Psikiyatrist Sevilay Zorlu

Psikiyatrist Sevilay Zorlu

HER AN ÖFKELİ MİSİNİZ?

HER AN ÖFKELİ MİSİNİZ?

“İNSANLAR ! KAHRETSİN! HEPSİNDEN BIKTIM! İNSANLARDAN UZAKLAŞMALIYIM!......”

ÖFKE ; Hepimiz bazen öfkeleniriz.Öfke,bir şeyin yanlış olduğunu iletmede yararlı,yapıcı ya da yıkıcı olabilir.Eğer bu duyguyu inkar eder ve onunla başaçıkmayı başaramazsak,derin ve uzun süreli sorunlar ortaya çıkabilir.

Öfke en güçlü duygularımızdandır. Kontrolden çıkan öfkenin nelere yol açtığını öğrenmek için sadece gazetelere bakmamız yeterlidir. Çocukların hırpalanması ve sakatlanması, eşyaların  mahvedilmesi, savaşlar ve ölümler bu duygunun sonucunda ortaya çıkmaktadır. Tamamiyle kontrolü ele geçirip, kişiyi akılcı veya normal davranışlarının dışına sürüklemektedir.Bu tür davranışların sonucunda ömür boyu hapis,psikiyatri bölümüne kapatılma,hatta ölüm gibi cezalar alma ihtimali bile kişiyi caydıramamaktadır.

"ÖFKEDEN GÖZÜNÜN DÖNMESİ veya KARARMASI" ifadesi gerçekten çok doğru bir deyimdir. Ürkütücü olan bir gerçek de,eğer bir insan böyle davranışlar yapabiliyorsa,bizimde yapma ihtimalimizin olmasıdır.En saygılı insanlar bile bazen öfkeye kapılıp,kişiliklerinin tamamiyle dışına çıkan davranışlar gösterebilirler.

Psikoterapistler öfkeyle baş edebilmek için bazı yollar olduğunu düşünürler:

A-) ÖFKENİN İÇE YÖNELMESİ ‘’hastalıklı’’olduğu düşünülür,  saldırganlığınızı içe döndürürsünüz ve öfkeyi içinize çekip yutarsınız. Bu kesinlikle sizi çürütür; suçluluk ve depresyona yol açar.

B-) ÖFKENİN DIŞA YÖNELMESİ ‘’sağlıklı’’olduğu söylenir-olasılıkla öfkenizi ifade eder, duygularınızı dışa vurdukça kendinizi daha iyi hissedersiniz.Bu basit yaklaşımdaki sorun bunun çok da işe yaramamasıdır.Ortalıkta öfkenizi tamamen dışa vurmuş biçimde gezinirseniz,insanlar bir süre sonra kaçık olduğunuzu düşüneceklerdir.Aynı zamanda toplumda öfkeli olmadan insanlarla nasıl başa çıkabileceğinizide öğrenememiş olursunuz.

C-) KOGNİTİF (BİLİŞSEL) ÇÖZÜM ise her ikisinden de üstündür. Üçüncü bir seçeneğiniz var:ÖFKE YARATMAYA  SON VERİN.Öfkenizi yaşamak ya da öfkenizden kurtulmak arasında karar vermek zorunda değilsiniz;çünkü artık öfkeniz olmayacak. Duygularınızı kontrol etmeyi seçerseniz, yaşantınızı boş yere tatsızlaştıran aşırı sinirlilik ve hayal kırıklığı ile kuşatılmış olmayacaksınız. Böylelikle, öfkenin ne zaman yararınıza olup ne zaman olmadığına karar verebilirsiniz. Başka insanları değiştiremeyiz ama onları,söylediklerini ve yaptıklarını algılama şeklimizi değiştirebiliriz.

Öfke,alışkanlığa dönüşebilirler.Bu onlara tek çözüm yolu gibi gözükebilir,ama çok ender olarak olumlu sonuç alınır.Bazı şeylerin yapılmasını sağlayabilir ama geriye kötü duygular kalır.Kimse öfkeli uyarı ve emirleri isteyerek yerine getirmez.Tatlı ve mantıklı ama aynı zamanda da kararlı olmak daha az enerjiyle,daha çok başarı sağlar.İş hayatımızda tatlı müşterilerimize ve iş arkadaşlarımıza daha çok yardımcı olmaya çalışırız ve devamlı hiddetlenenlerden de kaçınırız.Öfke duygusu çocuklukta başlar.Akıllı ana babalar çocuklarının bu duyguyu ifade etmeyi ve kontrol altında tutmayı öğrenmelerinin gereğini bilirler.Ne yazık ki,pek çok yetişkin,kendi öfkeleriyle baş etmeyi hiçbir zamanda öğrenemedikleri için çocuklarınınkiyle de başa çıkamazlar.

KIZGIN MI HİSSEDİYORSUNUZ ? IQ ‘NUZ KAÇ?

IQ zeka düzeyinizin değil sinirlilik katsayınızın (Irritability Quofficient ) göstergesi. Zekanızın mutlu olma kapasitenizle hiçbir ilgisi yoktur. Bu, günlük yaşantınızdaki kızgınlık ve rahatsızlık miktarına karşılık gelir. IQ ‘nuzun yüksek olması sizin için önemli bir sakınca oluşturur;çünkü,hayatınızı karartan bu öfke yüzünden,endişe ve hayal kırıklıklarına aşırı tepki verirsiniz.

İşte burada  IQ ‘nuzu nasıl ölçebileceğiniz anlatılıyor.

