I. Emdr Sempozyumu İstanbul'da Yapıldı
İki gün süren sempozyumda EMDR'nin geleceğine ilişkin çeşitli konular ve bildiriler katılımcılarla paylaşıldı.
1986 yılından bu yana uygulanan "Göz hareketlerini izleme ve yeniden işleme" yöntemi olan EMDR; Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinde travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde kullanılıyor. Türkiye'de de ilki gerçekleştirilen sempozyumun gelecek yıllarda da sürdürülerek, yeni yöntemlerin takip edilmesi amaçlanıyor.
EMDR Sempozyumu ile ilgili olarak açıklamada bulunan Dernek Başkanı ve Kurucusu Psikolog Emre Konuk, "EMDR Derneği; 1999 yılından bu yana yapılan tüm çalışmaları dernek çatısı altında toplayarak çok etkin sosyal sorumluluk hizmetleri vermeyi amaçlıyor. EMDR Sempozyumu da Türkiye'de bu yıl ilk kez gerçekleşiyor. EMDR Derneği henüz çok yeni bir dernek ve EMDR'nin ne olduğu, nasıl çalışmalar yapıldığı ve ne işe yaradığını gösterebilmek adına da EMDR Sempozyumu'nu düzenleme kararı aldık. EMDR Terapisi tüm dünyada halen mevcut olan diğer danışma/tedavi yöntemlerine göre bazı üstünlükleri ve avantajları nedeniyle giderek yaygınlaşan yaklaşım oldu ve çağdaş psikolojik destek yaklaşımları içerisinde etkin bir biçimde kullanılan bir teknik halini aldı. Derneğimiz üyeleri, etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış, kısa sürede olumlu sonuç alınabilen "Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme" (EMDR) yöntemi ile gerçekleştirmektedir. Amacımız ülke genelinde EMDR sisteminin tanıtılması, kullanılması ve yaygınlaşması için çalışmalar yapmak; EMDR eğitiminin yaygınlaşması için koşulların ve standartların oluşmasını sağlamak; Sosyal Sorumluluk projeleri geliştirmek ve bunları desteklemek amacıyla çalışmalar yürütmektir" açıklamasında bulundu.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan EMDR Derneği Başkanı ve Kurucusu Psikolog Emre Konuk'un yanı sıra 1. EMDR Sempozyumu'nun ilk gününde, EMDR Avrupa Başkanı Udi Oren EMDR'nin geleceği hakkında bilgi verdi. İlk gün gerçekleşen çalıştay Emre Konuk'un moderatörlüğünde Serin Meskill ve Gülay Özdemir'in katıldığı Paradigmalar, Psikoterapi ve EMDR konulu panel gerçekleşti. 4 ayrı sözel bildirinin de sunulduğu EMDR Sempozyumu'nun ilk gününde Deniz Özdemir, Selma Çetinkaya ve Önder Kavakçı "Depresif Belirtiler Gösteren Hastaların EMDR ile Terapisi" başlıklı konu hakkında sunum yaptılar. Ayşe Vural Özeç, Deniz Özdemir, Haldun Sümer, Önder Kavakçı, Selma Çetinkaya ise "Depresif Belirtiler Gösteren Glokom Hastalarının EMDR Aracılığı ile Terapisi" konusu hakkında katılımcıları bilgilendirirken; Ece Kaptanoğlu, Murat Semiz, Önder Kavakçı, Zafer Özer "Fibromiyaljide EMDR–7 Olguluk Çalışma" konusunda sunum gerçekleştirdi. Önder Kavakçı, Deniz Özdemir, Hatice Balaban, Selma Çetinkaya ise yine aynı gün "Migren Baş Ağrısında Standart EMDR Protokolünün Etkililiği" konusunda bilgi paylaşımında bulundu.
Sempozyumun ikinci gününde ise Billur Kurt, Gamze Bilgişin, Şirin Hacıömeroğlu, Ümran Korkmazlar "Çocuktan Aileye EMDR ile Ekip Çalışması" konulu panel ile katılımcıları bilgilendirirken, Pınar Engin Fidancı, Ümran Korkmazlar "Özel Öğrenme Güçlüğünde EMDR: Travmatik Öğrenme Deneyimlerine Müdahale" konulu seminer gerçekleştirdi. Asena Yurtsever ve Şirin Hacıömeroğlu ise "Yemeğin Tuzu Biberi! EMDR Bilişsel Müdahaleler" başlıklı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yunus Emre Aydın, Emre Konuk "EMDR'ı Neden Kullanamıyorum? EMDR'ın Dayanılmaz Hafifliği" konusunda sunum yaparlarken, Dilek Gürel "EMDR Terapisinde Metaforların Kullanımı" konusunda bilgi paylaşımında bulundu. Berk Murat Ergun ve Emre Konuk'un birlikte sunacakları "Kompleks Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve EMDR" başlıklı çalışmalarının yanı sıra Ercan Süt "Dikkate Sekonder Bellek Bozukluğunda EMDR" konusunda bilgi verdi. Sempozyumun ikinci günün de ise 2 workshop çalışması da yer aldı. Asena Yurtsever'in "EMDR ve Psikodrama" başlıklı çalışması ile Emre Konuk ve Hejan Epözemir'in "Aldatma, Çift Terapisi ve EMDR" başlığında çalışmaları gerçekleştirildi.
Haberler.Com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.