Kadınların Yaraları Özgecan Aslan Kadın Dayanışma Merkezi'nde Sarılıyor

Kadınların Yaraları Özgecan Aslan Kadın Dayanışma Merkezi'nde Sarılıyor
Aile içi şiddet gören veya maddi durumu yetersiz olan kadınların sorunlarına çözüm yolları aranan merkeze sadece 2019 yılının ilk iki ayında 40 kadın başvurdu.

Kadına yönelik şiddet vakalarına her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Kadınlara uygulanan şiddet, ekonomik ihtiyaçlarından yoksun bırakmadan dayağa, cinsel şiddet ve cinayete kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor. Ağır şiddet vakalarının ve korunma talebinde bulunanların sayısı ise giderek artıyor. Sarıyer Belediyesi de kadına yönelik şiddetle mücadele etmek ve şiddet mağduru kadınlara destek olmak için Özgecan Aslan Kadın Dayanışma Merkezi'ni kurdu.

Türkiye'de kadın olmak her geçen yıl biraz daha zorlaşıyor. Gelir dengesizliği, toplum ve aile baskısı gibi kadınları sosyal hayatın dışına iten olguların yanında psikolojik, ekonomik, cinsel, sözelşiddete maruz kalan kadınlar ya hayatları boyunca şiddet görüyor ya da hayatını kaybediyor.2014 yılında yayınlanan Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması'na göre ülkemizde kadınların en az üçte biri fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Gördüğü şiddeti resmi kurumlara bildiren kadınların sayısı ise yüzde 11'i geçmiyor. Ülkemizde her yıl binlerce kadın gördüğü şiddet neticesinde hayatını kaybediyor.O kadınlardan biri de 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan… Sarıyer Belediyesi, Mersin'de katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın adını kurduğu kadın dayanışma merkezinde yaşatıyor. Kadınların toplumsal yargılar karşısında maruz kaldıkları psikolojik ve fiziksel şiddetin yarattığı hasarın gidermesine yardımcı olabilmek amacıyla hizmete açılan Özgecan Aslan Kadın Danışma Merkezi, Sarıyerli kadınların yaralarını sarıyor. Merkezde, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, aile içi iletişim ve anne baba tutumları, eşler arasında rol gerekleri ve beklentileri, aile içi iletişim, psikolojik-ekonomik-fiziksel ve cinsel şiddet, ebeveyn – çocuk problemleri, boşanma ve yas dönemi terapilerinin yanı sıra pedagog, psikolojik danışmanlık ile hukuki danışmanlık hizmetleri ücretsiz veriliyor.

KADINLARIN SORUNLARINA ÇÖZÜM

Sarıyer Belediye Meclisi'nin 2015 yılında aldığı karar doğrultusunda ilçede yaşayan tüm kadınların sorunlarına kalıcı çözümler bulmak için açılan Özgecan Aslan Kadın Dayanışma Merkezi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde bulunan Kadın Koordinasyon Merkezi'ne bağlı olarak çalışmalarını yürütüyor. Merkezde kadınlara verilen destek onların talepleri doğrultusunda şekilleniyor. Kurumda uzmanlar tarafından pedagog desteği, psikolog desteği ve hukuksal destek de veriliyor

BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Merkeze yardım talebi ile başvuran kadınlar ön görüşmenin ardından psikolog ve hukukçular ile bir araya gelerek şikayetini dile getiriyor. Bu görüşmenin ardından uzmanlar gerekli yönlendirmeleri yapıyor. Maddi destek veya çocukları için eğitim desteği isteyen kadınların sorunları yine kurum içinde çözülürken şiddet gören, sığınma talebinde bulunan kadınlara ise psikolog ve avukat desteği veriliyor. Sığınma merkezleriyle iş birliği halinde çalışan merkez böyle bir talep olduğunda kadınları sığınma merkezlerine yönlendiriyor. Bunların yanı sıra kadınları sosyal yaşama kazandırmak için bilgilendirici seminerler, paneller, kent içi geziler de düzenleniyor.

Kaynak

Bu haber toplam 2331 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.