Kalıcı iyi oluş hali, anlık zevklerden daha fazla hayatı güzelleştiriyor

Kalıcı iyi oluş hali, anlık zevklerden daha fazla hayatı güzelleştiriyor
Mutlu ve tatminkar bir yaşama sahip olmak çoğu zaman gelir seviyemiz, harcama kolaylığımız ve hayatta satın alabildiklerimiz ve yapabildiklerimizle ölçülür.

Uzm. Dan. Psikolog Psikoterapist Ani Eryorulmaz, yaşam tatmininin olumlu hayat koşullarından sadece kısa bir süre için etkileneceğini belirterek, “ Sahip olmak istediğiniz eve ve arabaya eriştiğinizde ilk altı ya da dokuz ay boyunca mutluluk seviyeniz artar ve ardından kademeli olarak bu ev ve arabaya sahip olmadığınız noktaya geri döner.” diyor.

Eryorulmaz duygusal bağışıklıkla ilgili görüşlerini ise şöyle özetliyor:  Mutluluk hissimizin hem genetik, hem de çevresel faktörlerden etkilendiğini biliyoruz. Özellikle fiziksel ve duygusal olarak yaşanmış olan çocukluk travmaları; örneğin anne, baba  tarafından ihmal, ailede anne, baba ve çocuk arasındaki sağlıksız iletişim, otoritenin fazla kullanılması, psikolojik ve duygusal taciz , ebeveynden birinin çocuğu terk etmesi veya boşanma gibi olaylar çocuklukta yaşanmış olsa da yetişkinlik hayatında bireyin fiziksel ve ruhsal sağlığını, öz benlik algısını ve dolayısı ile mutluluk seviyesini etkiler.

Çocuklukta yaşanan duygusal zorluklar, taciz ve travma yaratan olaylar bireyin 20 ya da 30 yıl sonra bile  bağışıklık sistemi üzerinde etkili olup, kalp rahatsızlıklarından, diyabete, alerjiden, obeziteye, tüm dejeneratif ve kronik hastalıklara neden olur. Çocuklukta yaşanan bu tür duygusal travmalar bireyin benlik imgesini ve öz saygısını zedeler. Benlik saygısı düşük yetişkinlerin yaşamdan aldıkları tatmin düşük olur ve kendilerini mutlu hissedebilmeleri çok zordur.

Son yıllarda yapılan tüm araştırmalar, zevk ve tatmin odaklı olumlu duyguların, kişilerin kendilerini daha iyi hissetmeleri için yeterli olmadığı konusunda birleşiyorlar. Mutluluk yerine bireyin “iyi oluş” una odaklanma fikri daha doğru bulunuyor. Bireyin “iyi oluş” hali, genetik öyküsü ve geçmişi olumsuz olsa bile, daha tatminkar hayat sürdürebilmesi için gerekli görülüyor.

“İyi oluş” halinin temel taşları arasında ; iyi ilişkiler kurmak ve sürdürmek, zamanı unutacak aktivitelerde bulunmak, kendini geliştirmek için çaba sarf etmek, aile ve dostlarla vakit geçirmek, yer alıyor.  Bunları yaparken ruh ve bedenin bir bütün olduğunu unutmadan kendine iyi bakmak, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak da büyük önem taşıyor.

Uzm. Dan. Psikolog Ani Eryorulmaz Hakkında

Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesinde tamamladı ve mesleki kariyerine Boğaziçi Üniversitesi “Erken Çocukluk Merkezi”nin yöneticiliği görevini yaparak başladı. 2001-2008 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak görev yaptı. AETD (Aile ve Evlilik Terapileri Derneği) tarafından düzenlenen EFTA (European Family Therapy Association) aile ve evlilik terapileri eğitimi aldı. Ayrıca yurtiçi ve yurtdışında Tranaksiyonel Analiz, Evlilik Öncesi Danışmanlık, Boşanma ve Boşanma Sonrası Kurulan Ailelerle Çalışma konularında eğitim çalışmalarına katıldı. Halen bireysel terapiler, aile ve evlilik terapileri konusunda çalışmalarını bağımsız olarak sürdürmektedir.  “Eyvah Boşanıyorum” ve “Zehirli İlişkiler” isimli iki kitabı bulunmaktadır.

Kaynak:Aktüel Psikoloji

Bu haber toplam 2483 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.