İş Olanağının En Fazla Olduğu Lise Türü
Türkiye'de çeşitli isimlerde farklı meslek lisesi türleri var. Ancak Meslek lisesi türleri arasında son dönemlerde gittikçe yıldızı parlayan bir okul türü var. İş garantisi isteyenler bu okulları tercih ediyor. Hürriyet Gazetesinden Şeyda İpek Baykal, Yıldızı yeniden parlayan ve mezunlarının öğretmenlerden, 3 fakülte mezunu kişilerden bile fazla maaş aldığı sağlık meslek liselerini yazdı... İşte ayrıntılar
Tıp ve sağlık bilimlerinin yıldızı yeniden parladı. Özellikle orta ve alt gelire sahip ailelerin çocukları, iş garantili meslek sahibi olmak için sağlık meslek liselerinin yolunu tutuyor. En çok hemşirelik, acil tıp teknisyenliği ve tıbbi sekreterlik bölümü tercih ediliyor. Staj yaparken para kazanan öğrenciler, "Okurken çalışmak bizi sorumluluk sahibi yaptı. Diğer lise öğrencilerine göre daha olgunuz." diyorlar. İstihdam edilme konusunda sıkıntı yaşamayan mezunların maaşları da aylık 1.000 TL ile 2.000 TL arasında değişiyor.
Türkiye genelindeki 81 ilde, 278 sağlık meslek lisesi var. Son yıllarda sağlıkla ilgili bölümlere olan ilgi artınca, özellikle lise düzeyinde eğitim veren bu okullar daha çok tercih ediliyor. Üniversite mezunlarının bile iş bulamadığı günümüzde dar gelirli aileler, çocuklarının iş garantili bu meslek liselerine gönderiyorlar.
Sağlık meslek liselerinde tıbbi sekreterlik, ortopedi, acil tıp teknisyenliği, hemşirelik, diş teknisyenliği, ebelik, anestezi, radyoloji ve laboratuvar teknisyenliği bölümleri son yıllarda kontenjanını tamemen dolduruyor. En çok hemşirelik ve acil tıp teknisyenliği tercih ediliyor. Uygulama alanı ve iş bulma şansı daha yüksek olan bu bölümün öğrencileri daha mezun olmadan kadroya geçiyor. Bu bölümde öğrenim gören öğrenciler, 16 yaşında iş hayatına atılıyor, staj yaparken para kazanıyor. Sağlık sigortaları da yapılıyor. Kendileri iş aramıyor, işverenler onları buluyor. Bu okulların puanları da talep oldukça artıyor. Bölümlerine göre 400 ila 430 puan arasında değişiyor.
Tıp öğrencisiyle aynı dersi görüyor
Bu okullarda ortaöğretim 9 ve 10’uncu sınıftan itibaren teorik eğitim veriliyor. Üniversiteye başlayan bir tıp öğrencisi insan anatomisi hakkında ne öğreniyorsa, 14 yaşındaki lise öğrencisi de benzer bir eğitim alıyor. Tıbbi terimler öğrencilerin kafasını karıştırsa da, zamanla alıştıklarını ve kolay geldiğini söylüyorlar.
İlk yıldan itibaren mesleki eğitim verildiği için bu öğrenciler bölüm değiştiremiyor. Ancak ÖSS’ye girdikten sonra farklı alan seçebiliyorlar. Sağlık meslek liseleri mezunlarının ÖSS’deki şansları diğer meslek liseleri gibi. Matematik, sosyal, fen ve fizik gibi ders almadıkları için çok başarılı olamıyorlar. Zaten, çoğu lise sonrası çalışmayı tercih ediyor.
Okurken para kazanıyorlar
Okulların laboratuvarlarında uygulamalı eğitim veriliyor. Kullanılan malzemelerin (oksijen tüpü, tıbbi aletler, manken hasta vs) fiyatları da 2 ila 25.000 TL arasında değişiyor. Hemşirelik bölümünde okuyan öğrenci, manken hastaya kan takıyor. Suni tenefüs yapıyor. Diş protez teknisyenliğinde okuyan da, kalıbını çıkarıp protez diş yapıyor.
Okuldaki uygulamalar, staj dönemiyle birlikte gerçek hayata taşınıyor. 11 ve 12’nci sınıf öğrencileri, 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu kapsamında, bölümlerine göre haftanın 3 günü hastanelerde staj yapıp, 2 günü okula devam ediyor. İş kazalarına karşı okul tarafından sağlık sigortaları yaptırılıyor. Hastane yönetimi asgari ücretin üçte biri kadar aylık maaş ödüyor. Kazandığı parayla kendi ihtiyacını karşılayan da var, aile bütçesine katkıda bulunan da. Okurken çalışma fikri öğrencilerin de hoşuna gidiyor.
Ayda 2.000 TL maaş
Mezunların iş bulma imkanı yüksek ve çalışma koşulları da iyi. İsteyen özel sektörde şansını deniyor. Devlet güvencesi altında çalışmak isteyen KPSS’ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girip, devlet hastanelerinde göreve başlıyor. Sağlık sektöründe, ara eleman olarak kabul edildikleri için ihtiyaç da fazla. Özel sektör de okul yöneticilerini arayıp, "Şu bölüme eleman alacağız. Öğrencilerinizi bize yönlendirir misiniz?" diyorlar. Mezunlar en az 1.000 TL ile işbaşı yapıyor. Maaşlar, hastane ve kişinin yetkinliğine göre 2.000 TL’ye kadar çıkıyor.
