İstanbul'da 3 Psikiyatri Kongresi Birarada
Uluslararası Psiko-Onkoloji Derneği [International Psyco-Oncology Society, (IPOS)] tarafından her yıl düzenlenen Dünya Psiko-Onkoloji Kongresi’nin 13’üncüsü, 16-20 Ekim 2011 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilecek. Bu kongre ile aynı zamanda 9. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Günleri toplantısı ve 11. Ulusal Konsültasyon-Liyezon Psikiyatrisi ve Psikosomatik Tıp Kongresi de yapılacak.
Kongreler, ulusal ve uluslararası psiko-onkoloji, onkoloji ve konsültasyon liyezon psikiyatrisi alanında hizmet veren, kanser hastalarının tedavisinde yer alan tüm psikiyatri, psikoloji, hemşirelik alanlarına ve sosyal çalışmacılara açık olacak.
Kongrede ilk iki gün çalışma grupları planlanırken, toplam 20 çalışma grubunda şu konular yer alacak:
Psiko-onkoloji servislerinin oluşturulması, iletişim becerileri, kanserde ruhsal sıkıntıyı (distress) tarama, holistik (biyo, psiko, sosyal, spiritüel) hemşirelik bakımı, kültürel faktörlere duyarlı psikoterapötik müdahaleler, kanser stresine yönelik biyodavranışsal grup müdahaleleri, destekleyici danışmanlık, kognitif psikoterapi, psikofarmakoloji-psikotrop kullanımı, yaşam kalitesi, ileri evre kanserlerde psikoterapinin anlamı, acıyı azaltma ve semptom yönetimi, kanserli ebeveynin çocuğuna yardım, pediatrik onkoloji, yaşlı hasta ve bakım vericilere müdahale teknikleri, palyatif bakım döneminde aile odaklı yas terapisi, psiko-onkolojide araştırma yöntemleri.
13. Dünya Psiko-Onkoloji Kongresi’nde “rutin kanser bakımıyla psikososyal boyutun bütünleşmesi: global kanser desteği için kıtalar ve kültürlerarası köprü” ana teması ile üç gün boyunca incelenecek konular ise şöyle olacak:
İletişim becerileri, eş ve aile sorunları, kanser bakımında kültürel konular, cinsellik, genetik çalışmalar, umut, yaşam biçiminde değişimler, kanser hastalığının anlamı, ruhsal sıkıntı taraması, kanser tedavisinin yan etkileri, araştırma yöntemleri, bakım sistemleri ve modelleri, semptom yönetimi, tedaviye karar verme, psikofarmakoloji, psikonöroimmünoloji, palyatif bakım, maneviyat, rehabilitasyon, yaşam kalitesi, pediatrik onkoloji, travma sonrası gelişim, profesyonel bakım vericilerin sorunları.
Psiko-onkoloji hizmetleri, tedavinin parçası
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve 13. Dünya Psiko-Onkoloji Kongresi Başkanı Prof. Dr. Sedat Özkan, kanser hastalarında majör depresyon yaygınlığının genel popülasyona göre 2-3 kat daha fazla olduğunu söyledi. Kanser psikiyatrisi ve psiko-onkolojinin, psikiyatrik bozuklukların ortaya çıkmasını engellemek için hasta ve yakınlarına psikolojik destek sunduğunu anlatan Özkan, “Dünya Sağlık Örgütü 2008 yılında yayınladığı raporda, onkolojik bakımın psikososyal bileşenlerinin her ulusal kanser bakımı planının bir parçası olması psiko-onkoloji hizmetlerinin her kanser tedavisi servisinde sunulması gerektiğini bildirmektedir. Tıp dünyasında, psikiyatri ve onkoloji camiasında, hasta ve hasta ailelerinde ve toplumda bu anlayışın geliştirilmesi, tanıtılması ve yaygınlaştırılması misyonu ile birlikte, dünyanın bu bölgesinde, bu coğrafyada, İsrail’den Ukrayna’ya, Gürcistan’dan Makedonya’ya kadar psiko-onkoloji anlayışı ve hizmetinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir” dedi.
Kurs ve eğitim seminerleri de olacak
Prof. Dr. Özkan, 13. Dünya Psiko-Onkoloji Kongresi’nin ilk iki gününde, yıllardır gelenekselleşmiş Ulusal Konsültasyon-Liyezon Psikiyatrisi ve Psikosomatik Tıp Kongresi’nin 11. sinin de yapılacağını belirtti. Kongrede, konsültasyon liyezon psikiyatrisinin önemli bir alt dalı olan psiko-onkoloji alanında Türkçe gerçekleşecek paneller ve forumların da yer alacağını dile getiren Özkan, şunları kaydetti:
“Kongrede kanser konusu, hasta, hasta ailesi, tedavi ekibi, toplum ve kültürel boyutlarıyla ele alınacaktır. Genel tıpta psikofarmakoloji, psiko-onkolojide medikolegal ve etik konular, kanser hastalarına psikososyal müdahaleler, kapsamlı ve bütüncül bakım, birinci basamak sağlık hizmetlerinde konsültasyon liyezon psikiyatrisi ve konsültasyon liyezon psikiyatrisinde acil durumlar da kongrede yer alacak konular arasındadır. Akademik ve bilimsel kalite yanında uygulamaya dönük pratik kurslar ve eğitim seminerleri yoğun olacaktır. Ayrıca, bu alandaki yenilikler ve standartların konuşulması yanında, ulusal kanser politikalarına psiko-onkolojinin entegrasyonu, sağlık sistemindeki ulusal ve uluslararası politikalar da değerlendirilecek ve raporlanacaktır.”
Kaynak: Mediamagazin.com.tr
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.