Küçük çocukları nasıl koruyalım?
“Ebeveyn olarak çocuklarımıza karşı sorumluluk ve görevlerimizi iki başlık altında toplayabiliriz. Bunlardan ilki “eğitim”, ikincisi ise “koruma”. Ancak bu iki unsur bazen birbirinin alanlarını olumsuz etkileyebilmekte” diyen Uz. Dr. Mamur, “Meselâ “eğitim” sorumluluğunuzu yerine getirmek için çocuğunuzun takım oyunlarında tecrübe kazanmasını istiyorsunuz ve futbola kayıt ettirdiniz. Tam sahaya çıkmak üzereyken “koruma” sorumluluğunuzu yerine getirmek için de onu çepeçevre pamukla sardınız! Tabii ki bu mümkün değil çünkü o tecrübe için hareket edebilmesi şart. Düşebilir, biraz kirlenebilir veya dizleri kanayabilir. Çocuğun tecrübe kazanması yolunda bu, kabul edilebilir bir sonuçtur. Ancak bacaklarına gelebilecek tekmelerin etkisini azaltmak için de bacak koruması giymesi şart, çünkü bir darbe ile bacağının kırılmasına da göz yumamayız. Eğitim verirken ortalama değerlerle korumamız gerekir, aksi takdirde hayat tecrübesi kazanması mümkün olmayacaktır” şeklinde konuştu.
Uz. Dr. Gökhan Mamur, evde işleriyle meşgul olunduğu ve dışarıda gezildiği sıralarda çocukları kazalardan korumak için şu tavsiyelerde bulunuyor:
Ev temizliği sırasında:
*Temizlik malzemeleri alırken çocukların kendi başlarına açamayacağı ürünleri tercih edin.
*Temizlik malzemelerini çocuklarınızın göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde saklayın.
*Doğal gaz şofbenlerinizi yetkili servisler tarafınca kontrolden geçirtin ve mümkünse evinize karbon monoksit alarmı yerleştirin.
*Gece çamaşır veya bulaşık makinesini çalıştırıp yatmayın çünkü kısa devre sebebiyle çıkabilecek bir yangını fark ettiğinizde çok geç olabilir.
*Çocuklarınıza oyuncaklarını toplamalarını öğretin ki onlara basıp düşmeyin. Aynı zamanda büyük çocuklarınızın oyuncaklarında bulunabilecek küçük parçalar ile küçük kardeşlerine istemeden zarar verebileceklerini de unutmayın.
*Çocuğunuzun bakış açısına inip onun karşılaşabileceği tehlikeleri tespit etmeye çalışın.
*Yılda iki kez yangın alarmlarınızın yüzeylerinde birikebilecek tozları süpürün.
Yemek hazırlarken ve yemek sırasında:
*Mümkünse kızartmalar için tava değil fritöz kullanın.
*Tavanız yanmaya başlarsa kesinlikle üstüne su atmayın çünkü patlar! Mümkünse ocağı söndürün, bir havluyu ıslatıp iyice sıkın ve tavanın üstüne kapatın. Herhangi bir şekilde kontrol altına alamıyorsanız hemen itfaiyeyi arayın ve o alanı terk edin.
*Çayınızı elinize almadan bebeğinizi güvenli bir yere yerleştirin.
*Masa örtüsü kullanırken dikkatli olun çünkü hareket kabiliyeti artmış bir bebeğin onu çekmesi ve üstündeki her şeyi üstüne dökmesi muhtemeldir.
*Küçük çocuklara sofra gıdaları verirken yemeklerini minik parçalara ayırın.
*Yemek pişirirken mutfağın girişine küçük çocukların girmesini engellemek üzere aparat yerleştirin.
*Elektrik yangınını önlemek için bir prize birden fazla fiş sokmayın.
*Mutfağınızdaki gaz ocağı için karbon monoksit alarmı yerleştirin.
*Araba yolculuğu her ne kadar kısa olursa olsun emniyet kemerinizi takın.
*Bebek ve çocuklarınız mutlaka arabanın arkasında, kilo ve boylarına göre özel koltuklarının kullanma talimatlarına harfiyen uygun şekilde otursunlar.
*Yürüyüşe çıkınca çocuğunuzu elinden tutun. Ayrıca çocuğunuza karşıdan karşıya geçerken bilmesi gereken temel bilgileri öğretin.
*Çocuğunuza bisiklet alıyorsanız yanında mutlaka bir kask da alın. Bisiklet kazaları ile olan ölümlerin yüzde 70’inde kafa travması söz konusudur. Kask takınca çocuğunuzu kafa travmalarından yüzde 85 oranında korursunuz.
Yeni Asya
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.