1. HABERLER

  2. SINAV HABER

  3. LYS - 1 Matematik sorularında hata iddiası 2013

LYS - 1 Matematik sorularında hata iddiası 2013

LYS sınavı yapıldı. Öğrenciler şunu merak ediyor? Hatalı osru var mıydı? İşte ayrıntılar... LYS-1 soruları kolay mıydı, zor muydu? Hatalı soru var mıydı? İşte cevapları

A+A-

LYS sınavı yapıldı. Öğrenciler şunu merak ediyor? Hatalı osru var mıydı? LYS-1 soruları kolay mıydı, zor muydu? Hatalı soru var mıydı? İşte cevapları.

FEM Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, 2013 LYS -1 testlerini Samanyoluhaber.com okurları için analiz etti.


Fem Yayın Merkezi Matematik zümresi öğretmenleri 2013 matematik testinde basına verilen soru kitapçığın 12 ve 18 sorularının cevabının olmadığını söyledi. Hatalı sorularla ilgili konuşan Matematik Zümre Koordinatörü Murat İnce; “Basına verilen matematik soru kitapçığın 12 sorusunda doğru cevaba ulaşılamamaktadır. Soruda verilen 1.öncüle soldan ve sağdan bakıldığında aynı değere ulaşılamadığından etkisiz eleman yoktur. Bundan dolayı verilen 1. seçenek yanlıştır. Dolayısıyla sorunun cevabı “Hiçbir” seçeneği olması gerekir. Fakat OSYM verdiği cevap anahtarında 1. seçeneğin doğru olarak kabul etmiştir. Diğer hatalı soru ise 18 polinom sorusudur. Soruda verilen ifadeye bölündüğünde elde edilen kalan, şıklarda yer almamaktadır. Dolayısıyla bu soruda doğru seçenek yoktur.” dedi.

MATEMATİK TESTİ ADAYLARI ZORLADI

Anlaşılması zaman alan soruların yer aldığı 2013 LYS-1 Matematik sınavı, öğrencilerin süre sıkıntısı yaşayacağı zorlukta ve yoğunlukta idi. Müfredat dışı soru bulunmamasının yanında şu ana kadarki LYS’lerin en zoruydu.    

Öğrencilerden gelen geri dönütlere göre 2 sorunun hatalı olduğu görülmektedir.

1. Hatalı soru: İşlem sorusunda öncüllerin tamamı yanlıştır. Soruda ise “öncüllerden hangisi doğrudur?” diye sorulduğundan seçeneklerde doğru cevap bulunmamaktadır.

2. Hatalı soru: Polinom sorusunun cevabı seçeneklerde yer almamaktadır.

Bu soruların zaten zor olan sınavı daha da zorlaştırdığını, bu yüzden sınavı yetiştiremeyen öğrenci sayısının artacağını düşünüyoruz.

GEOMETRİ TESTİ YORUMLARI

* 2013 LYS Geometri sınavı önceki yıllardaki sınavlara benzer şekilde olmuştur. Sadece ilk kısımda 2 tane soru, analitik düzlemde sorulmuş, diğer 20 soru analitikten bağımsız olarak sorulmuş.

Sınavda Analitik Geometri ayrımı kaldırıldığı açıklanmıştı, ancak yine son 8 soru analitik geometri sorusuydu. Toplam 10 tane analitik sorusu vardı.

Sınavda çok kolay soru yok denebilir, genel olarak soruların seviyesi orta ve zor olmuş. 

* Geçen yıl olduğu gibi bu sınavda da 5 tane şekilsiz, tanımlama yapılarak sorulmuş soru vardı.

* Yeni müfredatta yer alan altın oran, homoteti, fraktal vs sorusu sorulmamış, sadece şekil ile gösterilmiş olan bir döndürme sorusu sorulmuş.

* Çalışan öğrencilerin, zamanı iyi kullandığı takdirde çoğunluğunu yapabileceği bir sınav olmuş.

* Uzun, işlemli ve şekilsiz sorular çoğunlukta olduğu için sürenin 60 dakikaya çıkarılması isabet olmuş. 

Bu haber toplam 3603 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.