Gelecek kaygım yok
Betül Kayıcı (Şişli Sağlık Meslek Lisesi Radyoloji Bölümü 3’üncü sınıf): Sağlık meslek lisesine girme fikri aklımda yoktu. Anadolu lisesine gitmek istiyordum. Puanım burayı tutunca çok ağladım. Ailem, meslek sahibi olmam ve para kazanmam için bu okula gelmemi istedi. İlk yıl tıbbı terimleri öğrenirken zorlandım. Sonra da yıllardır aynı dersleri görüyormuş gibi alıştım. Radyoloji Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisiyim. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde staj yapıyorum. Sağlık sigortam var. Ayda 230 TL de maaş alıyorum. Okurken para kazanmak çok güzel. Kendimi diğer liselerde okuyan yaşıtlarıma göre daha olgun hissediyorum. Kimseye muhtaç olmadan kazandığım parayla ihtiyaçlarımı karşılıyorum. Çalışınca insanlar sizi arasına daha kolay kabul ediyor. Burada okumak hayatımı değiştirdi. Gelecek kaygısı yaşamıyorum. 14 yaşında hayatımı çizdim ve ne yapacağım diye düşünmüyorum. İyi ki zamanında ailemi dinlemişim!
Bana ’hemşire bey’ diyorlar
Buğra Delibaş (Şişli Sağlık Meslek Lisesi Hemşirelik Bölümü 3’üncü sınıf): İnsanları sevdiğim için hemşirelik bölümünü seçtim. Annem de bu bölümünü kazanmış. Ancak ailesi hemşire olmasını istememiş. O da bana, "Ben olamadım, sen ol oğlum" dedi. Sınıfımız 26 kişilik. Benimle birlikte bir erkek öğrenci daha var. Etrafımdaki insanlar, "Erkek hemşire olur mu? Neden bu mesleği seçtin?" diyor. Stajı yaptığım Şişli Etfal Hastanesi’nde de erkek hemşire olduğum için ilgi gösteriyorlar. Bana, "Hemşire bey" diyorlar. Hastalara, anne-babama gösterdiğim şevkati gösteriyorum. Kısa yoldan iş garantili meslek sahibi olacağım için bu bölümü seçtim. Günümüz şartlarında üniversite mezunları bile iş bulamıyor. Ben okurken çalışıyorum.
Üniversite mezunu kadar maaş alıyorlar
Dursun Gürlük (Şişli Sağlık Meslek Lisesi Müdürü): Okulumuzda anestezi, hemşirelik ve radyoloji bölümleri var. Bu yıl 65 yeni kayıt aldık. Toplam 318 öğrencimiz bulunuyor. Sağlıkla ilgili bölümlere öğrenci ve velilerin ilgisi çok. Herkes iş garantili mesleklere yöneldi. Bu okullarda öğrenciler okurken para kazanıyor. Staj yaparken asgari ücretin üçte birini alıyor. Mezun olduktan sonra da maaşları 1.000 TL ila 1.500 TL arasında değişiyor. Eğer kendini geliştirir ve iyi bir hastanede işi başlarsa maaşı 2.000 TL’ye kadar çıkıyor. Mezun öğrenci öğretmeninden fazla kazanıyor.
Anne-babalar çocuğunun hayatını garantiye almak için sağlık meslek liselerine gönderiyor. Genellikle alt ve orta düzey gelire sahip ailelerin çocukları bu okullarda okuyor.
2 yıl önce 318 puanla girilen bölüme, bu yıl 411 puanla öğrenci aldık. Puanlarda artış olsa da, talepler azalmıyor. Günümüzde üniversite bitirip, yüksek lisans yapanlar bile iş bulmakta zorlanırken, bizim mezunlarımız kolayca buluyor. Hastaneler arayıp, öğrencilerimizle çalışmak istediklerini söylüyorlar.
Aldığı parayla ailesine destek olan var
Dr. Latife Çimen (Zeynep Kamil Sağlık Meslek Lisesi Müdürü): Okulumuzda, acil tıp, anestezi, ebelik, hemşirelik, tıbbı laboratuvar bölümlerimiz var. Tıbbi sekreterlik ve diş protez bölümleri de İstanbul’da sadece bizim okulda bulunuyor. İlk mezunları gelecek yıl vereceğiz. En çok hemşirelik ve acil tıp teknisyenliği tercih ediliyor. Erkek öğrenciler de hemşireliğe ilgi gösteriyor.
Sağlıkla ilgili bölümlerin her zaman iş garantisi var. Dershaneye gidemeyen, ÖSS’ye girmek istemeyen ve maddi durumu iyi olmayan çocuklar kısa zamanda hayata atılmak için bu okullarda okuyor. Staj yaparken para kazanıyorlar. Bununla ailesine destek olanlar var. Erken yaşta hayata atılmaları olgunlaşmalarını sağlıyor. Lise öğrencisi, insan hayatının sorumluluğunu alıyor. Ağır bir görev üstleniyorlar.
Eğer çocuk kendi isteği dışında ailenin zoruyla geliyorsa sıkıntılar yaşanıyor. Fizyolojik ve duygusal gelişimini tamamlamadan ergenlik yaşında hayata atılan bazı çocuklarda adaptasyon sorunu yaşanıyor. Ama genellikle bilinçli ve kendi istekleriyle geliyorlar.
Şeyda İpek Baykal - Hürriyet İK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.