Internet bağımlılığında görev aileye düşüyor
İHA - Ebeveynleri uyaran uzmanlar, her bireyin "chat" yapma, bilgisayar oyunu oynama ve internette gezinme nedenlerinin birbirinden farklı olduğuna ve anne babaların bu durumu değerlendirirken çocuklarının farklılıklarını göz önünde bulundurmaları gerektiği belirtildi.
Internetin bağımlılık yaratıp yaratmadığının halen tartışılmasına karşın; son zamanlarda psikoloji alanında yapılan araştırmalar, internette çok fazla zaman geçiren bireylerde, bundan uzaklaştıklarında ya da uzaklaştırıldıklarında bağımlı insanlarda görülen çekilme etkilerine benzer belirtilerin izlendiğini gösteriyor.
Gençlerde internet bağımlılığını önleme konusunda ailelere büyük görev düştüğünü belirten uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeleri veya çocukları için doğal arkadaş ortamları oluşturmaları tavsiyesinde bulunuyor.
Gelişen teknolojiyle bilgisayarların hayatımızda kapladığı yerin arttığını belirten Uzman Psikolog Danışman Itır Tarı, “İnternet ulaşımının yaygınlaşması ile yeni bir bağımlılık kavramı daha ortaya çıkmaktadır; ‘bilgisayar ve internet bağımlılığı’. İnternetin hayatımızı kolaylaştırdığı bir gerçek fakat kullanım amacımız ve ona harcadığımız vakit düşünülürse bir bağımlılık olduğu da akla gelmiyor değil” diyor. İnternetin bağımlılık yaratıp yaratmadığının yurt dışındaki bilimsel çevreler arasında bir tartışma konusu olduğunu kaydeden Tarı,
“Kimi bilim adamları internetin bir hastalık olduğunu savunurken, kimileri bir hastalık olduğunu düşünmüyor. Son zamanlarda psikoloji alanında yapılan araştırmalar, internette çok fazla zaman geçiren bireylerin, internetten uzaklaştıklarında ya da uzaklaştırıldıklarında bağımlı insanlarda görülen çekilme etkilerine benzer belirtilerin görüldüğünü göstermekte” diye konuşuyor.
Günümüzde her bireyin "chat" yapma, bilgisayar oyunu oynama ve internette gezinme nedenlerinin birbirinden farklı olduğunu ifade eden Tarı, “Anne babalar bu durumu değerlendirirken çocuklarının farklılıklarını göz önünde bulundurmalıdırlar” uyarısında bulundu.
INTERNETLE, ‘HAYALLERDEKİ KİŞİ’ OLMAK ÇOK KOLAY
İnteraktif araçlar aracılığıyla sunulan iletişimin ergenlere bir gruba aidiyet hissettirdiğini vurgulayan Tarı; “Ergenler üye oldukları gruplar içinde yerleri olduğunu hissediyor. Günlük yaşamda iletişim kurmada ve sosyal ortamlara katılmada güçlük yaşayan ergenler bu gruplar içinde onaylandıklarını, kabul edildiklerini hissediyor” şeklinde konuşuyor.
Bilgisayarın günlük yaşamda kolay iletişim kuramayan çocuk ve ergenlere iletişim kurma ve bir çok kişiyle tanışma olanağı sunduğunu kaydeden Tarı, sanal ortamda ergenlerin kendilerini daha kolay ifade edebildiğini söylüyor.
Internetin sunduğu iletişim olanağının ergenleri günlük yaşamda olduğundan daha çok yakınlaştırdığına değinen Tarı, gençlerin bu ortam içinde içlerinden geldiği gibi iletişim kurduğunu ifade ediyor. “İnternet aracılığıyla hayallerdeki kişi olmak çok kolay” diyen Tarı, “Ergenler, sosyal ilişki kurmada zorlanıyor , utangaç ya da kendine güvensiz olsalar bile, internet ortamında olmak istedikleri kişi gibi davranabiliyorlar” şeklinde konuşuyor.
Internetin özellikle arkadaşları ile sürekli iletişim içinde olmayı seven gençler için telefondan daha ucuz ve uzun iletişim olanağı anlamına geldiğini anlatan Tarı, böylece çocuk ya da ergenin aynı anda birçok arkadaşıyla iletişim kurma olanağını daha ucuza bulabildiğini ifade ediyor. Bilgisayar oyunları ya da internet üzerinden sunulan içeriğin çok renkli, hızlı, görsel ve işitsel efektler tarafından zenginleştirildiğine dikkat çeken Tarı; böylece, günlük sıkıntılar ya da sorunlardan uzaklaşmak isteyen çocuk ve ergenlerin bilgisayar başında keyifli uzun zaman geçirdiğinden sanal ortama meylettiğini belirtiyor.
AİLELER DOĞAL AKTİVİTELERE AĞIRLIK VERMELİ
Ebeveynlere, çocuklarını arkadaşları ile doğal yollardan görüşmeleri için yönlendirmelerini tavsiye eden Tarı, “Onlara yeni olanaklar yaratabilirsiniz. Spor çocuklar ve ergenlerin fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimleri için son derece gerekli bir aktivitedir” diyor. Ailelerin çocuklarının arkadaşlık ilişkilerini desteklemelerinin de altını çizen Tarı, “Çocuklarınızı varolan arkadaşlık ilişkilerini sürdürmesi ve yeni arkadaşlık ilişkileri kurması için yüreklendirmelisiniz” önerisinde bulunuyor.
Tarı; “Çocuklar ve ergenler kendi akran grupları içinde iletişim kurmaya özendirilmeli. Eğer çocuk ya da ergen iletişim kurmada, iletişimi başlatmada ve sürdürmede güçlük çekiyorsa, sosyal beceri eğitimlerinden faydalanılabilir” diye konuşuyor.
Bunları yaptığınız halde çocuğunuzun giderek bilgisayar oyunlarına, bilgisayarda sohbet etmeye bağımlı bir hale geldiğini gözlüyorsanız ve bu durum çocuğunuzun okul başarısını, sosyal yaşamını olumsuz etkiliyorsa, bir uzmandan yardım alınmasının kaçınılmazlığına değinen Tarı son olarak şu önerilerde bulunuyor;
“Bilgisayar ve internetin çocuklarınız tarafından etkili bir biçimde kullanılmasına yardımcı olmak için bir sözleşme imzalayabilirsiniz. Bilgisayar ve internette geçirilen zamanın sınırlandırılması, bilgisayarın herkesin bulunduğu odaya konması gibi basit önlemler çocuğunuza etkili bilgisayar kullanma alışkanlığı kazandırmaya yardımcı olabilir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.