  • 0  Hiç rahatsızlık hissetmezsiniz
  • 1  Biraz huzursuzluk hissedersiniz
  • 2  Orta derecede sinirli hissedersiniz
  • 3  Oldukça kızgın hissedersiniz
  • 4   Çok kızgın hissedersiniz

NOVACO ÖFKE ÖLÇEĞİ

1    Yeni aldığınız bir aleti açıyorsunuz,fişe takıyorsunuz ve çalışmadığını fark ediyorsunuz .------
2.    Bir tamirci sizden çok fazla para istiyor.------
3.    Diğerlerinin yaptıkları fark edilmezken,bir tek sizin hatalarınız göze batıyor.-----
4.    Arabanız çamura ya da kara saplanıyor.-------
5.    Birileriyle konuşuyorsunuz ve size yanıt vermiyor.-----
6.    Birileri kendilerini farklı göstermeye çalışıyor.-----
7.    Kafeteryadaki masanıza dört fincan kahve taşımaya çabalarken, biri size çarpıyor ve kahveler dökülüyor.----
8.    Giysilerinizi astınız; fakat,geçenler onları yere düşürüyor ve kaldırmıyor.----
9.    Mağazaya girdiğiniz andan itibaren bir satıcı tarafından izleniyorsunuz.---
10.    Biriyle bir yerlere gitmek için randevulaştınız. Bu kişi son dakikada vazgeçiyor ve sizi ortada bırakıyor.---
11.    Size şaka yapılıyor ya da sizinle alay ediliyor.-----
12.    Trafik ışığında arabanız stop ediyor.----
13.    Park yerinde yanlışlıkla hatalı bir dönüş yapıyorsunuz. Arabanızdan çıktığınızda birileri size ‘’Araba kullanmayı nerede öğrendin ?’’diye bağırmaya başlıyor.-----
14.    Biri bir hata yapıyor ve suçu üzerinize atıyor.-----
15.    Konsantre olmaya çalışıyorsunuz; fakat, yanınızdaki bir kişi ayaklarını yere vuruyor.-----
16.    Birine önemli bir kitap ya da bir alet ödünç verdiniz; fakat, geri vermedi.-----
17.    Çok yoğun bir gün geçirdiniz, ve birlikte yaşadığınız kişi önceden anlaştığınız bir şeyi yapmayı unuttuğunuz için şikayet etmeye başlıyor.-----
18.    Arkadaşlarınızla ya da sevgilinizle önemli bir şeyi tartışmaya çalışıyorsunuz; fakat, o kişi sizi dinlemiyor.----
19.    O konu hakkında çok az fikri olmasına rağmen, ısrar eden kişilerle tartışıyorsunuz.----
20.    Biri,sizle  başka biri arasındaki tartışmaya burnunu sokuyor.-----
21.    Acele olarak bir yere yetişmelisiniz; fakat, önünüzdeki araç 90 km hızla gidilecek yolda 30 km hızla gidiyor ve onu geçemiyorsunuz.-----
22.    Bir sakızın üstüne bastınız.------
23.    Yanlarından geçerken bir grup insan sizinle alay ediyor.-----
24.    Bir yere yetişme telaşıyla, iyi bir pantolonu sivri bir yere takarak yırtıyorsunuz.-----
25.    Son jetonunuzu bir telefon konuşması yapmak için kullanıyorsunuz; fakat,daha çevirmeniz bitmeden hat kopuyor ve jeton boşa gidiyor.----

Şimdi öfke Envanteri ‘ni tamamladığınıza göre, IO'nuzu hesaplayabilecek durumdasınız; yani sinirlilik Katsayınızı. Hiç bir maddeyi atlamadığınızdan emin olun.Yirmi beş durum için de puanlarınızı toplayın.
Testte olabilecek en düşük toplam puan 0 (Sıfır) dır. Bu durumda her maddeye 0 (sıfır) puan vermişsiniz demektir. Bu sonuç BİR YALANCI veya BİR ERMİŞ olduğunuzu gösterir.

En yüksek puan 100‘dür. Bu durumda da 25 maddenin her birine 4 puan verdiniz demektir. KAYNAMA NOKTASININ YA ÇOK YAKININDASINIZ ya da KAYNAMAKTASINIZ.

Toplam puanınızı aşağıdaki ölçeğe göre yorumlayabilirsiniz.

0-45 : Yaşadığınız öfke ve rahatsızlık miktarı oldukça az.Nüfusun ancak küçük bir yüzdesi testte  bu kadar az puan olacaktır.Seçilmiş azınlıktan birisiniz.
46-55 : Ortalama insandan daha huzurlu ve barışçılsınız.
56-75 : Yaşamın getirdiği sıkıntılara ortalama öfkeyle yanıt veriyorsunuz.
76-85 : Yaşamın getirdiği sıkıntılara öfkeli bir şekilde tepki veriyorsunuz.Sıklıkla,ortalama birinden daha sinirlisiniz.
86-100 : Gerçek bir ÖFKE ŞAMPİYONUSUNUZ.  Kendinizi kolayca kurtulamadığınız yoğun duygularla istila edilmiş durumdasınız. Büyük olasılıkla, sizi inciten olaydan çok sonra bile olumsuz duygularla savaşıyorsunuz.Tanıdığınız insanlar arasında bir "DELİFİŞEK" olarak biliniyor olabilirsiniz.Çok sık,baş ağrıları ve yüksek tansiyon gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.Öfkeniz kontrolden çıkabilir ve zaman zaman başınızı derde sokacak dürtüsel saldırgan patlamalara yol açabilir. Yetişkin nüfusun sadece küçük bir yüzdesi sizin kadar yoğun tepki verir.

Bu yazı toplam 20438 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Psikiyatrist Sevilay Zorlu Arşivi