...

Aktüel Psikoloji / Haber Merkezi


İstanbul Aile Araştırmaları, Eğitimi ve Danışmanlığı Derneği seminer programını Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmet Vakfı konferans salonunda gerçekleştirdi. Programa doktor, psikolog, sosyolog, sosyal hizmet uzmanı, ilahiyatçı, özel eğitimci, öğretmen ve öğrencilerden oluşan grup tarafından takip edildi. Programda konuşmacı olarak Eğitimci-Yazar Mustafa Tezcan “çocuk ve ailelere eğitim danışmanlığı” konusunda seminer verdi.

Eğitimci- Yazar Mustafa Tezcan; Ülkemizde artık büyük şehirlerde her ailenin sağlık problemlerini danıştığı, fikir aldığı bir aile doktoru ya da tanıdığı akrabası bir doktor mevcut. Çünkü sağlıkta yapılan bir hata, yanlış bir operasyon, yanlış bir teşhis, yanlış bir ilaç anında ciddi problemler çıkarmakta. Bu nedenle kişiler bir ya da birkaç doktor ile görüşüp danışarak çözüm arayışı içine girmekte. Yani kısacası herkesin bir sağlık danışmanı var.

Benzer bir uygulama hukuk alanında da mevcut. Herkesin tanıdığı, danıştığı hukukçu mevcut. Hukuki alanda yaşanan bir problem için birçok kapı aşındırılıp çözüm aranmakta. Herkesin bir hukuk danışmanı da mevcut.

Eğitim alanında ise kişiler maalesef aynı titizliği ve önemi göstermemekte. Kişiler ev alırken yada araba alırken üzerinde durduğu titizliği çocuğunun okul seçiminde, öğretmen seçiminde ya da eğitim işinde göstermemekte. Bunun genelde 3 sebebi var.

Birincisi ailenin eğitime verdiği önem, ailenin eğitim anlayışı.

İkincisi ise eğitimde yapılan hataların uzun vadede ortaya çıkması. Yani sağlıkta yapılan bir hata dakika yada saatinde ortaya çıkar. Ama eğitimde yapılan hata en az 3 yıl sonra ortaya çıkıyor. Çünkü eğitim bir süreç işi zaman alan bir iş. Ve somut olarak anında gözlenen sonuçları yok.Bunu şuna benzetiyorum ; duvara yumruk atınca eliniz acır çünkü duvar sizin verdiğiniz etkiye anında tepki verir. Ama pamuk çuvalına yumruk atınca eliniz acımaz çünkü pamuk çuvalı tepkiyi çok yavaş yavaş verir.

Üçüncüsü ise genelde sağlık ve hukuk danışmanlığı kavramına karşın bir eğitim danışmanlığı olayının ülkemizde henüz yerleşmemiş olması. Profesyonel bir eğitimciden yardım almak yerine komşu, akraba, eş, dostun tavsiyelerine göre hareket edilmekte. Ama şu unutulmamalı ki her öğrenci ayrı bir dünyadır. Ve tamamen genetik yapısı aynı olan iki canlı yok. (Tek yumurta ikizleri hariç). Bu nedenle bir öğrenciye uygulanan yöntem ile diğeri aynı olmayacağını belirten Eğitimci- Yazar Mustafa Tezcan; Ortaokul ve lisede problem yaşadığımız öğrencilerimizin öncesini, arka planını incelediğimizde genelde problemin kaynağı ilkokul, ilk sınıfı, ilk öğretmeni hatta okul öncesi evdeki eğitim, ailenin eğitim anlayışı çıkmakta. Çünkü eğitim 7 ‘de değil 0 ‘da başlar.

Ve bu öğrencilerin çoğu ailenin ilk çocuğu…. Çok ilginç bir durum değil mi?Yani ilk çocuklar genelde bir deneme yanılma oluyor. Aileler ilk çocukta bu işi öğreniyor.

Bu nedenle ben diyorum ki işimizi şansa bırakamayız. Zaten “ hiçbir başarı tesadüf değildir” sloganını duymuşsunuzdur. Bu nedenle tercihimizi iyi yapalım. İyiden, güzelden, başarıdan yana kullanalım. Bir eğitim danışmanı edinelim. Diyerek seminerini tamamladı.

Bu haber toplam 6178 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum