Meslek liseliler sayısal ders de görecek
Bakanlık, meslek liselerinin mevcut alan derslerini azaltmadan seçmeli matematik, fizik, kimya, biyoloji ve geometri gibi dersler koydu.
Böylece üniversiteye gitmeyi düşünen meslek lisesi öğrencileri, haftada 5 saat bu derslerden seçerek genel lise öğrencileri ile aynı şartlarda sınava hazırlanabilecek.
Talim ve Terbiye Kurulu, YÖK'ün 2010 yılından itibaren uygulayacağı yeni üniversiteye giriş sistemine paralel olarak tüm liselerin haftalık ders çizelgelerini yeniledi. Bu kapsamda yeni üniversiteye giriş sisteminde ayrı bir sınav olarak uygulanacak 'geometri', genel ve meslek liselerinin 9. sınıfına zorunlu ders olarak konuldu. Geometri dersi için liselerde ortak uygulanan 'tanıtım ve yönlendirme' dersi kaldırıldı. Sadece 9. sınıflarda haftada iki saat verilen beden eğitimi dersi, 10, 11 ve 12. sınıflara da birer saat ilave edildi. Ancak şimdiye kadar seçmeli olan müzik ve resim dersleri de beden eğitimi saatiyle birleştirildi. Öğrenciler 9. sınıfta 2, diğer sınıflarda ise birer saat beden, müzik ve resim derslerinden birini zorunlu olarak alacak. İmam hatip liselerinde ise müzik dersi 'dinî musiki' olarak uygulanacak. Böylece ilk kez imam hatiplere 'dinî musiki' dersi gelmiş olacak.
Ders çizelgelerindeki en önemli değişiklik meslek liselerinde yapıldı. Meslek lisesi öğrencilerine haftada 5-6 saat ders seçme imkanı getirildi. Üniversite sınavına hazırlanacak meslek lisesi öğrencileri sınava gireceği alana göre ister sayısal (matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji) isterse sözel (coğrafya, tarih, edebiyat, psikoloji) ders seçebilecek. Böylece meslek lisesi öğrencileri, üniversite için altyapılarını hazırlayabilecek. Bu şekilde şimdiye kadar haftada 35 saat ders gören meslek lisesi öğrencilerinin ders yükü haftada 40 saate çıkacak. Genel lise öğrencileri ise haftada 30 saat ders görmeye devam edecek.
ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.