1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. Lösemili çocuklara psikolojik destek gerek

Lösemili çocuklara psikolojik destek gerek

Üzüntü, isyan ve depresif duyguların ortaya çıktığı bu dönemde küçük çocuklar için psikolojik destek daha büyük önem taşıyor

A+A-

GÜNEŞ - Üzüntü, isyan ve depresif duyguların ortaya çıktığı bu dönemde küçük çocuklar için psikolojik destek daha büyük önem taşıyor

Önceki yıllarda, çocuklarda en fazla görülen kanser türü olan lösemide yaşam beklentisi birkaç ay ile sınırlı iken gününüzde bu süre çok uzamıştır. Bu nedenle kanser ölümcül bir hastalıktan çok kronik bir hasatlık karakterine bürünmüştür. Kanserin psikolojik yönüyle savaşmanın yöntemlerini Medicana International İstanbul Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Uzmanı Dr. Hülya Bingöl anlattı:

EN ZORLU ANLAR

İlk tanı konma aşaması aile ve yakınları için en zorlu anların yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde her türlü üzüntü, isyan, ve depresif duygular ortaya çıkabilir. Bu dönemde çocukta ortaya çıkan ölüm düşünceleri yaşına bağlı olarak farklılıklar gösterir. Küçük çocukluk döneminde bunu bir ayrılma korkusu olarak yaşarlar ve ölümün geri dönüşsüz olmasını algılayamazlar. Ölümün geri dönüşsüz bir olay olduğu ancak ilkokul çağından sonra anlaşılmaya başlar. Ama en çok ergenlik çağındaki ölüm anlayışı erişkinlerle aynı düzeydedir ve gerçek bir korku olarak algılanır. Bu korkunun içinde bir organını kaybetme veya kemoterapi tedavilerinin sonuçlarından çekinme gibi duygular da vardır.

NE YAPILMALI?

Tedavi fazında ağır ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkan ağrılar, korkular, uyku bozuklukları ve kabuslar olarak önümüze çıkabilir. Bunlar için rahatlama yöntemleri ve Hipnoz tekniklerinden yararlanılabilir. Aynı acıları çekmiş ve şimdi sağlıklı olan çocukların filmleri gösterilebilir. Böylece hasta olan çocuk tedavisinin evrelerini bilir ve daha iyi anlar. Kanserli çocuk ile ölüm korkuları hakkında konuşmak için bazı kurallara uymak gerekir. Temelde aile ve terapistler çocuk ile hastalığı hakkında açık ve dürüstçe konuşacak durumda kendilerini hazır hissetmeliler. Burada çocuğun yaşına göre ölümü nasıl algıladığının bilinmesi gereklidir.

Bu haber toplam 8022 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.