1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Mersin Toplum Destekli Ruh Sağlığı Merkezi

Mersin Toplum Destekli Ruh Sağlığı Merkezi

Ağır ruhsal sorunları bulunan hastaların fiziki ve sosyal açıdan tedavilerinin sağlanması ve hastaların sosyal yaşama kazandırılması amacıyla kurulan Mersin Devlet Hastanesi Hüseyin Dağlı Toplum Destekli Ruh Sağlığı Merkezi resmen açıldı.

A+A-
Ağır ruhsal sorunları bulunan hastaların fiziki ve sosyal açıdan tedavilerinin sağlanması ve hastaların sosyal yaşama kazandırılması amacıyla kurulan Mersin Devlet Hastanesi Hüseyin Dağlı Toplum Destekli Ruh Sağlığı Merkezi resmen açıldı. 

Merkez Mezitli İlçesi Üniversite Caddesi üzerinde yaklaşık bir yıl önce faaliyete geçen Mersin Devlet Hastanesi Hüseyin Dağlı Toplum Destekli Ruh Sağlığı Merkezi’nin resmi açılışı bugün yapıldı. Geniş bir bahçe içerisinde iki katlı binada hizmet verilen merkezin açılışına AK Parti Mersin Milletvekili Çiğdem Münevver Öktenyanı sıra merkez Akdeniz ve Toroslar Kaymakamları ile Mersin İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, davetliler, hasta yakınları ve hastalar katıldı.

Merkezin bahçesinde düzenlenen törende konuşan Mersin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Yavuz Gözükara, sağlıkta beden ve ruh ilişkisinin önemine değindi. Sağlık Bakanlığı’nın bu kapsamda toplum destekli ruh sağlığı merkezlerinin açılması ve yaygınlaştırılması çalışmalarını başlattığını belirten Gözükara, bunun hem sosyal hem ruhsal destek anlamına geldiğine işaret ederek, “Kronik psikolojik hastalıkları olan vakalarımız aileye bağımlıdır, çevreden kendisini tecrit etmiştir, sosyal hayatın içine giremez. Bu anlamda ailesini kendine bağımlı kılar, hem kendini hapseder hem de ailesinin özgürlüğünü kısıtlar. Farmakolojik tedavinin tek başına yeterli değildir. Farmakolojik tedavinin yanında psikolojik ve sosyal desteğin bir arada yürütülmesi, hastalığın tedavisinin etkinliğini artırdığı gibi; hastalıkların tekrarlamasının önlenmesinde de son derece etkili olmaktadır. İyilik hali daha uzun sürebilmektedir. Bu pencereden bakılarak bu merkezler açılmaya başlanmıştır. Biz de bu düşünceyle yola çıktık. Katkı sunan, destek veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

“MERKEZDE TÜM HİZMETLER ÜCRETSİZ”

Merkezle ilgili bilgi de veren Gözükara, merkezi geçen yıl Ağustos ayında açtıklarını ve bugüne kadar kayıtlı 100 hastaları olduğunu kaydetti. Buradaki tüm hizmetlerin ücretsiz olduğunun altını çizen Gözükara, “Hastalarımızı sabah evlerinden alıp akşam yeniden evlerine bırakıyoruz. Hastalarımızın ailelerini evlerinde ziyaret ediyoruz. Merkezde grup terapisi yapıyoruz. Hastalarımız, uğraşı öğretmenleri ile çok güzel ürünler ortaya çıkarıyorlar. Hüseyin Dağlı Toplum Destekli Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlusu Psikiyatri Uzmanı Hatice Kahraman’a çok teşekkür ediyorum. Başarıda en büyük payı olanlardan biri de odur” diye konuştu.

Tedavide ailelerin çok önemli yeri olduğuna dikkat çeken Gözükara, projenin el birliği ve ekip ruhuyla yürüyecek ve sonuç alınacak bir proje olduğunu vurguladı. Merkezde bu ekip ruhunun da oluştuğunu dile getiren Gözükara, “Buradaki tüm güzellikler hastalarımızın eserleridir. Bu hastalarımızın sosyal hayata adaptasyonlarının yanında kendi hayatlarını tek başlarına idame ettirebilecek yeteneğe ve ruh sağlığı durumuna ulaşmalarını amaçlıyoruz. Proje aynı zamanda toplumun ve ailelerin yükünü de kaldırıyor” ifadelerini kullandı.

Başhekim Gözükara’nın konuşmasının ardından Milletvekili Çiğdem Münevver Ökten ve diğer protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek merkezin açılışı gerçekleştirildi. Ökten ve beraberindekiler merkezi gezerek, hastaların yaptıkları ebru, ahşap boyama, resim, el sanatları, yemek ve diğer el becerilerinden oluşan ürünlerini inceleyerek öğretmenlerden bilgi aldılar. Ökten hasta yakınları ve hastalarla sohbet ederken, hastaların hazırladığı tiyatro gösterisi de ilgiyle izlendi.

“MERSİN’E EN KISA SÜREDE AMATEM KURULACAK”

Gezi sırasında basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan AK Parti Milletvekili Ökten, merkezin açılışından bu yana geçen 1 yıllık sürede önemli mesafeler kaydettiğini belirterek, hastaların patolojik olarak insanı ürkütecek boyuttaki durumlarından şimdi geldikleri noktada tiyatro sergilediklerine vurgu yaptı. Hastaların, sosyal hayatın içerisinde üretken olduklarını ve birçok ürün ortaya çıkardıklarını dile getiren Ökten, şöyle devam etti: “Sanatla ilgileniyorlar. Kendilerini bir değer olarak görüyorlar ve anne-baba hayatlarından çekildiği zaman tek başına ayakta durabilme gücüne duygusal olarak da sahip olmayı öğreniyorlar burada aynı zamanda. Bunların hepsi birbiriyle bağlantılı çok önemli parametreler. Burada çok önemli bir görev görülüyor. Bu tip merkezlerin böyle özverili doktorlar ve yardımcı elemanlar sayesinde artırılması gerekir. Bu bir tek kişinin yapacağı iş değil, kolektif yapılacak bir şey. Burada yalnız farmakolojik anlamda tedavi değil, tedaviyi destekleyecek nitelikte rehabilitasyonların yapılması yani o gençlerin ruhlarını da iyileştirmek için çaba harcanıyor. Ama yetmez, Mersin’de özellikle farklı sosyolojik anlamda bölgelerimiz, uyuşturucu, alkol bağımlısı gençlerimiz var. O bölgelerde bu tip merkezlerin artması gerekir. Onun için de elimden geleni yapacağım.”

Mersinlilere bir de müjde veren Ökten, Mersin’in bir AMATEM’e ihtiyacı olduğunu, bu konudaki çalışmaların da sona geldiğini bildirerek, en kısa zamanda Mersin’e AMATEM kurulacağını söyledi.

Haber Yurdum 

Bu haber toplam 8246 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.