İnternetin Neden Olduğu Sağlık Sorunları
İnternet hayatımıza girdikten sonra yararları ve zararları konusunda çok şey söylendi. Mynet.com da yer alan haberde internetin neden olduğu sağlık sorunları ele alındı.
Göz yorgunluğu
Bilgisayar ekranına çok fazla baktığınızda gözleriniz yorulur. Hatta gözlerinizde hafif acı bile hissedebilirsiniz. Gözünüzü uzun süre ekrana sabitlemeniz göz kuruluğuna da neden olur. Bu nedenle sık sık gözlerinizi dinlendirmelisiniz.
Sağlık anksiyetesi
Bazı insanlar hissettiği her ağrıyı araştırma eğilimindedir. Hastalık hastası denilen bu kişiler için internet ciddi bir bilgi kaynağıdır ve sürekli hissettikleri ağrıların kaynağını ve nedenlerini ararlar. Bu durum da kişiyi psikolojik bunalıma sürükler. Ciddi hastalıkların belirtilerini kendi hissettikleri acılarla bağdaştıran bu kişiler zaman içinde anksiyete hastası olurlar.
Baş ağrısı
İnternet kullanımına bağlı baş ağrıları 3'e ayrılır. Tansiyon ağrısı: Göz ve boyun üzerinde oluşan baskıdan dolayı oluşur. Ağrı süresi 30 dakikadan bütün bir haftaya kadar uzayabilir.
Günlük kronik ağrılar: Günün yarısından fazlasını baş ağrısı içinde geçiriyorsanız durum kronik bir hal almış demektir.
Stres ağrısı: Bu ağrı da internet başında duyulan aşırı stresten kaynaklanır.
Sırt ağrısı
Sürekli sabit oturmak sırt ağrısına yol açabilir. Bu ağrı bir de obezite ve sigra gibi olumsuz birtakım durumlarla da desteklenirse dayanılmaz boyutlara ulaşabilir.
Derin ven trombozu
Derin ven trombozu çoğu kez bacaktaki toplardamarlarda pıhtı oluşmasıdır. Oluşan pıhtının bacak toplar damarlarını tıkanması sonucu bacakta şişlik, ağrı ve yürüyememe şikayeti oluşurken, pıhtının bulunduğu yerden kopup akciğere gitmesi ile akciğer embolisi olarak isimlendirilen nefes darlığı, öksürük ve göğüs ağrısı ile karakterize olan ve bazen ölümcül olabilen bir durum gelişebilir.
Munchausen sendromu
Çok sık rastlanmasa da garip bir psikolojik rahatsızlık olarak bilinyor.Adını Karl Friedrich Hieronymus Munchhausen'dan alıyor. Bu rahatsızlığı olanlar, hasta olmadıkları halde hasta taklidi yapmak ya da bazen kendilerini gerçekten hasta edecek, yaralayacak davranışlarda bulunmak suretiyle hastaneye yatmak istiyorlar. Hastaların tek istediği hastanede kalmak ve doktorlardan diğer personelden ilgi görmek.
Facebook depresyonu
Yapılan bir çalışmaya göre, Facebook gibi sosyal iletişim sitelerinde çok fazla konuşmak, genç kızları bunalıma sokabilir. Kızların sorunlarını konuşabilecekleri sohbet sistemleri ve sosyal iletişim araçları hiç bu kadar gelişmemişti. Bu sayede genç kızlar artık problemleri hakkında daha rahat konuşabilir oldu; ancak sürekli sorunlar ve duygusal problemleri hakkında saatlerce ve tekrar tekrar konuşmak endişe ve bunalıma neden olabilir.
İnternet öfkesi
Sağlığınız açısından ciddi sorunlar ortaya çıkarmayabilir ama psikolojik anlamda oldukça yıpratıcı olabilir. Şiddete varan sonuçları olan bu hastalığın kaynağı internette çok fazla bilgi olması ama bu geniş bilgi hazinesine ulaşırken bağlantı yavaşlığına maruz kalınması. Bu yavaşlığın insan psikolojisi üzerinde oluşturduğu şiddet ve zarar verme arzusu zamanla psikolojik bir rahatsızlığa dönebilir.
Upper Limb Disorders (Üst uzuv bozuklukları)
Boyun tansiyonu, Bilek tünel sendromu, tendon iltihabı, kesecik iltihabı gibi hastalıkların genel adıdır. Çok fazla yazı yazan ve kolunu sabit tutan kişilerde görülen rahatsızlıklardır. Klavye kullanımı bu gibi hastalıkların baş düşümanıdır.
İnternet bağımlılığı rahatsızlığı (İBR)
Ivan Goldberg tarafından 1995 yılında yerici bir şaka ile ortaya çıkan varsayımsal bir rahatsızlıktır. Her ne kadar bir şaka olarak ortaya çıkmışsa da bazı kişiler bu olgunun gerçek bir duruma karşılık geldiğini savunmaktadırlar. Bu kişiler İBR'yi genellikle alt türlere ayırırlar. Bu türlerden bazıları pornografi, mantık dışı oyun tutkusu, sosyal iletişim siteleri ya da web güncelerinde aşırı zaman tüketimive internet üzerinden alışveriş takıntısıdır. Dayanılmaz bir kumar oynama ya da alışveriş yapma isteği gibi etkiler de ortaya çıkarabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.